V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Deformační účinky síly
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Třecí síly Třecí síly působí při libovolném pohybu dvou dotýkajících se těles. Zejména je můžeme pozorovat při libovolném druhu pohybu po povrchu země.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Mechanika tuhého tělesa
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vzájemné působení těles. Síla
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Síla.
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Síla, její znázornění a účinky.
Deformační účinky síly
Gravitace.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Gábina Průšová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_FY7_TLAK_PRIKLADY TÉMA: Tlak a tlaková síla – příklady DATUM: prosinec.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
GRAVITAČNÍ SÍLA.
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SKLÁDÁNÍ SIL.
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil TLAK A TLAKOVÁ SÍLA V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil

Účinky sil Už víme, že síla může mít na tělesa několik základních účinků: Změnit rychlost pohybu tělesa Změnit směr pohybu tělesa Změnit tvar tělesa

Deformace tělesa Síla působící na těleso může změnit jeho tvar (deformuje ho). Tato deformace může být trvalá (třeba zlomení křídy) nebo vratná (např. míč po deformaci silou bude mít stále stejný tvar). Záleží to samozřejmě na vlastnostech těles a tedy materiálu, ze kterých jsou vyrobena.

Právě tato síla působí deformačním účinky Tlaková síla Jestliže se těleso o hmotnosti m dotýká podložky plochou S, působí kolmo k podložce t l a k o v o u s i l o u Právě tato síla působí deformačním účinky

Co znamená přímoúměrně? T L A K Velikost tlakové síly záleží přímoúměrně na hmotnosti tělesa m. Co znamená přímoúměrně?

Síla, která „tlačí“ na podložku je většinou rovna tíze tělesa – gravitační síle, kterou je každé těleso přitahováno k Zemi. Její velikost lze snadno určit výpočtem podle vztahu Fg = m · g

Jestliže zapíše předchozí informace do vzorce, získáme vztah pro FV, které říkáme tlak Plocha (jednotka 1 m2) p = F : S = Působící síla (jednotka 1 N) Tlak (jednotka 1 Pascal….. 1 Pa)

Kromě základní jednotky 1 Pascal se používají hlavně tyto násobky: 1 hPa = 100 Pa (hekto) 1 kPa = 1000 Pa (kilo) 1 MPa = 1000000 Pa (mega)

Ze vzorce pro výpočet tlaku je zřejmé, že jeho velikost závisí přímoúměrně na působící síle F větší síla F větší tlak p a nepřímoúměrně na velikosti plochy S, na kterou síla působí větší plocha S menší tlak p

Předchozí závislost tlaku na ploše má v každodenním životě řadu využití: ostré předměty snáze pronikají do látek než tupé (jehly, nože, hřebíky) lyžař se nepropadne do hlubokého sněhu záchrana tonoucího na ledě vícenápravová nákladní auta pásy buldozerů, roleb,

Příklady na výpočet tlaku Př.1 Jakým tlakem působí kniha na desku stolu, jestliže má hmotnost 1,5 kg a plocha, kterou se stolu dotýká, je 400 cm2? Př.2 Urči tlak, kterým působíš na podlahu, jestliže se jí dotýkáš podrážkami s plochou 30 cm2.

Př. 3 Na podložce leží cihla Př. 3 Na podložce leží cihla. Její hmotnost je 4 kg, rozměry jsou 30cm, 15 cm a 8 cm. Jakým tlakem působí na podložku, když leží a) na největší ploše b) nejmenší ploše Př. 4 Tank váží 60 tun. Plocha jednoho pásu je 2,5 m2.Jakým tlakem působí na silnici? Př. 5 Jehlový podpatek dámské boty má plošku10 mm2. Jaký tlak lze vyvolat při přenesení celé váhy tanečnice na tuto plochu? Hmotnost tanečnice je 60 kg.