Trestní právo hmotné II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trestní zákoník, zákon č. 40/2009 Sb.
Advertisements

Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
TRESTNÍ ŘÍZENÍ VE VĚCECH DĚTÍ A MLADISTVÝCH
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Trestní zákoník zákon č.40/2009 Sb.
Zánik trestů a ochranných opatření
Trestní právo hmotné Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Základy práva Trestní právo
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_14.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.16
Trestní právo Trestní zákon
Trestní právo Trestní odpovědnost Trestný čin
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 VY_32_INOVACE_16_14  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Trestní právo Trestní sankce.
Základy trestního práva
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
PROBLEMATIKA TRESTNOSTI SPOJENÉ S ICT 2/21 Preventivně informační oddělení Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Tresty a ochranná opatření
Sankční systém trestního práva
Vybrané otázky základů trestní odpovědnosti a trestních sankcí Přednáška Veřejná správa
Trestní právo Prezentace.
Sankční systém trestního práva Přednáška
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA)
TRESTNĚPRÁVNÍ ALTERNATIVY (TPA) de lege lata vybrané problémy Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – demokratický stát Téma: Česká republika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Nové trestní sankce Trest domácího vězení a zákaz vstupu sportovní, kulturní a jiné společenské akce Výzkumný projekt „Teoretické a trestněpolitické aspekty.
ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA hmotného a procesního – I obecná část Prof. JUDr. V. Kratochvíl.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Veronika Mikšíková TRESTNÁ OPATŘENÍ PRO DĚTI A MLADISTVÉ.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ A PROCESNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Veronika Smutná
Název projektu: Moderní škola
POJEM TRESTNÍHO PRÁVA jedno z právních odvětví
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
OPATŘENÍ UKLÁDANÁ MLADISTVÝM
Sankční systém trestního práva
Sankční systém trestního práva
Název projektu: Moderní škola
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PBSNPB22 Probační a mediační služba
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
číslo: VY_32_INOVACE_14_11 Název: Kriminalita mládeže
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Žídek Jan. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Transkript prezentace:

Trestní právo hmotné II. Petr Machala

Co jsme si zapamatovali z minulé hodiny? Jaké případy řeší trestní právo? Jak dělíme trestní právo? Kdo může být pachatelem trestného činu? Je nedokončený trestný čin trestný? Jaké jsou podmínky trestní zodpovědnosti? Jaký je rozdíl mezi zločinem a přečinem? Jaký je rozdíl mezi úmyslem a nedbalostí? Do kolika let není člověk trestně odpovědný?

Jaké znáte druhy trestů? sankce za spáchání trestného činu 12 druhů trestů: odnětí svobody domácí vězení obecně prospěšné práce propadnutí majetku peněžitý trest propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty zákaz činnosti zákaz pobytu zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce ztráta čestných titulů nebo vyznamenání ztráta vojenské hodnosti    vyhoštění

Víte, co je to podmíněný a nepodmíněný trest? podmíněně - na zkušební dobu (1- 5 let) nepodmíněně - bez odkladu výše trestu má vždy rozpětí (např.1-5 let) rozhodují – polehčující a přitěžující okolnosti (recidiva…) Víte, co je to recidiva?

nejvyšší trest – odnětí svobody výjimečný – 20-30 let u nejtěžších provinění - doživotí Mírov Valdice

Víte, co patří k tzv. ochrannému opatření? ochranné léčení ochranná výchova – jen mladistvým zabrání věci BRNO TLOSKOV

Víte za jakých okolností není osoba brána k trestní odpovědnosti. když jedná v nutné obraně (sebeobrana) nebo v krajní nouzi Uveďte příklady sebeobrany a krajní nouze.

Děkuji za pozornost.