Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Goniometrie a trigonometrie Anotace Klíčová slova
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Ladislav Fuks Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
NázevSložení počítače Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová.
Název Doprava – druhy dopravy 3 Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Název Jiří Orten Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Smyslová soustava – sluchové ústrojí Předmět, ročník
Název TKÁNĚ Předmět, ročník Biologie, 3. ročník Tematická oblast
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Daniel Keyes životopis, výklad románu.
Název Dýchací soustava I Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název Perikles Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Název Divadlo Semafor Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Název Řecko-perské války I. Předmět, ročník Dějepis, prima
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
NázevTuristický ruch Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace Prezentace na téma turistický ruch, obsahuje otázky,
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Název Architektura starověkého Řecka Předmět, ročník Dějepis, prima
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Portréty literárních osobností světové literatury.
NázevDigitální zařízení – druhy počítačů Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Název The United Kingdom – Wales Předmět, ročník Seminář z anglického jazyka, septima Tematická oblast Reálie anglicky mluvících zemí I. AnotaceJedná se.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
NázevCharlotta Brontëová Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
NázevJosef Škvorecký Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
NázevOlomouc Region – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie - Česká republika, Olomoucký kraj,
Název Nižší rostliny (Protobionta) Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
NázevThe Czech Republic – Basic facts Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
NázevCANADA – Atlantic Provincies Předmět, ročník Anglický jazyk, roč., kvinta - oktáva Tematická oblast Reálie – Česká republika, Olomoucký kraj,
Mark Twain.
Čj literatura − VI. ročník
Transkript prezentace:

Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Anotace Prezentace o životě a díle J. D. Salingera. Doplňkové materiály k Čítance 8 pro základní školy a víceletá gymnázia nakl. Fraus, 2005. Klíčová slova Salinger, život, Kdo chytá v žitě Autor Mgr. Andrea Kaňáková Datum 9. 5. 2014 Škola Gymnázium Jana Opletala, Litovel, Opletalova 189 Projekt EU peníze středním školám, reg. č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0221

1.1.1919- 20.1.2010 James David Salinger

obrázek č. 1

O autorovi byl americký spisovatel, známý svým románem Kdo chytá v žitě vydaným v roce 1951. Od roku 1965 nevydal žádné nové dílo a od roku 1980 neposkytl žádný rozhovor. Úspěch románu Kdo chytá v žitě vedl k veřejnému zájmu o jeho osobu, což mu nevyhovovalo, stal samotářským a již nepublikoval tak často.

Otázky k textu str. 178-181 Charakterizuj hlavní postavu Holdena. Najdi v textu část, která vypovídá o tom, že Holden je citlivý kluk. Které další postavy v textu vystupují nebo se o nich Holden zmiňuje? Jak byste charakterizovali jazyk ukázky?

Kdo chytá v žitě Román Kdo chytá v žitě byl vydán 16. července 1951. děj románu je jednoduchý hlavní hrdina je sedmnáctiletý Holden pojednává o jeho zkušenostech z New York City, jeho vyloučení a odchodu z elitní školy Holden je neúspěšný student, nekomunikativní, těžko navazuje vztahy, svěřuje se nám se svými pocity, vnitřními zmatky, ironický, ale velmi citlivý je to román částečně autobiografický

Kdo chytá v žitě psáno v ich-formě, málo dialogů nespisovný jazyk, obecná čeština, mnoho vulgarismů, (proto byl často cenzurován) kromě hlavní postavy Holdena se v ukázce objevují: pán a paní Spencerovi (p. Spencer je Holdenův profesor dějepisu), Hanka a její otec (Holden je do Hanky zamilovaný), zmiňuje se o sestřičce Phoebe (má ji rád)

Odkazy 1. Wikipedia [online]. 2014-05-20 [cit. 2013-05-20]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jerome_David_Salinger 2. Obrázek [cit. 2014-05-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:JD_Salinger.jpg