Tlaková zkouška vnitřního vodovodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výměna schodišťových stupňů
Advertisements

Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Vlastnosti posloupností
Zkouška vnitřní kanalizace
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Výměna poškozených prvků střech
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění podzemních místností
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Odvodnění teras a balkónů
Odvodnění šikmých střech
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Požadavky na zařizovací předměty
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Vedení a uložení potrubí
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Word – obrázek v textu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Odvzdušnění palivových okruhů vznětových motorů
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
Transkript prezentace:

Tlaková zkouška vnitřního vodovodu Střední odborná škola Otrokovice Tlaková zkouška vnitřního vodovodu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/3 –SO-6/19 Název DUM Tlaková zkouška vnitřního vodovodu Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Příprava před zkouškou, vlastní provedení zkoušky, zkušební zařízení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Odvzdušnění, zátky, proplachování potrubí, zkušební tlak, povolený pokles tlaku, tlakoměr, vanička na vodu, připojovací hadice Datum 29. 12. 2012

Tlaková zkouška vnitřního vodovodu Náplň výuky Příprava před zkouškou Vlastní provedení zkoušky Zkušební zařízení

Příprava před zkouškou Před vlastní zkouškou potrubí předepsaným tlakem se musí potrubí zkontrolovat a připravit. Příprava i zkouška se provádí podle normy EN 806 – Vnitřní vodovod pro rozvod vody určené k lidské potřebě. Veškeré potrubí rozvody, kompenzátory, měřicí přístroje a armatury na potrubí se zkontrolují, zda jsou řádně připevněny. Potrubí se dobře připevní ke stavebním konstrukcím a zkontroluje se možnost dilatace a kompenzace potrubí. Při prohlídce (kontrole) musí být potrubí po celé trase viditelné – nesmí být nikde zakryté, zazděné nebo zaizolované. Potrubí se musí před zkouškou naplnit vodou. Na koncích se musí povolit zátky a celý rozvod se musí řádně odvzdušnit. Potrubí se napouští, proplachuje a zkouší studenou pitnou vodou.

Obr. 1: Zátky na konci potrubí vlevo s kovovým závitem, vpravo s plastovým závitem

Vlastní provedení zkoušky Zkouška se provádí zvýšením tlaku vody v potrubí na předepsanou hodnotu, udržování určitou dobu a sledováním poklesu tlaku vody. Norma umožňuje provedení zkoušky dvěma způsoby. Vodě v potrubí se zvýší tlak čerpadlem na 15 barů a vždy po 10 minutách se pokles tlaku opět zvýší na 15 barů. Po 30 minutách se provádí zkouška. Nesmí při ní do 60 minut poklesnout tlak – obr. 1 Začátek zkoušky je stejný jako v prvním případě. Zkouška však trvá 180 minut a je při ní povolen pokles tlaku. Velikost poklesu je však přesně dána normou a nesmí přesáhnout povolenou hodnotu – viz obr. 2. Po vykonání zkoušky se provede zápis o průběhu a výsledku zkoušky.

Obr. 2: Doba zkoušky 60 minut – nesmí dojít k poklesu tlaku

Obr. 3: Doba zkoušky 180 minut – může dojít k poklesu tlaku dle obrázku

Vlastní provedení zkoušky Tlaková zkouška potrubí vnitřního vodovodu se provádí vždy, když jde o: - nový rozvod potrubí - rozšíření (prodloužení) potrubí - rekonstrukci nebo výměnu části vodovodu - opravy potrubí vnitřního vodovodu U RD se provádí zkouška celého trubního rozvodu najednou. Velké budovy, vysoké panelové a další domy mají zkoušku prováděnou po jednotlivých stoupacích větvích. Před předáním vodovodu se provádí konečná tlaková zkouška. U této zkoušky jsou již namontovány všechny armatury, baterie a zařizovací předměty.

Zkušební zařízení Při zkoušce potrubí tlakem vody se používá k vyvození a udržování předepsané velikosti tlaku speciální zkušební zařízení. Toto zařízení se nazývá ruční zkušební tlaková pumpa. Zkušební pumpa se vyrábí v různém provedení. U nejvýkonnější zkušebních zařízení lze vyvinout tlak vody pro zkoušku až 80 bar. Každá zkušební pumpa má tyto části: vaničku pro vodu, páku pro vyvinutí zkušebního tlaku, manometr (tlakoměr) pro zjišťování tlaku vodu a hadici se závitovou koncovkou pro připojení na zkoušené potrubí.

Obr. 4: Jednotlivé části zkušební tlakové ruční pumpy

Obr. 5: Zkušební pumpa pro maximální zkušební tlak 50 bar

Kontrolní otázky: Co zahrnuje příprava před zkouškou? Jak se provádí vlastní zkouška? Jaké jsou tlaky a časy u zkoušky? Co zahrnuje zkušební tlaková pumpa? 5. Jak velký tlak lze pumpou vyvinout?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní Obr. 5: anonym, dostupné z: http://www.super-naradi.cz/zahradni-gril/eshop/28-1-NARADI-VIRAX/0/5/1217-VIRAX-Zkusebni-tlakova-pumpa-rucni-do-50-bar

Seznam použité literatury: [1] Jurečka,A. a Adámek,M, Instalace vody a kanalizace III, Praha, Informatorium 2006. ISBN: 80-7333-050-4 [2] Webové stránky www.super-naradi.cz

Děkuji za pozornost 