Oddělování složek směsí
Oddělování složek směsí Volíme různé metody např. podle druhu směsi, podle požadavků na čas, finance, čistotu. Oddělování složek různorodé směsi filtrace, usazování, odstřeďování, přebírání, přesívání, cezení, magnetem, … b) stejnorodé směsi destilace, krystalizace, odpařování
Filtrace oddělování různorodých směsí -pevná složka se zachytí na filtru, kapalina (tzv. filtrát) se jímá (zachytává) do nádoby Princip: pevná složka- velké částice, kapalná- malé Schéma filtrační aparatury ( str. 21) složení filtračního papíru
Užití filtrace v praxi příprava čaje a překapávané kávy, bazénová filtrace, luxování, filtrace v akváriu, automobilu, síťka na počítači, … Další způsoby filtrace přes gázu nebo látku či různá síta
Usazování oddělování různorodých směsí -látka s vyšší hustotou (ne hmotností!) klesne ke dnu -velmi levná ale ne moc účinná metoda předčištění -v praxi: předčištění odpadní i pitné vody
Destilace oddělování stejnorodých směsí je založena na různé teplotě varu složek jako první se oddestiluje látka s nižší teplotou varu Schéma destilační aparatury (str. 29)
Užití destilace v praxi výroba destilované vody, výroba kvasného líhu a destilátů, zpracování ropy Další způsoby destilace: destilace s vodní parou