Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Červen 2012 www.pwc.com.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj SME segmentu a jeho exportní parametry Ivan Čopák Ř editel pro firemní sektory a nové obchodní příležitosti GE Money Bank.
Advertisements

Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Přehled struktury podniku
SAP Best Practices Odvětvové a meziodvětvové know-how v jednom paketu Dostupnost pro zákazníky SAP a partnery SAP.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Trestně-právní aspekty restrukturalizací Turnaround Management Association: Restrukturalizační fórum 2013 Ladislav Smejkal.
Švarcsystém a jeho postih po
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
E-Praha a interoperabilita. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.
Jiří Karpeta Platform Strategy Advisor Microsoft Czech Republic
Monitoring ové korespondence březen
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Jak využít Office 365? Několik scénářů. | Copyright© 2010 Microsoft Corporation.
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
Heterogenní serverové prostředí, správa, bezpečnost a interoperabilita Jak zajistit interoperabilitu v hererogenním serverovém prostředí? Jak spolupracuje.
TAX Novinky v oblasti daně z přidané hodnoty Petr Toman, Manager 23. února 2006.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Business Performance Services ADVISORY / Travel Leisure and Tourism Cestovní ruch a volnočasové projekty Tomáš Kulman
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Partnerská konference Solution Partners Clarion Congress Hotel Prague 1. října 2009.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
 Deset let eura – inspirace pro ČR Podnikání s eurem 25. listopadu 2008 Jiří Moser.
Jak postupujeme vpřed v testování? Jak se nám daří vytvářet denní buildy? Stíháme opravovat chyby? Jak kvalitně chyby opravujeme?
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Pořízení a spotřeba konsignační zásoby
Zpracování prodeje pomocí třetí strany (s dodavatelským avízem)
Jakub Kvaček Segment Manager – Breadth Microsoft Česká republika
Podpora pro partnery zdroje pro obchodníky, studie návratnosti, případové studie atd. René Klčo Partner Account Manager.
Potřebujete vybudovat business aplikaci? Pokryje dílčí obchodní potřeby určité skupiny zaměstnanců, jednoho nebo více týmů Bude vytvořena / připravena.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Reforma auditu v EU Odborný program na VH IFA Petr Kříž President Federace evropských účetních FEE.
JUDr. Jaroslav Stránský
Práce ve mzdě SAP Best Practices.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Jak správně vést evidenci pracovní doby
STÁTNÍ PODNIK.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Chytrá volba pro podnikání René Keyzlar Operator Channel Lead 1/3/2012.
INTEGRATED RESCUE SYSTEM Střední průmyslová škola Hranice Mgr. Radka Vorlová 02_Integrated Rescue System CZ.1.07/1.5.00/
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Veřejné sbírky: co jimi je a není 7. dubna © 2014 KPMG Legal, s.r.o., advokátní kancelář, a Czech limited liability company and a member firm.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Živnostenský úřad.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
Základy pracovněprávních vztahů
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Základy pracovněprávních vztahů
Subjekty obchodněprávních vztahů
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Červen

PwC Co je švarcsystém – pracovněprávní úprava Mezi zaměstnavatelem a fyzickou osobou existuje obchodněprávní vztah, na jehož základě je vykonávána závislá práce Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Závislou práci lze vykonávat pouze v základním pracovněprávním vztahu: pracovní poměr, dohoda o provedení práce, dohoda o pracovní činnosti Smluvní vztah, který vykazuje všechny znaky závislé práce, ale není vztahem pracovněprávním, je zakázán. 2 Červen 2012PwC Legal

PwC Závislá práce – zákonná definice Závislá práce je definována jako práce: –Ve vztahu nadřízenosti a podřízenosti –Jménem zaměstnavatele –Dle pokynů zaměstnavatele –Na základě osobního výkonu Závislá práce musí být vykonávána: –Za mzdu, plat či odměnu –Na náklady zaměstnavatele a jeho odpovědnost –V pracovní době a na pracovišti zaměstnavatele PwC Legal 3 Červen 2012

PwC Obchodněprávní úprava – podnikání § 2 ObchZ Obvyklým vztahem ve švarcsystému je vztah obchodně-právní mezi právnickou osobou a OSVČ, tedy vztah podnikatel/podnikatel OSVČ musí podnikat soustavně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku Typy obchodních smluv: mandátní smlouva, smlouva o obchodním zastoupení, smlouva o dílo, smlouva o spolupráci, smlouva o outsourcingu, inominátní smlouvy Občansko-právní vztah: smlouva o dílo, příkazní smlouva 4 Červen 2012PwC Legal

PwC Hlavní znaky prokazující švarcsystém Znaky nejsou v žádném zákoně, jsou dány judikaturou a výkladem pojmu závislá práce. 1.Vystupování jménem zaměstnavatele: OSVČ pracuje na živnostenský list, ale vystupuje jménem právnické osoby – svého „zaměstnavatele“ 2.Odměny: OSVČ pravidelně fakturuje a odměna je ve stejné výši 3.„Zaměstnavatel“ zakazuje OSVČ práci pro jiného 4.Pracovní nástroje: OSVČ pracuje s nástroji a přístroji „zaměstnavatele“ PwC Legal 5 Červen 2012

PwC Hlavní znaky prokazující švarcsystém 5.Pracovní doba: OSVČ má pevně stanovenou pracovní dobu 6.Nadřízenost a podřízenost: OSVČ bezvýhradně plní příkazy nadřízené osoby ze strany „zaměstnavatele“. OSVČ je zařazen do organizační struktury „zaměstnavatele“ 7.Specializovaná činnost: čím méně je činnost OSVČ specializovaná, tím větší je riziko výskytu švarcsystému 8.Odpovědnost: za škodu způsobenou třetí osobě, neodpovídá OSVČ, ale „zaměstnavatel“ PwC Legal 6 Červen 2012

PwC Kontrola Kontrolu provádí Státní úřad inspekce práce Kontrolní orgán může provést přímo na pracovišti výslech a ověření totožnosti zaměstnance Kontrolovaná osoba je povinna poskytnout součinnost, materiální a technické zabezpečení Kontrolní orgán může vyžadovat po zaměstnanci i zaměstnavateli předložení kopie pracovní smlouvy přímo na pracovišti PwC Legal 7 Červen 2012

PwC Sankce Sankce uděluje Státní úřad inspekce práce Pro fyzické osoby „zaměstnance“ až Kč Pro osoby „zaměstnavatele“ dolní hranice je , horní až do výše Kč PwC Legal 8 Červen 2012

Děkuji za pozornost This publication has been prepared for general guidance on matters of interest only, and does not constitute professional advice. You should not act upon the information contained in this publication without obtaining specific professional advice. No representation or warranty (express or implied) is given as to the accuracy or completeness of the information contained in this publication, and, to the extent permitted by law, PricewaterhouseCoopers Legal s.r.o., advokátní kanceláře, its members, employees and agents do not accept or assume any liability, responsibility or duty of care for any consequences of you or anyone else acting, or refraining to act, in reliance on the information contained in this publication or for any decision based on it. © 2012 PricewaterhouseCoopers Legal s.r.o., advokátní kancelář. All rights reserved. “PwC” is the brand under which member firms of PricewaterhouseCoopers International Limited (PwCIL) operate and provide services. Together, these firms form the PwC network. Each firm in the network is a separate legal entity and does not act as agent of PwCIL or any other member firm. PwCIL does not provide any services to clients. PwCIL is not responsible or liable for the acts or omissions of any of its member firms nor can it control the exercise of their professional judgment or bind them in any way.