Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_ZESTOVE_HUDEBNI_NASTROJE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_ZESTOVE_HUDEBNI_NASTROJE"— Transkript prezentace:

1 Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_ZESTOVE_HUDEBNI_NASTROJE Název materiálu: Žesťové hudební nástroje Předmět: Hudební výchova Ročník: 3. Časová dotace: 25 min. Datum ověření: Jméno autora: Mgr. Vladislav Rusín Klíčová slova: Žesťové dechové nástroje, trubka, křídlovka, lesní roh, pozoun Výchovné a vzdělávací cíle: Žák se naučí poznávat a pojmenovat některé žesťové dechové nástroje Rozvíjené klíčové kompetence: Kompetence k učení Anotace, metodický list: Žáci se naučí poznávat a pojmenovat některé žesťové dechové nástroje Použité zdroje: Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace

2 Žesťové dechové nástroje
Zpracoval: Mgr.Vladislav Rusín

3 Dechové nástroje žesťové jsou:
trubka, křídlovka, lesní roh, pozoun, heligon, tuba,……

4 Dechové nástroje žesťové
Žesťové nástroje patří do skupiny nástrojů dechových. Charakteristickým rysem těchto nástrojů je tvorba tónu a materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Tvorba tónu spočívá v rozechvění napnutých rtů, přes které hráč plynule vyfukuje dech. Nejrozšířenějšími žesti jsou trubka a pozoun, které dnes můžeme slyšet jak sólově tak v rámci dechových sekcí v hudbě jazzové a populární.

5 A teď k jednotlivým nástrojům

6 Trubka Trubka je dechový žesťový nástroj, který dosahuje vůbec nejvyšších tónů. Má široké využití prakticky ve všech hudebních žánrech – v klasické hudbě, jazzu, popu.

7 Křídlovka Trubka má ostřejší zvuk a lépe se na ni hrají vyšší tóny, křídlovka mohutnější a lépe drží spodní konec rozsahu.

8 Lesní roh

9 Pozoun

10 Už od sebe rozeznáš žesťové dechové nástroje?
Tak se ukaž!!!!!

11 Co je co? křídlovka pozoun lesní roh trubka


Stáhnout ppt "Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_ZESTOVE_HUDEBNI_NASTROJE"

Podobné prezentace


Reklamy Google