EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR Europass: Novinky ve struktuře dokumentů.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje obecně prospěšná společnost Ústí nad Labem.
Možnosti dalšího vzdělávání Šluknov Pracovní workshop v rámci projektu: PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V ÚSTECKÉM KRAJI CZ.1.07/3.2.06/
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Definice pojmů Co jsou moduly? Co jsou moduly? Moduly představují relativně samostatné, obsahem i cílem uzavřené okruhy učiva, které je možné po jejich.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
YOUTHPASS Pas mládeže Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro dobrovolníky)
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
EURES – vaše práce v Evropě
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Studentská PARDUBICE
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Jednotky výsledků učení
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace podle novely zákona o vysokých školách č. 137/2016 Sb. (květen 2016) Ministerstvo školství,
Hlavní manažér SP Kvalita I
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Europass – dodatek k osvědčení 2018
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Tvorba ŠAP a jejich návaznost
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Transkript prezentace:

EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová www.nuov.cz miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.nuov.cz www.europass.cz

EUROPASS Politické pozadí Co je a co není Europass Cíle a úkoly Europassu Činnost Národního centra Europass ČR (NCE ČR) Portfolio dokumentů Europassu Informace o jednotlivých dokumentech + ukázky Kontakty miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

POLITICKÉ POZADÍ Summit EU v Nice (prosinec 2000) Doporučení Evropského parlamentu a Rady (červenec 2001) Lisabonská konference (duben 2000) Kodaňská deklarace (listopad 2002) Evropský parlament a Rada (15.12.2004) Zahajující konference v EU (31.1. – 1.2.2005 Lucemburk) Zahajující konference v ČR (30.3.2005) miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

CO JE A NENÍ EUROPASS první evropský jednotný doklad strukturované portfolio dokumentů nástroj transparentnosti kvalifikací dokument dobrovolný a jeho vydání bezplatné není cestovním dokladem není novým certifikátem miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

CÍLE A ÚKOLY EUROPASSU zvyšuje transparentnost kvalifikací a kompetencí usnadňuje pracovní a studijní mobilitu napomáhá lepší komunikaci na trhu práce zlepšuje proces uznávání kvalifikací miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

ČINNOST NCE ČR koordinovat činnosti související s poskytováním nebo vydáváním dokladů Europassu zapojit se do evropské sítě center Europassu spolupracovat s příslušnými vnitrostátními subjekty vytvořit a spravovat vnitrostátní informační systém podporovat používání Europassu a propagovat jej poskytovat informace a poradenství využívat pro tyto účely mimo jiné i internet miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

PORTFOLIO DOKUMENTŮ EUROPASSU Europass – životopis Europass – jazykový pas Europass – mobilita Europass - dodatek k osvědčení Europass - dodatek k diplomu miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - ŽIVOTOPIS nejdůležitější dokument Europassu zlepšená verze společného evropského formátu jasné a úplné údaje o kvalifikaci a kompetencích osobní dokument, který vyplňuje držitel miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - ŽIVOTOPIS Součásti: osobní údaje, údaje o jazykových znalostech, praxi, dosaženém vzdělání a odborné přípravě, údaje o dalších schopnostech s důrazem na technické, organizační, umělecké a sociální dovednosti, další údaje, jež lze připojit k tomuto dokumentu v podobě jedné nebo více příloh miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS – JAZYKOVÝ PAS záznam studia cizích jazyků a kulturních zkušeností a schopností přehled o úrovni znalostí v jednom nebo několika cizích jazycích komplexní, podrobné a mezinárodně srovnatelné údaje hodnocení znalostí získaných v rámci formální vzdělávací soustavy nebo mimo ni osobní dokument, který vyplňuje držitel miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS – JAZYKOVÝ PAS Oddíly: jazykový pas – popis jazykových dovedností podle kritérií uznávaných v celé EU (tabulka evropských jazykových úrovní) jazykový životopis složka s ukázkami vlastních prací v cizích jazycích miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - MOBILITA záznam studijní stáže nebo výměnné odborné praxe v jiné zemi informace o nabytých schopnostech a dovednostech v jejím průběhu osobní doklad vyplňují vysílající a hostitelská organizace doklad v jazyce, na kterém se dohodnou organizace s držitelem miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - MOBILITA Části dokumentu: Data držitele Informace o vydání dokumentu Partnerské organizace v rámci projektu Popis studijního pobytu / pracovní stáže 5.a Získané schopnosti a dovednosti 5.b Záznam absolvovaných předmětů / modulů / kurzů + kredity miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - MOBILITA Vydávání dokumentu v ČR: Komunitární a nekomunitární programy Organizace zajišťující mobilitu Vysílající, hostitelské a vydávající organizace Pokyny pro vydávání dokumentu miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS – DODATEK K OSVĚDČENÍ doklad připojený k osvědčení o středním vzdělání objasňuje odbornou kvalifikaci nenahrazuje původní osvědčení usnadňuje řádné posouzení původního osvědčení totožný pro všechny držitele stejné kvalifikace vydává na základě žádosti NÚOV miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS – DODATEK K OSVĚDČENÍ Struktura: Název osvědčení - dokladu o dosaženém vzdělání Překlad názvu osvědčení Profil schopností a dovedností (kompetencí) Profesní uplatnění držitele osvědčení Oficiální charakteristika osvědčení Úředně uznávané způsoby získání osvědčení miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - DODATEK K DIPLOMU doklad připojený k vysokoškolském diplomu nebo diplomu VOŠ popisuje schopnosti držitele získané při studiu nenahrazuje původní diplom a nezakládá nárok na jeho uznání ze strany orgánů jiných zemí vydává vysoká škola (na základě §57, písmene g, Zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách + Novela zákona č. 552/2005) nebo VOŠ (legislativa se připravuje) miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

EUROPASS - DODATEK K DIPLOMU Struktura: Totožnost držitele kvalifikace Druhu kvalifikace Úroveň kvalifikace Obsah a dosažené výsledky Funkce kvalifikace Doplňkové informace Potvrzení dodatku Systém terciárního vzdělávání v České republice miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

KONTAKTY Národní ústav odborného vzdělávání – Národní centrum Europass Weilova 1271 / 6 Česká republika 102 00 Praha 1 tel.: 274 022 342 www.europass.cz http://europass.cedefop.eu.int miroslava.salavcova@nuov.cz europass@nuov.cz miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz

DĚKUJI ZA POZORNOST www.europass.cz miroslava.salavcova@nuov.cz www.europass.cz www.europass.cz