21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

IVIG 2006 Náš zákazník – náš pán Zlata Houšková Praha, IVIG září 2006.
Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Město bez hranic Evropské město kultury Pécs2010.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Tisková konference Knihovny v pavučině spolupráce Jindřichův Hradec Informace a spolupráce jako nutná součást rozvoje regionu DEMA, a.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Metody zpracování informací - 2
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Praha, 15. června 2010 Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Informační kulturní portál
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Implementace EQAVET v ČR
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Síť podpory nadání – propagace a společné projekty Vojtěch Tutr NIDV.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Nové přístupy ke vzdělávání a mezinárodní zkušenosti Institutu pro veřejnou správu Praha PhDr. Zdenka Procházková, MPA Institut pro veřejnou správu Praha.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
DOBRÉ PRAXE ÚŘADŮ PRÁCE VYBRANÝCH ZEMÍ EU
Závěrečná konference projektu
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí GO

21 dobrých důvodů pro knihovny – nová imagová brožura svazu BID Hodnota knihoven pro společnost Co potřebují dobré knihovny  peníze na aktuální a rozmanitou nabídku médií  otevírací dobu vstřícnou ke klientům  standardy  propojení  spolupráci a podporu  dobře vzdělané knihovníky a knihovnice !

Knihovník profil povolání se v posledních letech zásadně změnil razantní vývoj informační a komunikační techniky proměna ve znalostní společnost a společnost služeb nárůst demokratického sebevědomí občanů -> vyšší očekávání uživatelů: knihovna jako kompetentní a moderně vybavené servisní zařízení vstřícné ke klientům

Vzdělání a další vzdělávání proměna vzdělání : široké spektrum, nové oblasti, které se zabývají novými výzvami Vědomosti získané v průběhu vzdělání již nevystačí po celý profesní život n utnost : průběžné obsahové vzdělávání a školení knihovnického personálu ve smyslu celoživotního učení

Goethe-Institut kulturně politické zadání: pěstování mezinárodní kulturní spolupráce, podpora znalosti německého jazyka v zahraničí, zprostředkování komplexního obrazu Německa situace ve střední a východní Evropě a v Pobaltí na počátku 90. let: enormní potřeba čtení a informací, zájem o sousední Německo vlastní knihovny a spolupráce na fondech s místními partnery (čítárny, partnerské knihovny) podpora literatury a překladů

Podpora spolupráce knihovníků/I od konce 90. let, hlavní partneři: národní knihovnické svazy impulsy pro regionální projekty:  série konferencí „Veřejné knihovny v nové Evropě“ ve střední a východní Evropě, společně s francouzským kulturním institutem  regionální konference „Knihovna a škola“ 2005  série školení „Nové doby, nové výzvy pro knihovníky“ v Pobaltí  interkulturní knihovnické projekty: romské knihovny v Pécsi/Maďarsko a Ostravě/ČR

Podpora spolupráce knihovníků/II Témata lokálních seminářů a workshopů  stavba knihoven, architektura knihoven  systémy knihovnických svazů  práce s veřejností, lobování pro knihovny  údržba fondu, uchovávání kulturního dědictví  digitální informační systémy, digitální knihovna  měření výkonu a benchmarking  podpora čtenářství

Podpora spolupráce knihovníků/III Zásadně se změnila výchozí situace pro spolupráci  evropská spolupráce čelící společným společenským výzvám  četné vzorové modely a projekty v Pobaltí, Polsku, ČR, Slovinsku, Maďarsku a na Slovensku  nový úkol i pro Goethe-Institut: přinášet do Německa konkrétní příklady a nápady ze zemí střední a východní Evropy (novostavby knihoven, knihovnická legislativa, měření výkonu/index knihoven, nabídky knihoven pro menšiny atp.)