Environmentální výchova a

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrace žáků z odlišného sociálně kulturního prostředí do základních škol Mgr. Dušana Fučíková
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
METODIKA KURZŮ PhDr. Ing. Hana Danihelková Krnov
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt „Další vzdělávání pedagogických pracovníků v environmentálním vzdělávání, výchovy a osvětě (EVVO )“ CZ.1.07/1.3.45/
Rozvoj komunikačních dovedností
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Rozvoj klíčových kompetencí ve všech ročnících nižšího gymnázia formou terénních cvičení TENTO PROJEKT BYL SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A.
NA ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN „SELSKÝM ROZUMEM“
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Pilotní ověřování studijních opor Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Státním rozpočtem České republiky.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/ Ing. Marek Bumbálek Krnov
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
STŘEDNÍ PEDAGOGICKÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ ŠKOLA KRNOV
Konference škol vyučujících IT a IE
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Obchodní akademie Chrudim. Další vzdělávání ve spolupráci s úřadem práce.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Opava Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Projekt Impuls / Seminář
Projekt Impuls / Seminář
E-learningový kurz e-learningu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Konflikt, koření života
EVVO v operačních programech
Název operačního programu:
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Při technické univerzitě v Liberci
Podpora procesů uznávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Spotřebitelské vzdělávání dětí a mládeže Poznatky z praxe
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

Environmentální výchova a Ochrana přírody Bc. Martin Bodešínský Krnov 27. 10. 2010

MIKS – Středisko ekologické výchovy Petrovická 251 794 01 Krnov EVVO a Ochrana přírody PŘEDSTAVENÍ TUTORA Martin Bodešínský MIKS – Středisko ekologické výchovy Petrovická 251 794 01 Krnov bodesinsky@mikskrnov.cz sevkrnov@krnov.cz tel. 776 593 987 Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

předchozí spolupráce s Vzdělávacím centrem Slezské univerzity EVVO a Ochrana přírody ZAPOJENÍ DO PROJEKTU předchozí spolupráce s Vzdělávacím centrem Slezské univerzity přednášky pro Univerzitu třetího věku tvorba materiálů pro projekt ESF – Dveře k dalšímu vzdělávání příležitost poznat nové technologie (Moodle) zkušenosti z praxe na SEV Krnov (od roku 1998) možnost výměny zkušeností v rámci tutoriálů Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

REALIZOVANÉ KURZY - CÍLE EVVO a Ochrana přírody REALIZOVANÉ KURZY - CÍLE Environmentální výchova - vybrané kapitoly z ochrany přírody stručný náhled do historie ochrany přírody ve světě a u nás legislativní základ této problematiky v českém právu představení jednotlivých chráněných částí přírody biologický princip ochrany přírody Environmentální výchova - hrajeme si, nebo učíme? základní znalosti a dovednosti uvažovat v souvislostech tvořivě aplikovat získané znalosti formování ekologické etiky (preferování hierarchie životních hodnot) Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Pedagogové základních a středních škol v Moravskoslezském kraji Výhody EVVO a Ochrana přírody CÍLOVÁ SKUPINA Pedagogové základních a středních škol v Moravskoslezském kraji Výhody znalost prostředí a podmínek (v rámci kraje jsou obdobné) potenciální výměna zkušeností mezi frekventanty kurzů možnost použití regionálních údajů a příkladů Nevýhody široké rozpětí oslovených škol (národní – střední) nutné použití mnoha teoretických a odborných údajů Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

VYBRANÉ KAPITOLY Z OCHRANY PŘÍRODY EVVO a Ochrana přírody VYBRANÉ KAPITOLY Z OCHRANY PŘÍRODY Termín kurzu: 16.8.2010 - 1.10.2010 Počet účastníků: 9 pedagogů, vše ženy Hodinová dotace: 16 vyučovacích hodin, z toho 14 hodin samostudia a 2 hodiny na závěrečném tutoriálu Obsah: Historie ochrany přírody Právní rámec ochrany přírody – základní zákonné normy Obecná ochrana přírody – definice pojmů, základní způsoby ochrany Zvláštní ochrana přírody – typy chráněných částí přírody, jejich ochrana Očekávaný vývoj životního prostředí v ČR a v Moravskoslezském kraji definice ohrožení vybraných složek životního prostředí, schopnost popisu problémů životního prostředí v rámci ČR a MSK, základní informace o financování ochrany přírody státem Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

realizace v průběhu června – září 2010 závěrečný tutoriál 30. 9. 2010 EVVO a Ochrana přírody PRŮBĚH KURZU 9 účastníků (8 škol) realizace v průběhu června – září 2010 závěrečný tutoriál 30. 9. 2010 Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

EVVO a Ochrana přírody Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Spokojenost s celkovou náplní kurzu EVVO a Ochrana přírody Spokojenost s celkovou náplní kurzu Velmi spokojen 1 Spokojen 4 S výhradami Nespokojen Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Hodnota vytvořených studijních opor EVVO a Ochrana přírody Hodnota vytvořených studijních opor Velmi dobré 3 Dobré 5 S výhradami 1 Neuspokojivé Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? EVVO a Ochrana přírody Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? Získal jsem nové poznatky 8 Nepřinesl nic nového 1 Žádný Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? EVVO a Ochrana přírody Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? Ano zcela 7 Ano s výhradami 2 Ne Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? EVVO a Ochrana přírody Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? Velmi ochotný 7 Dobrý 2 S výhradami Neuspokojivý Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

EVVO – HRAJEME SI, NEBO UČÍME? EVVO a Ochrana přírody EVVO – HRAJEME SI, NEBO UČÍME? Termín kurzu: 16.8.2010 - 1.10.2010 Počet účastníků: 13 pedagogů, vše ženy Hodinová dotace: 16 vyučovacích hodin, z toho 14 hodin samostudia a 2 hodiny na závěrečném tutoriálu Obsah: Proč a jak EVVO? – situace, RVP, způsoby motivace vnitřní i vnější Metody, cíle a vybavení – dostupnost a vybavenost, vzory a ukázky Jednorázové aktivity Internet a multimédia Projekty – krátkodobé i celoroční Organizace a jejich nabídka aktivit v EVVO definice ekoprogramů, materiály a ukázky, kontakty Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

realizace v průběhu června – září 2010 závěrečný tutoriál 30. 9. 2010 EVVO a Ochrana přírody PRŮBĚH KURZU 13 účastníků (6 škol) realizace v průběhu června – září 2010 závěrečný tutoriál 30. 9. 2010 Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

EVVO a Ochrana přírody Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Spokojenost s celkovou náplní kurzu EVVO a Ochrana přírody Spokojenost s celkovou náplní kurzu Velmi spokojen 3 Spokojen 5 S výhradami Nespokojen Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Hodnota vytvořených studijních opor EVVO a Ochrana přírody Hodnota vytvořených studijních opor Velmi dobré 3 Dobré 5 S výhradami Neuspokojivé Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? EVVO a Ochrana přírody Jaký přínos pro Vás měl právě absolvovaný kurz? Získal jsem nové poznatky 11 Nepřinesl nic nového 2 Žádný Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? EVVO a Ochrana přírody Vyhovovalo Vám časové rozložení kurzu a způsob studia? Ano zcela 10 Ano s výhradami 2 Ne 1 Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? EVVO a Ochrana přírody Jak hodnotíte přístup personálu vzdělávací instituce? Velmi ochotný 7 Dobrý 5 S výhradami Neuspokojivý Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

PROBLÉMY PŘI TVORBĚ KURZŮ A JEJICH ŘEŠENÍ EVVO a Ochrana přírody PROBLÉMY PŘI TVORBĚ KURZŮ A JEJICH ŘEŠENÍ Podcenění časové náročnosti tvorby studijní opory kurz „EVVO – Hrajeme si, nebo učíme?“ – zpracována pouze část podkladů ŘEŠENÍ – dopracování studijní opory náhradním lektorem Různé požadavky na rozsah a odbornost studijních opor Témata byla zpracována obecněji pro použití na všech oslovených typech škol, zvláště vyučujícím nižších ročníků ZŠ chyběly aktivity pro použití ve výuce ŘEŠENÍ – v rámci tutoriálů byly informace doplněny o materiály použitelné přímo ve výuce Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

ZÍSKANÉ ZKUŠENOSTI, HODNOCENÍ EVVO a Ochrana přírody ZÍSKANÉ ZKUŠENOSTI, HODNOCENÍ zpětná vazba v průběhu závěrečného tutoriálu => vysvětlení některých nejasností, doplnění témat připomínky mohou být zapracovány do studijní opory pro další použití akreditovaných kurzů problematice EVVO se SU věnuje i v dalších projektech (např. "Rozvoj kompetencí učitelů související s reformou" r.č. CZ.1.07/1.3.05/11.0006), kde budou připomínky zapracovány do materiálu věnovaného praktickým aktivitám EVVO na školách (Environmentální inspiromat) výhody e-learningu (využití dle vlastních časových možností uživatele, měřitelnost, levné zpřístupnění i rozsáhlých materiálů, možnost oslovení libovolného množství účastníků…) Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008

EVVO a Ochrana přírody Prostor pro diskuzi Děkuji za pozornost Rozvoj e-learningu v oblasti vzdělávání pedagogů v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.3.05/11.0008