Měřítko plánu a mapy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Podobnost Matematika – 9. ročník *.
Advertisements

* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
Měřítka výkresů Výkresy kreslíme v určitém poměru ke skutečné velikosti. Měřítko je poměr délky na výkrese ke skutečné délce. Měřítko volíme dle účelu.
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
Podobnost rovinných útvarů
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Měřítko mapy, plánu Matematika – 7. ročník
Poměr Výpočet vzdáleností
VY_42_INOVACE_396_MĚŘÍTKA MAP A PLÁNKŮ
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Za předpokladu použití psacích potřeb.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Kartografie – měřítko mapy
Obsahy základních obrazců
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MĚŘENÍ DÉLKY - OPAKOVÁNÍ
Poměr čísel a,b zapisujeme Poměr a : b můžeme zapsat ve tvaru zlomku
Obvody obrazců Za předpokladu použití psacích a rýsovacích potřeb.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
MAPY.
Poměr, měřítko SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Měřítko mapy, plánu Matematika 7. ročník
AnotacePrezentace, která se zabývá celkovým opakováním poměru. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují poměr. Speciální vzdělávací.
Obvody základních obrazců
Poměr Výpočet vzdáleností
Opakování na čtvrtletní písemnou práci
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
AnotacePrezentace, která se zabývá měřítkem mapy. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci přepočítávají měřítka. Speciální vzdělávací.
Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Prezentace_11
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
DRUHY MAP.
18.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PODOBNOST trojúhelníků Mgr. Petra Toboříková VOŠZ A SZŠ Hradec Králové 2013.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Obvod rovinných obrazců Pojmenuj geometrické tvary a urči kolik mají.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R15_ Test-měřítko TEMA: Matematika 7.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
Poměr v základním tvaru.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Elektronické učební materiály - I. stupeň Matematika 4
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
II. část – Části kruhu a kružnice,
Čtverec, obdélník Slovní úlohy.
FUNKCE – grafické znázornění
Rovnoběžníky a jejich vlastnosti
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Podobnost co už dovedeme
Měřítko mapy, plánu Matematika 7. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Obvody a obsahy – prověření 2
Obvody a obsahy 5. - určení z plánu
VY_32_INOVACE_Sib_II_0 Jednotky délky
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Poměr v základním tvaru.
Matematické operace, práce s výrazy, algebraické vzorce, poměr
Transkript prezentace:

Měřítko plánu a mapy

Urči co nejpřesněji vzdálenost z Březnice do Myslína po železnici.

Fotografie má měřítko 1 : 20 000. Co to znamená?

M 1 : 30 000 000

M 5 : 1

Měřítko určuje poměr délky úsečky na plánu ke skutečné vzdálenosti. 1 cm na mapě 20 000 cm ve skutečnosti

Určete podle měřítka, ve kterém případě je nakreslený předmět zmenšen, ve kterém zvětšen a kdy je nakreslen ve skutečné velikosti. 1 : 50 3 : 1 1 : 200 1 : 1 1 : 55 000 Napište měřítko, které vyjadřuje, že zobrazený předmět byl: třikrát zvětšen dvakrát zmenšen tisíckrát zmenšen zmenšen na polovinu nakreslen ve skutečné velikosti

Určení skutečné vzdálenosti Měřítko mapy je 1 : 25 000. Dvě obce jsou na této mapě od sebe vzdáleny 5 cm. Jaká je jejich skutečná vzdálenost? Automapa má měřítko 1 : 750 000. Vodňany jsou na této mapě vzdáleny od Českých Budějovic 4 cm. Urči skutečnou vzdálenost těchto měst. Na plánu obce v měřítku 1 : 1 000 je zakreskena obdélníková zahrada. Její rozměry na plánu jsou 25 mm a 28 mm. Určete skutečnou výměru zahrady v arech

Určení měřítka plánu nebo mapy Určete měřítko mapy, na které je 5 km vyjádřeno úsečkou dlouhou 4 cm. V jakém měřítku je nakreslen plán budovy, jestliže jedna strana budovy dlouhá 45 m je na plánu vyjádřena úsečkou dlouhou 12 mm. Vypočítej měřítko katastrální mapy, na které má čtvercový pozemek obvod 20 cm a ve skutečnosti 576 m.

Určení délky úsečky, která na mapě zobrazuje skutečnou vzdálenost Učebna je široká 6,8 m. Urči její šířku na plánu v měřítku 1 : 50. Vzdálenost z Březnice do Mirovic je 8 km. Jak dlouhou úsečkou bude bude znázorněna na mapě s měřítkem 1 : 40 000? Na mapě s měřítkem 1 : 40 000 je vzdálenost dvou měst dána úsečkou dlouhou 16 cm. Jak daleko budou tato města od sebe na mapě s měřítkem 1 : 200 000?