133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Tisková konference SZPI „Kontrola kvality potravin 2011“, Praha, Státní zemědělská a potravinářská inspekce Kontrola kvality potravin v roce.
Biopotraviny ve školním stravování
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Bio není jenom zrní.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Franchise Days Prague 2012, , Corinthia Hotel Prague Farmářské potraviny v kamenných prodejnách.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Práva spotřebitele.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_08.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin
mák setý: charakteristika a pěstování
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Konzervárenská výroba
NÁRODNÍ ZNAČKA KVALITY KLASA
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Potravinářské zbožíznalství
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Výroba šumivých prášků
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Biopotraviny.
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářské zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora

Co stojí daňové poplatníky SZPI?  2011 Σ rozpočet SZPI 307 milionů Kč kapitálové výdaje 18 milionů Kč počet zaměstnanců Žofínské fórum 2

Očekávání spotřebitelů  kvalitní potraviny  nejnižší ceny  dosažitelnost kvalitních a levných potravin Žofínské fórum 3 Stát není garantem kvality.

Co je kvalita? Žofínské fórum 4 Bezpečnost „Analytické“ složení potraviny Senzorické vlastnosti Původ potraviny OznačeníObal atd.

Subjektivní pojetí kvality kvalita konkrétní spotřebitel sortiment kontrolovaných potravin proč spotřebitelé šetří na potravinách? Žofínské fórum 5

Žofínské fórum Co dělá Státní zemědělská a potravinářská inspekce? Úřední kontrola je zaměřená na : hygienické podmínky výroby bezpečnosti potravin kvalitu potravin řešení podaných podnětů spotřebitelů 6

Co je „kvalitní“ dle práva? co lze úředně kontrolovat? nařízení Rady ES č. 1234/2007 (ovoce, zelenina, víno, ol. olej, maso. mléko atd.) prováděcí předpisy k zákonu č. 110/97 Sb. – kvalita, označování čl. 16. nař. 178/ „obchodní úprava“ Právní předpisy určují nejnižší možnou úroveň, pod kterou se PPP nesmí dostat Žofínské fórum 7

Kontrola bezpečnosti 2011 kontrola hygienických limitů cizorodých látek 5094 šarží: nevyhovující 182 (3,6%) škodlivé 46 (0,9 %) Kontrola plnění mikrobiologických požadavků 4066 šarží: nevyhovující 219 (5,4%) škodlivé 5 (0,1 %) Bezpečnost potravin v ČR není problémem Žofínské fórum 8

Kontrola kvality 2011 kontrola kvality 3571 šarží: nevyhovující536 (15,0 %) rozsah protiprávního jednání právní kvalifikace menší nedostatky – nevyhovující jakost zásadní nedostatky – klamání spotřebitele Žofínské fórum 9

Kontrola kvality 2011 Problematické potraviny zpracovaná zelenina a ovoce, ovocné pomazánky suché skořápkové plody burčák víno med masné výrobky rybí výrobky Žofínské fórum 10

Zpracované ovoce a zelenina Ovocné pomazánky a džemy nižší obsah ovocné složky (náhrada cukrem) záměna dražší suroviny jablečnou složkou (floridzin, sorbitol) náhrada konzervační vlastnosti cukru syntetickými konzervanty Kečupy nižší podíl sušiny vnesené rajčaty (náhrada dražší suroviny) Metody vyvinuty v laboratořích SZPI Žofínské fórum 11

Burčák = částečně zkvašený vinný mošt vyrobený z hroznů vypěstovaných v ČR (chráněné označení původu) nesmí být použity zahraniční hrozny, z nich pouze ČZVM izotopová analýza (množství deuteria, isotopy kyslíku a uhlíku) Důvod: hrozny nebo mošt je možné zakoupit mnohem levněji v zahraničí, 2010 neúroda. EU: zákaz vinifikace hroznů nebo moštů původem ze třetích zemí Žofínské fórum 12

Víno poučený spotřebitel si víno spojuje s jeho původem moravská a česká vína stále oblíbenější metodu pro určení geografického původu vína vyvinula SZPI v roce 2011 princip metody téměř shodný s metodou pro kontrolu burčáků Důvod: produkce hroznů v ČR = cca 40 % spotřeby vína Žofínské fórum 13

Med z medu se nesmí odstraňovat žádná z jeho složek do medu se nesmí přidávat nic jiného než jiný med med sacharidové složky (narušují autenticitu, cizorodé enzymy) metody: enzymatické a izotopové v medech zjišťovány: C4/C3 - Δ d13C (max.), cizí enzymy Důvod: kvalitního včelího medu je málo, klesají stavy včelstev, výkupní ceny v ČR jsou nízké Žofínské fórum 14

Masné výrobky používání levnějších surovin – strojně oddělené maso legální, pokud národní legislativa nestanoví jinak (musí být uvedeno v označení) trvanlivé masné výrobky - zjišťována nepřípustně vysoká aktivita vody masové konzervy neobsahující deklarovaný podíl masa Žofínské fórum 15

Rybí výrobky používání levnějších složek vody snížení podílu masa na úkor panády legální praktika přídavek stabilizátorů (polyfosforečnany, kyselina citrónová apod.) a vody použití a obsah musí být uveden Žofínské fórum 16

Důsledky podvodů podvody na spotřebitelích, často levné potraviny újma způsobená jiným výrobcům a obchodníkům nekalá hospodářská soutěž Žofínské fórum 17

Co s tím? stažení výrobku z oběhu pokuta medializace Žofínské fórum 18

Děkuji Vám za pozornost Žofínské fórum 19