Práce s textovými konektory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy textových konektorů
Advertisements

HUDBA.
21.1 Popis 21.1 Popis Najdi rozdíly
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika I.
Digitální učební materiál
1. Datum vytvoření: Téma: Slovesa Cíl prezentace: Rozlišování slovesných tvarů Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál je zaměřen.
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZŠ a MŠ Brno, Křenová 21 CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole.
Interpretace neuměleckého textu Prostěsdělovací styl I.
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Kytara Tomáš Kahl.
Indická hudba Anna Hájková.
Věta jednoduchá a souvětí
Rozdělení hudebních nástrojů
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Bukovinová Barbora, sekunda
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Strunné nástroje Veronika Bukvicová.
přehled – hudební pojmy, osobnosti apod.
Bicí nástroje 1. Samozvučné (tón vzniká chvěním hmoty, ze které jsou vyrobeny) – činely, zvony, gong, xylofon, triangl ad. 2. Blanozvučné (tón vzniká rozechvěním.
Cimbál Vojtěch Vyorálek.
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
BASKYTARA Elias Decastelo.
Housle Martin Otýpka sekunda.
Název Hudební značky, notace
Bicí Žesťové Dřevěné dechové Dřevěné smyčcové Test Dřevěné drnkací
Písemná část MZ z anglického jazyka II
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Strunné nástroje Mgr. Jakub Tomala.
Zvuk a hudba.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Chordofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Anotace Žáci se rozdělí do 3 skupin. Skupiny si jedna po druhé volí otázku. Pokud na ni odpoví dobře, připočítávají se jí příslušné body. Pokud ne, má.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/17  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/15  Název materiálu: Strunné nástroje  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_27_01_HV6_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Když se sejdou housle s basou Základní škola.
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy Materiál pro kombinované studium, Jiří Kohout Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy, Fakulta pedagogická,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Strunné nástroje (typologie a zobrazení nástrojů)
Klimek Vojtěch Hluchák 5.B
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zvuk a hudba.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_ZESTOVE_HUDEBNI_NASTROJE
Souvětí, věta hlavní, vedlejší
Rozvoj řeči u dítěte z hlediska lexikálně-sémantické roviny
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_91_KYTARA
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Popis značení v prstokladech stupnic
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vy_32_Inovace_43_Synonyma a slova protikladná
AUTOR: Mgr. Jitka Němcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_14
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Všestranné jazykové rozbory
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
TÉMA: Akordy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj chordofonů PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police n. M.,
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Práce s textovými konektory

Odstraňte nevhodné opakování týchž slov (nahraďte zájmeny, synonymy, nadřazenými pojmenováními, vynecháním): Kytara je drnkací strunný nástroj (chordofon) s hmatníkem. Tón kytary vzniká rozechvěním struny napjaté mezi dvěma pevnými body – nultým pražcem a vložkou kobylky. Kytarové struny jsou rozechvívány drnkáním prsty nebo plektrem (lidově trsátko). Hmatník kytary umožňuje získávat další tóny zkracováním chvějné délky struny přitlačením struny na pražec. Z hlediska akustického patří kytara mezi nástroje s doznívajícím tónem. Kytara je akordický nástroj – umožňuje jednohlasou i vícehlasou hru. Klasická kytara má šest strun povětšinou laděných takto: ehgdae. Často se také používají kytary dvanáctistrunné, kde je každá struna zdvojena. Dvanáctistrunné kytary mají bohatší zvuk a používají se především v country hudbě. Existují také některé varianty devítistrunných kytar, kytara se sedmi strunami a podobně. Další výjimkou jsou kytary basové a kytary havajské, které se ladí do akordu a vyžadují tedy odlišný styl hraní.

Seřaďte vhodně uvedené informace Lata jednoduchý, hroznovitý, květenství, hlavní osa, nejdelší, nést, kratší, rozvětvený, postranní osy, spodní, mohutnější, vrchol, postupně, zjednodušovat, zkracovat

Porovnejte svůj text s definicí: Lata jednoduchý, hroznovitý, květenství, hlavní osa, nejdelší, nést, kratší, rozvětvený, postranní osy, spodní, mohutnější, vrchol, postupně, zjednodušovat, zkracovat Lata (panicula) je jednoduché hroznovité květenství, jehož hlavní osa je nejdelší a nese kratší rozvětvené postranní osy, z nichž spodní jsou mohutnější a k vrcholu se postupně zjednodušují a zkracují (např. u ptačího zobu, šeříku). Jde o vývojově nejpůvodnější typ hroznovitého květenství. (wikipedia.org)

Spojte informace gramatickými konektory do výpovědi: (spojky, koncovky slovesných přísudků, mluvnické kategorie sloves) Náš jezevčík René - má rád trávníky, chybí mu v trávníku nory, jezevčíci jsou norníci, nikdo ho neuhlídá, je tvrdohlavý a hrabavý Anglický trávník - je hustý, pevný, je na něm znát mnohaletá každodenní péče, vyznačuje se hustou a svěží travou, po zásahu jezevčíka připomíná tankodrom Tatínek - nemůže pracovat, musí číst noviny, sledovat televizi, rozčilovat se u zpráv Naše maminka - má přání, chce mít kolem našeho domu anglický trávník, ví, kdo se má o trávník starat, náležitou péči trávníku poskytne tatínek, sestra a já Sestra - ráda se učí, nevychází z pokoje, šustí listy učebnic, saje z učebnic vědomosti Já - mám se starat o trávník, nic prý nedělám, vynáším smetí, luxuji, utírám prach

Doplňte do vzniklého textu konektory odkazující, kontaktové konektory, využijte lexikální konektory. Porovnejte jednotlivé vzniklé texty a zhodnoťte funkčnost řazení jednotlivých informací. Navrhněte informace, které by bylo nutné doplnit, aby text mohl být základem vypravování charakteristiky osobního dopisu