133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora
Co stojí daňové poplatníky SZPI? 2011 Σ rozpočet SZPI 307 milionů Kč kapitálové výdaje 18 milionů Kč počet zaměstnanců Žofínské fórum 2
Očekávání spotřebitelů kvalitní potraviny nejnižší ceny dosažitelnost kvalitních a levných potravin Žofínské fórum 3 Stát není garantem kvality.
Co je kvalita? Žofínské fórum 4 Bezpečnost „Analytické“ složení potraviny Senzorické vlastnosti Původ potraviny OznačeníObal atd.
Subjektivní pojetí kvality kvalita konkrétní spotřebitel sortiment kontrolovaných potravin proč spotřebitelé šetří na potravinách? Žofínské fórum 5
Žofínské fórum Co dělá Státní zemědělská a potravinářská inspekce? Úřední kontrola je zaměřená na : hygienické podmínky výroby bezpečnosti potravin kvalitu potravin řešení podaných podnětů spotřebitelů 6
Co je „kvalitní“ dle práva? co lze úředně kontrolovat? nařízení Rady ES č. 1234/2007 (ovoce, zelenina, víno, ol. olej, maso. mléko atd.) prováděcí předpisy k zákonu č. 110/97 Sb. – kvalita, označování čl. 16. nař. 178/ „obchodní úprava“ Právní předpisy určují nejnižší možnou úroveň, pod kterou se PPP nesmí dostat Žofínské fórum 7
Kontrola bezpečnosti 2011 kontrola hygienických limitů cizorodých látek 5094 šarží: nevyhovující 182 (3,6%) škodlivé 46 (0,9 %) Kontrola plnění mikrobiologických požadavků 4066 šarží: nevyhovující 219 (5,4%) škodlivé 5 (0,1 %) Bezpečnost potravin v ČR není problémem Žofínské fórum 8
Kontrola kvality 2011 kontrola kvality 3571 šarží: nevyhovující536 (15,0 %) rozsah protiprávního jednání právní kvalifikace menší nedostatky – nevyhovující jakost zásadní nedostatky – klamání spotřebitele Žofínské fórum 9
Kontrola kvality 2011 Problematické potraviny zpracovaná zelenina a ovoce, ovocné pomazánky suché skořápkové plody burčák víno med masné výrobky rybí výrobky Žofínské fórum 10
Zpracované ovoce a zelenina Ovocné pomazánky a džemy nižší obsah ovocné složky (náhrada cukrem) záměna dražší suroviny jablečnou složkou (floridzin, sorbitol) náhrada konzervační vlastnosti cukru syntetickými konzervanty Kečupy nižší podíl sušiny vnesené rajčaty (náhrada dražší suroviny) Metody vyvinuty v laboratořích SZPI Žofínské fórum 11
Burčák = částečně zkvašený vinný mošt vyrobený z hroznů vypěstovaných v ČR (chráněné označení původu) nesmí být použity zahraniční hrozny, z nich pouze ČZVM izotopová analýza (množství deuteria, isotopy kyslíku a uhlíku) Důvod: hrozny nebo mošt je možné zakoupit mnohem levněji v zahraničí, 2010 neúroda. EU: zákaz vinifikace hroznů nebo moštů původem ze třetích zemí Žofínské fórum 12
Víno poučený spotřebitel si víno spojuje s jeho původem moravská a česká vína stále oblíbenější metodu pro určení geografického původu vína vyvinula SZPI v roce 2011 princip metody téměř shodný s metodou pro kontrolu burčáků Důvod: produkce hroznů v ČR = cca 40 % spotřeby vína Žofínské fórum 13
Med z medu se nesmí odstraňovat žádná z jeho složek do medu se nesmí přidávat nic jiného než jiný med med sacharidové složky (narušují autenticitu, cizorodé enzymy) metody: enzymatické a izotopové v medech zjišťovány: C4/C3 - Δ d13C (max.), cizí enzymy Důvod: kvalitního včelího medu je málo, klesají stavy včelstev, výkupní ceny v ČR jsou nízké Žofínské fórum 14
Masné výrobky používání levnějších surovin – strojně oddělené maso legální, pokud národní legislativa nestanoví jinak (musí být uvedeno v označení) trvanlivé masné výrobky - zjišťována nepřípustně vysoká aktivita vody masové konzervy neobsahující deklarovaný podíl masa Žofínské fórum 15
Rybí výrobky používání levnějších složek vody snížení podílu masa na úkor panády legální praktika přídavek stabilizátorů (polyfosforečnany, kyselina citrónová apod.) a vody použití a obsah musí být uveden Žofínské fórum 16
Důsledky podvodů podvody na spotřebitelích, často levné potraviny újma způsobená jiným výrobcům a obchodníkům nekalá hospodářská soutěž Žofínské fórum 17
Co s tím? stažení výrobku z oběhu pokuta medializace Žofínské fórum 18
Děkuji Vám za pozornost Žofínské fórum 19