Projekt pro výuku rodinné výchovy v 9.ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Referát DROGY Daniel Fröhlich Pomáhala mi tato stránka
DĚLENÍ DROG.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
VY_32_INOVACE_VkZ.8.15-Látky poškozující zdraví název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví -
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Návykové látky, závislosti
Drogy Výchova ke zdraví.
VŠE, CO JSTE KDY CHTĚLI VĚDĚT O DROGÁCH A BÁLI JSTE SE ZEPTAT
SOCIÁLNĚPATOLOGICKÉ JEVY
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
..a co jste o nich nevěděli
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Doping- látky zakázané
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/3_ Téma: Drogové závislosti Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Návykové látky Ch_077_Léčiva a návykové látky_Návykové látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
O DROGÁCH Drogová závislost.
Rizika ohrožující zdraví
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
Těkavé látky.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo v digitálním archivu školy
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Drogy dnešní doby Študáci.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Projekt pro výuku rodinné výchovy v 9.ročníku. konopí heroin Drogy a já lysohlávky Projekt pro výuku rodinné výchovy v 9.ročníku. Časová dotace: 12 hodin (6 hod – rodinná výchova 6 hod – informatika) Vypracovala: Mgr.Hana Hojdarová pervitin

Co je droga? Droga je obecné označení pro velice široký okruh psychotropních látek, jejichž užívání může vést k drogové závislosti. Pojmenování pochází z nizozemského slova droog, kde v doslovném překladu znamená žízeň. V léčitelství se slovo droga používá k označení sbíraných částí léčivých rostlin. Obecně lze za drogu považovat i nehmotné statky a dá se tímto slovem označovat i věc, která nás motivuje (pro muzikanta může být drogou publikum, pro sportovce vidina medaile), ale většinou se používá pro označení psychotropních látek. Wikipedie

Co je droga? Drogy se dají definovat jako omamné látky, které mění stav člověka různými způsoby. Získávají se buď z rostlin nebo chemickou syntézou. Člověk si může vypěstovat návyk buď psychický nebo fyzický a stává se z něho toxikoman. Světová zdravotní organizace definuje pojem toxikoman jako každou oběť fyzické či psychické závislosti (nebo obou těchto závislostí zároveň). Wikipedie

Rozdělení drog podle několika hledisek: a) Měkké drogy a tvrdé Měkké drogy - látky obsažené v konopí, kofein (obsažený v kávě nebo čaji), látky obsažené v čokoládě atd.; Tvrdé drogy - heroin, kokain, alkohol, nikotin (obsažený v tabáku), fencyklidin atd b)Dělení podle převládajícího účinku psychedelika - LSD, extáze, látky obsažené v konopí atd. - někdy jsou označované též jako halucinogeny, pozměňují vědomí; stimulanty - kokain, metamfetamin, nikotin, kofein atd. - stimulují fyzické a psychické schopnosti organismu, vyvolávají návyk; opioidy a benzodiazepiny - heroin, morfin, buprenorfin (Subutex), léky podobné diazepamu (Valium) atd. - tlumí bolest, úzkost nebo depresi, vyvolávají návyk; organická rozpouštědla - toluen, alkohol atd. - mají různé účinky, poškozují tkáně a orgány, vyvolávají návyk;

Proč vlastně lidé užívají drogy? Drogou se lidé snaží uniknout zodpovědnosti, všednosti života, stereotypu a nudě. Ale najdou se i tací, kteří ztratili své blízké a tímto způsobem chtějí zapomenout. Alkohol a cigarety jsou asi nejrozšířenější drogou a od nich už je jen krůček k tomu, aby člověk zkusil něco jiného, např. marihuanu nebo hašiš. Někdo zkoušel drogu jen proto, aby věděl jaký je to pocit, jiný se zase snaží prostřednictvím drog zbavit svých problémů, uniknout realitě. Obvykle ta druhá skupina lidí končí jako drogově závislá, protože málokdy si jejich okolí včas něčeho všimne, aby jim případně mohlo pomoci vyřešit jejich problémy či důvody, kvůli kterým se uchýlili k tomuto životu nebezpečnému útěku. Člověka droga začne úplně ovládat, tak že není schopen života bez ní.

Jak rozpoznat braní drog ? - není to snadné poznat, když dítě zkouší drogy poprvé nebo je bere pouze příležitostně. Mnohá znamení jsou právě stejná, jako normální znaky dospívání. Příznaky: stopy injekční jehlou na končetinách, hýždích, krku, aj. (hematomy - podlitiny v okolí vpichu, abcesy) zapomětlivost náhlé změny nálad ospalost neobvyklá agresivita podstatné ztráty zájmu o školu, koníčky, sport, kamarády, rodinu, ... vyrážka nechutenství (úbytek na váze) nezvyklá otupělost (letargie) nebo ospalost přibývající důkazy o lhaní nebo dalším tajném chování ztráta peněz nebo jiných předmětů z domova neobvyklé skvrny na šatech nebo pach celého těla tajné telefonické rozhovory splívavá řeč (špatně srozumitelná)

Forma distribuce drog: Tabák Tablety, drops Prášek, roztok Způsoby užití drogy: Kouření, vdechování Čichání, inhalace Perorální Nitrožilní

Prevence zneužívání návykových látek Primární: Výchova ke zdravému životnímu stylu Upozornění na nebezpečí konzumace alkoholu, kouření. Analýza služeb poskytovaných drogově závislým Komunikace o problému Alternativní možnosti využití volného času

Prevence zneužívání návykových látek Sekundární: Vyhledávání problému, který nastal a jeho léčba. Práce s těmi, kteří drogy okusili, nebo s nimi experimentují, ale ještě jim nepropadli - spočívá především v poradenství a terapiích s cílem nedopustit vznik závislosti a v motivování klienta po omezení nebo úplném přerušení tohoto užívání Tedy jak pomoci těm, kteří již pravidelněji drogy berou, najít cestu zpět do života bez drog. Jak to udělat, aby člověk drogu užívající ji opět přestal vyhledávat. Telefonní linka SOS Centrum drogové prevence Anonymní testy HIV Linka a poradna AIDS

Prevence zneužívání návykových látek Terciální: Se zabývá těmi, kteří jsou již drogami postiženi a jsou na nich závislí. V jejím rámci se provozuje např. výměna injekčních stříkaček, poradenství, léčebné a resocializační pobyty ve specializovaných institucích nebo komunitách. Cílem je dosáhnout u závislého abstinování a následné znovu zařazení do společnosti. Protože se ale tyto požadavky neplní vůbec snadno, je mnohem důležitější, když se alespoň daří spolupracovat se závislými, udržovat jejich problém v přiměřených hranicích a minimalizovat dopady závislosti na ně i okolní svět.

Úkoly pro prezentaci žáků Úkol 1: Nalezněte na webu, v encyklopediích, v časopisech jak ovlivňují drogy život člověka. Úkol 2: Jakým způsobem se drogy distribuují a kde se s nimi Vy můžete setkat ( použijte i vlastní zkušenosti). Úkol 3: Napište 5 příkladů, proč drogy NE. Úkol 4: Co udělám já sám, abych se nestal drogově závislým?

Jakým způsobem ovlivňují drogy život člověka? Negativní důsledky pro zdraví jednotlivce (v mnoha případech končí smrtí) Trestná činnost (krádeže, majetková trestná činnost, dealerství) Ekonomické problémy

Účinky drog Dle typu drogy (obsahu účinné látky): - od mírné euforie až po halucinace( nejčastěji zrakové) tělesná i duševní stimulace, zvýšení bdělosti, snížení či odstranění únavy a chuti k jídlu celkový duševní a tělesný útlum, zklidnění, uvolnění, snížení či odstranění bolesti psychický útlum, obluzenost, spavost, poruchy vnímání - zejména halucinace ( = vnímání neexistujících podnětů, objektů) – ne vždy mají příjemný obsah, někdy jsou naopak děsivé, změněné prožívání reality, včetně vlastní osoby, změny nálady.

Způsoby distribuce drog, riziková místa Získání drogy od kamaráda (dar) Nákup drogy od cizí osoby (diskotéka, kulturní a zábavné podniky, restaurace, pivnice, kavárny, ve městech parky, nádraží, autobusové zastávky,odlehlá místa, …) Svedení k užití drogy ve skupině dlouhodobě závislých uživatelů

Seznam www stránek, kde můžete získat informace o drogách: www.odrogach.cz/ - možnost vyplnění testu o znalostech drog www.drogy.net www.drogovaporadna.cz www.drogy-info.cz