Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Honza Korba CZCH prosince 2006
Karel IV. od roku 1346.
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
STOLETÁ VÁLKA.
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Třicetiletá válka
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Jan Lucemburský ( ).
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Giuseppe Garibaldi
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Významné osobnosti českých dějin II. 4. ročník
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Klikej V tento den se ve městě každoročně konají oslavy.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Stoletá válka
Katedrála Notre-Dame v Remeši
Dějepis Stoletá válka 1.
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Jakub Kanděra Sexta 2012/  vedlejší linie Valois-Orléans (Ludvík XII)  vedlejší linie Valois-Angoulême  Původ od francouzského.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice AUTOR: Mgr. Marcela Horká NÁZEV: Stoletá válka TEMA: Dějiny významných států v Evropě ČÍSLO PROJEKTU:
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
 Narodil se roku 1815 v Castelnuovo d'Asti (dnes Castelnuovo Don Bosco) v Itálii  Zemřel roku 1888 v Turíně  Byl italský katolický kněz, světec, vychovatel,
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
Stoletá válka
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Dějiny významných států v evropě
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Karel IV. OTEC VLASTI
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila za doby stoleté války pocházela z chudší rodiny (neuměla číst a psát) ale později se zvládla podepsat

Poslání asi ve 14 letech začala Jana slýchávat zvláštní nadpřirozené „hlasy“, které jí sdělily, že byla Bohem vyvolena osvobodit Francii domnívala se, že k ní skrze své hlasy promlouvají sv. Kateřina, sv. Markéta a archanděl Michael Jana věřila, že sám Bůh jí přikázal zachránit Francii a vypudit Angličany ze země

Stoletá válka roku 1429 ve svých sedmnácti letech vyjela se skromným doprovodem od guvernéra ve Vaucouleurs za Karlem VII. do Chinonu za několik týdnů ho přiměla k tažení do Orléansu 8. května 1429 vjela do osvobozeného Orléansu 17. července 1429 byl Karel v Remeši korunován jako francouzský král Karel VII.  

se svým postupně větším a větším vojskem osvobozovala jedno město za druhým Johanka z Arku byla rozhodnuta pokračovat v boji až do vyhnání Angličanů ze země v roce 1430 byla Johanka při útoku na burgundský tábor zajata a prodána Angličanům

Upálení v Rouenu Johanka předstoupila před anglický soud, který měl prokázat její spojení s ďáblem v předem rozhodnutém procesu byla odsouzena jako čarodějka a kacířka devatenáctiletá Johanka byla odsouzena k smrti a 30. 5. 1431 byla zaživa upálena na náměstí v Rouenu

Po její smrti byli Angličané vyhnáni z Francie Johanka byla oslavována jako hrdinka v letech 1455 - 1456 se v Rouenu a v Paříži konal nový soud, který zrušil předešlý rozsudek ten byl vyhlášen za výsledek korupce, podvodů, pomluv a úskočnosti v roce 1909 ji papež Pius X. prohlásil za blahořečenou a v roce 1920 ji Benedikt XV. prohlásil za svatou

Co mi projekt přinesl Téma Johanka z Arku jsem si vybrala proto, že většinou jsou ve válkách hlavními osobnostmi muži, ale v tomto případě se jedná o ženu a taky mě zajímalo proč, ji nakonec upálili.

Zdroje Internetové: Literární: http://www.tafantastika.cz/cz/muzikal/johanka-z-arku.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Jana_z_Arku http://www.velikani.cz/index2.php?kat=ostva&zdroj=johanka Literární: DEARY.Terry.Děsivé dějiny: Francie. 1. vydání. Praha – EGMONT, 1976. 176 str. ISBN 80-252-0019-1