Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC Výstupní periferie.
Advertisements

Laserová tiskárna barevná
Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Periferní zařízení počítače
Elektrostatika.
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
Kartografická polygrafie a reprografie
Elektrický náboj a elektrické pole
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Počítačové tiskárny.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Počítačová grafika.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Třením jantaru to začalo
Jak fungují tiskárny?.  Po tisknutí v určitém programu Tisk nebo CTRL + P začne program který je instalován k tiskárně přepisovat vše to, co se má vytisknout.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Skener.
Počítače XVIII – tiskárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Laserová tiskárna První laserovou tiskárnu vyvinul Gary Strarweather v Xerox PARC modifikací kopírky Xerox v roce První laserová tiskárna určená.
Elektrický náboj a elektrické pole
VSTUPNÍ A VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ II
Laserové tiskárny.
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
Elektrický náboj a elektrické pole.
TISKÁRNYTISKÁRNY Od tiskařských lisů až po laserové tiskárny.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Vendula Smékalová VŠLG
KAPACITA VODIČE, KONDENZÁTOR.  Povrch kulového elektricky nabitého vodiče tvoří hladinu nejvyššího potenciálu.  Mějme dva kulové vodiče s.
Laserové tiskárny Laserová tiskárna pracuje na obdobném principu jako kopírka – využívá fotoelektrických vlastností polovodičů (selenu), který je nanesen.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
TISKÁRNY-HISTORIE AŽ SOUČASNOST
Podle principu tisku se dělí na:
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – tiskárny, 2. část Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čeština Datum vytvoření:21.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Výroba a použití telluru
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Barevné tisky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
FS kombinované Mezimolekulové síly
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_238.
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Laserová tiskárna Základní přehled
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_19. TISK Z VÝŠKY  tisknoucí místa jsou na tiskové formě vyvýšena nad úroveň míst netisknoucích  jako způsob tisku.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Autor:Lea Bučková. KKdybychom se měli dozvědět něco o tisku musíme zabrousit do minulosti 15 století.V tomto století vynalezl brusič drahokamů Johannes.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
PC Výstupní periferie.
Síra.
LASEROVÉ TISKÁRNY.
TISKÁRNY Anna Hošková Máme 3 druhy tiskáren.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
KAPACITA VODIČE A KONDENZÁTOR
Elektrický proud v kapalinách
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Laserová tiskárna
Povrchové úpravy.
Elektrické vlastnosti látek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Transkript prezentace:

Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)

Selen Chemická značka: Se Skupenství : pevné Vzácný prvek Objeven roku 1817 Jönsem Jacobem Berzeliem. Barva: šedá nebo tmavě červená    Prakticky nerozpustný ve vodě, poměrně dobře se rozpouští v sirouhlíku   Vyskytuje se u síry a telluru v jejich rudách. Získává se z odpadů po spalování síry při výrobě kyseliny sírové, či ze zbytků po elektrolytické výrobě mědi ze sulfidických rud. Jönsem Jacobem

Selen ve využití v tiskárnách a laserových tiskárnách Základním prvkem tiskové jednotky je tiskový válec, který je vyroben z elektricky vodivého materiálu např. slitina Al. Na povrchu válce je nanesena vrstva polovodivého materiálu nejčastěji právě báze selenu. Tato polovodivá vrstva se ve tmě chová jako izolant, ale při dostatečném přísunu světla se stane elektricky vodivou.

Postup při tisku 1. Nejprve se polovodivá vrstva nanese na povrch tiskového válce a je koronově nabita kladným nábojem na potenciál několika kV. Polovodivá vrstva je jako izolant, neboť je válec ve tmě. 2. Dále nabitá polovodivá vrstva se umístí řadou diod LED nebo laserovým paprskem. Paprsek musí být rozmítán a modulován tak, aby se na povrchu válce vykreslil budoucí tištěný obraz. Polovodivá vrstva v místě expozice se stane vodivou a její náboj je odveden. 3. Obraz, vytvořený nábojem v polovodivé vrstvě je „vyvolán“ kladně nabitým práškovým barvivem. 4. Obraz je přenesen na papír. Přenosu napomáhá záporně nabitá plocha přiložená k zadní straně papíru. 5. Obraz vytvořený práškovým barvivem je „ustálen“ horkým přítlačným válcem nebo ohřevem IR zářením.

Kopírka základem všech moderních laserových tiskáren a kopírek je vynález Chestera F. Carltona z roku 1938. Ten použil ke kopírování jevu, při kterém některé materiály po osvětlení mění svůj elektrostatický náboj. Jedná se o elektrostatický tisk, kdy tiskovou formou je deska, nebo válec z polovodiče, na kterém vzniká neviditelný obraz změnou elektrického náboje. Ten se zviditelní vhodným práškem - tonerem a přenese na kopii. Svůj patent po několika letech vylepšování prodal firmě Haloid, která tento proces přejmenovala na xerografii.

Jedná se o bezkontaktní (bezdotykový) tisk, který musí být prováděn za tmy v černé komoře tiskového stroje (black box). 1. Nabití povrchu polovodičové vrstvy (selen) v celé ploše kladným elektrostatickým nábojem. 2. Osvícení povrchu podle předlohy - (osvícená místa se vybijí) a) přes soustavu zrcadel (analogové kopírky) - (zastaralý způsob) b) laserem nebo LED diodami (laserové tiskárny, digitální kopírky). 3. Z vývojnice (developeru) je na povrch válce přenášen toner (barevný práškový pigment + tavná syntetická pryskyřice), který je „stržen" pouze na nabité části povrchu válce, kde ulpí. 4. Přenos toneru na povrch papíru pomocí silnější (vybíjecí) opačně nabité korony. 5. Zapečení barvy na povrch papíru (tepelná fixace) - pomocí vyhřívaných válečků, - IR osvitem (=> bezkontaktní fixace) 6. Očištění povrchu válce od zbytků toneru pomocí plošného osvitu (který vyruší případné zbytky nábojů) a mechanické stěrky.

Otázky Jaké jsou základní vlastnosti selenu? Kde se v kopírkách nachází selen? Co znamená, že je selen izolant?

Konec