STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Advertisements

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ III. Ing. Iveta Mičíková
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Vrtání a vyvrtávání.
Protahování a protlačování I.
DTB Technologie obrábění Téma 6 Základy frézování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky ST52
Strojírenství Kontrola a měření Výroba ozubených kol a řemenic (ST48)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Strojírenství Strojírenská technologie Upínací přípravky (ST52)
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování II. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ Hoblování I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ III. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Strojírenská technologie
Strojírenská technologie
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ IV. Ing. Iveta Mičíková
Semestrální projekt B Radek Veselý. Téma bakalářské práce  Návrh a studie nástroje pro frézování s vyměnitelnou břitovou destičkou z řezné keramiky 
Digitální učební materiál
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ BROUŠENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ I. Ing. Iveta Mičíková
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ II. Ing. Iveta Mičíková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frézování2 VY_32_INOVACE_22_428
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Strojírenská technologie
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Protahování a protlačování II.
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
STROJÍRENSTVÍ Broušení ST47_001 Nástroje Strojírenská technologie
Tato prezentace byla vytvořena
NOŽE A FRÉZY ..
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Tato prezentace byla vytvořena
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Teorie frézování – nástroje
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zpracoval: Martin Dohnal Obor:Dřevařství Rok: 2012.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada38 AnotaceVýuka.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_660_STROJNÍ OBRÁBĚNÍ MATERIÁLŮ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Výroba rovinných ploch Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 38 Anotace.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 30 AnotaceVyhrubování.
Frézování I Řezné podmínky Nástroje. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá
(dnes i jednobřitým nástrojem)
Řezání vnějších závitů
Strojní obrábění – nástroje na frézování
Hoblování, obrážení, protahování
VY_32_INOVACE_10_2_07.
Upínání nástrojů a obrobků na frézkách
Frézy, upínání nástrojů a obrobků - test
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Soustružení 1 VY_32_INOVACE_22_425
Strojní obrábění – základní způsoby frézování
VY_52_INOVACE_I–03–01 Název a adresa školy:
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Bc. Martin Šindelář SPŠ Na Třebešíně 2299
Transkript prezentace:

STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ II. Ing. Iveta Mičíková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada – STROJNÍ OBRÁBĚNÍ, DUM č. 7

obsah prezentace: Nástroje pro frézování Rozdělení fréz

nástroje pro frézování nazývají se frézy. Jsou to rotační vícebřité nástroje, jejichž břity jsou uspořádány na válcové, kuželové nebo jiné tvarové ploše.

rozdělení fréz podle umístění břitu: válcové – s břity na válcové ploše čelní – s břity na válcové a čelní ploše kotoučové – s břity na válcové a obou čelních plochách kuželové – s břity na jedné nebo dvou kuželových plochách tvarové – s břity na tvarových plochách (např. zaoblovací frézy, frézy na ozubení, frézy na závity atd.)

rozdělení fréz podle funkce: frézy k obrábění rovinných ploch – válcové – čelní frézy pro obrábění drážek – drážkovací – kotoučové frézy pro obrábění tvarových ploch – úhlové – kuželové – zaoblovací – frézy na ozubení,…

rozdělení fréz podle provedení a tvaru zubu: s frézovanými zuby – zubové mezery se frézují kuželovými frézami – mají rovné břity – slouží k obrábění rovinných ploch s podsoustruženými zuby – hřbet vzniká spirálovým podsoustružením na speciálním soustruhu – zakřivené břity mají tvar obráběné plochy (např. bok zubu) – používají se u tvarových fréz plocha čela plocha hřbetu nůž k podsoustružení

rozdělení fréz podle konstrukce: celistvé – jsou vyrobené z jednoho kusu (z rychlořezné oceli) s vyměnitelnými břitovými destičkami – se zuby z rychlořezné oceli, slinutých karbidů, řezné keramiky,…. – zuby jsou vsazeny do tělesa nástroje a upevněny pájením nebo mechanicky upnuty (klíny, šrouby,...) – těleso frézy je vyrobeno z konstrukční oceli vyšší pevnosti skládané z více samostatných fréz (pro frézování složitějších tvarů)

rozdělení fréz podle způsobu upnutí: frézy nástrčné – s dírou pro nasunutí na trn se stopkou kuželovou nebo válcovou těleso upínací otvor řezná část stopka

rozdělení fréz podle průběhu ostří zubů: s přímými zuby se zuby ve šroubovici – pravotočivé nebo levotočivé pravořezná fréza levořezná fréza

frézovací hlavy tvoří samostatnou skupinu. Jejich základní části je těleso, na jehož obvodu jsou v drážkách upevněny buď nože z rychlořezné oceli nebo ze slinutých karbidů, nebo přímo břitové destičky ze slinutého karbidu. Výhody: – snadná vyměnitelnost opotřebovaných destiček – snadné ostření

KONTROLNÍ OTÁZKY Jak nazýváme nástroje pro frézování? Charakterizujte nástroje pro frézování. Jak dělíme nástroje pro frézování k obrábění rovinných ploch? Jak můžeme rozdělit nástroje podle konstrukce?

ŘEŠENÍ: Jak nazýváme nástroje pro frézování? Nástroje pro frézování se nazývají frézy. Charakterizujte nástroje pro frézování. Jsou to rotační vícebřité nástroje, jejichž břity jsou uspořádány na válcové, kuželové nebo jiné tvarové ploše. Jak dělíme nástroje pro frézování k obrábění rovinných ploch? Nástroje pro frézování rovinných ploch dělíme na válcové a čelní. Jak můžeme rozdělit nástroje podle konstrukce? Nástroje podle konstrukce můžeme rozdělit na: – celistvé – jsou vyrobené z jednoho kusu (z rychlořezné oceli), – s vyměnitelnými břitovými destičkami – se zuby z rychlořezné oceli, slinutých karbidů, řezné keramiky…, – skládané z více samostatných fréz (pro frézování složitějších tvarů).

POUŽITÁ LITERATURA: DILLINGER, J. a kol. Moderní strojírenství pro školu i praxi. Praha: Europa-Sobotáles, 2007. ISBN 978-80-86706-19-1. Řasa, J., GABRIEL, V. Strojírenská technologie 3 – 1. díl, Metody, stroje a nástroje pro obrábění. Praha: Scientia, 2005. ISBN 80-7183-337-1. NĚMEC, D. a kol. Strojírenská technologie 3 – Strojní obrábění. Praha: SNTL, 1982. HLUCHÝ, M. a kol. Strojírenská technologie. Praha: SNTL, 1975. FRISCHHERZ, A. a kol. Technologie zpracování kovů 2, Odborné znalosti. 3. vydání. SNTL Praha, 1999. ISBN 80-902110-8-9. BOTHE, O. Strojírenská technologie IV pro strojírenské učební obory. Praha: SNTL, 1984.