Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLZEŇSKÝ KRAJ.
Advertisements

Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Jaroslav Novotný 9.třída
ČR – Plzeňský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.10 Mgr. Kosík Lukáš
Plzeň – naše krajské město
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PLZEŇSKÝ KRAJ.
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
PLZEŇSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Plzeňský.
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
PLZEŇSKÝ KRAJ.
P.  JZ Čechy  Plzeň  Klatovy  Domažlice  Tachov  Rokycany.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: prvouka pro 1.stupeň ZŠ Plzeňský kraj VY_03_INOVACE _32_08 Mgr.
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_09.
Kateřina Shrbená a Iryna Neskorodyana 04.A
Brno.
Opava.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Plzeňský kraj Přírodní poměry
Plzeň Plzeň.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Znak plzeňského kraje.
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
Plzeňský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Plzeňský kraj.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Plzeňský kraj.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
PLZEŇSKÝ KRAJ Ludmila Langrová, Sinika Výšková- 9.A
Jihočeský kraj.
VYSOČINA.
Město Plzeň leží v Plzeňském kraji v Západních Čechách.
Město Brno.
Opava Znak.
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Autoři: David Vrtěl, David Pleva. Plze ň ský kraj - Rozloha  Rozloha: km 2  obyvatel  Sousední kraje: Karlovarský, Ústecký, Středočeský,
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
PLZEŇSKÝ KRAJ. KRAJSKÉ MĚSTO PLZEŇ DALŠÍ MĚSTA KLATOVY DOMAŽLICE ROKYCANY SUŠICE.
Vlastivěda – 5. ročník, Plzeňský kraj
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Česká republika - Plzeň
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Česká republika Plzeňský kraj.
Plzeňský kraj.
PLZEN Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Česká republika – České Budějovice
PLZEŇSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-30 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_PLZENSKY_KRAJ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Plzeňský kraj. Plzeňský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
ANOTACE : a) PRÁCE JE URČENA pro žáky 9
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Plzeň je město na západě Čech. Leží na soutoku řek Mže, Úhlava, Úslava a Redbuza = Berounka. Má přes 170 000 tisíc obyvatel a je to 4 největší město v ČR. Plzeň je především známé jako průmyslové a pivovarnické město.

Průmyslový rozvoj Roku 1839 bylo rozhodnuto o založení Měšťanského pivovaru (později Prazdroj).  V roce 1869 byl založen První plzeňský akciový pivovar v Plzni (PAP, pivo Gambrinus).

Nacházejí se tu početné kulturní domy a divadla, budovaná ještě v časech Rakouska -Uherska. Ve městě sídlí také biskupství plzeňské diecéze. Současné historické jádro města má pravidelnou síť ulic s obdélníkovým náměstím Republiky uprostřed, jemuž vévodí katedrála sv. Bartoloměje, budovaná od roku 1290.

Historické památky Mezi nejvýznamnější památky západočeské metropole patří historické jádro města a okolní ulice.  Ty jsou dnes chráněné jako městská památková rezervace, na území města je ještě několik dalších vesnických památkových rezervací a také městských a vesnických památkových zón.

Bývalý františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí P. Marie. Renesanční radnice ze 16. století Barokní budova kláštera dominikánek s kostelem sv. Anny z let 1711–1714, přestavěná 1805–1807 na školu, dnes Státní knihovna. Divadlo J. K. Tyla Velká synagoga a Stará synagoga Plzeňské historické podzemí Západočeské muzeum

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plzni Plzeňská Velká synagoga (největší synagoga v celé České republice) Divadlo J. K. Tyla Plzeň

Západočeské muzeum Renesanční radnice

Sport v Plzni FOTBAL - FC VIKTORIA PLZEŇ HOKEJ – HC PLZEŇ 1929

Slavné osobnosti Petr Čech Kateřina Emmons Karel Gott Peter Grüngerg Jiří Langmajer Helena Růžičková Petr Sýkora

Plzeňský kraj

Sousedí s:  Karlovarským, Ústeckým, Středočeským a s Jihočeským krajem. Má 7 okresu: Domažlice, Klatovy, Plzeň – jih, Plzeň – město, Plzeň – sever, Rokycany a Tachov.

Ekonomika Patří mezi průměrně ekonomicky rozvinuté kraje. V kraji působí řady významných firem z oblasti strojírenství (např. Škoda Plzeň), výroby alkoholických nápojů (Bohemia Sekt Starý Plzenec, Stock Plzeň, Pivovar Prazdroj), keramické výroby, energetiky (Plzeňská teplárenská, Plzeňská energetika).

Průmysl Strojírenství, potravinářství, průmysl stavebních hmot a keramiky, výroba a distribuce energií, hutnictví. Nerostné suroviny K nejvýznamnějším nerostným surovinám Plzeňského kraje patří kaolin používaný k výrobě porcelánu. Jeden z rozsáhlých povrchových lomů se nachází u Kaznějova.

Příroda Podstatnou část kraje vyplňuje Plzeňská pahorkatina, dále  Plzeňská kotlina a zasahují sem Brdy. Nejvýše sahají pohraniční hory Český les a část Šumavy. Na Šumavě leží i nejvyšší bod kraje Velká Mokrůvka. Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park Šumava. Černé jezero v Národním parku Šumava.