Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_TECHKE_0808 Stupeň a typ vzděláníStřední odborné vzdělávání Vzdělávací oborDesign a tvorba keramiky Tematický okruhTechnologie keramiky Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽáci 3. ročníku AnotaceSušení, voda v keramice ( mechanicky, chemicky, fyzikálně), vlastní sušení, rozdělení sušáren ( účel, způsob, konstrukce a navážka) Klíčová slovaSušení, sušárny, typy sušáren Datum Sušení a sušárny
obr. 1 zdroj: cihelka.webnode.cz/album/fotogalerie/suseni-dila-jpg/
proces při němž se z keramického výrobku odstraňuje voda nemění se chemické vlastnosti, ale mění se fyzikální vlastnosti je to jeden z nejzákladnějších bodů výroby a také jeden z nejnáročnějších je podmíněno dostatečným přívodem tepla pro ohřev sušené látky a pro přeměnu skupenství je to riziková fáze – voda při přeměně na páru zvětší svůj objem až 1600x (zvýšený tlak = smršťování) SUŠENÍ
Mechanicky vázaná voda o vyplňuje prostory mezi jednotlivými částečkami tuhé hmoty (100°C) Chemicky vázaná voda o nelze ji vysušit a ze hmoty se dostává až při vyšších teplotách, tzn. až při pálení (300 – 600°C) Fyzikálně vázaná voda o tvoří tenký obal kolem jílovitých částeček ( °C) VODA V KERAMICE
při sušení je podstatné aby z každého místa střepu byla voda stejnoměrně odváděna u složitějších výrobků, které vznikají z několika tvarů, je třeba z vnější strany výrobek uzavřít a začít sušit od středu ke zbrzdění rychlosti sušení slouží vyplechovaná skříň vytvoří si vlastní atmosféru a tím zamezíme praskání k přikrývání používáme igelit, vlhký papír, vlhký textil při sušení nesmí být průvan VLASTNÍ SUŠENÍ
1.) ÚČELEM o K sušení surovin o Předsoušení forem o Sušení vlastních výrobků 2.) ZPŮSOBEM o Sušení suchým vzduchem o Sušení cirkulací o Bez cirkulace o Sušení vlhkostí (parní suš.) o Sušení kombinované 3.) RŮZNÁ KONSTRUKCE 4.) ZPŮSOBEM NAVÁŽKY o Periodické sušárny o Nepřetržitý provoz 5.) PODLE TEPLOTY ROZDĚLENÍ SUŠÁREN
Přírodní sušárna o nejstarší typ sušárny o využívá sluneční energie a větru o jsou to vlastně venkovní přístřešky a obsahují rošty Nadpecní sušárna o využívá se odpadní teplo z pecí Komorová sušárna o využívá odpadní teplo z pecí Sušárny s nepřetržitým provozem o jedná se o sušárny které svým vzhledem připomínají tunelové pece Parní sušárna o do sušárny se vhání horká pára TYPY SUŠÁREN
proces při němž se z keramického výrobku odstraňuje voda je to jeden z nejzákladnějších bodů výroby a také jeden z nejnáročnějších je podmíněno dostatečným přívodem tepla pro ohřev sušené látky a pro přeměnu skupenství 1.) CO JE TO SUŠENÍ
a) b) c) 2.) VODA V KERAMICKÉ HMOTĚ SE VYSKYTUJE: Chemicky vázaná voda Mechanicky vázaná voda Fyzikálně vázaná voda
a) účelem: b) c) d) způsobem zavážky e) 2.) SUŠÁRNY SE LIŠÍ: K sušení surovinPředsoušení forem Sušení vlastních výrobků Sušení suchým vzduchem sušení cirkulací bez cirkulace sušení vlhkostí sušení kombinované způsobem Různá konstrukce Periodické sušárny Nepřetržitý provoz teplotou
a) využívá slunce, větru – b) využívá odpadního tepla pece – c) vytápí se horkým vzduchem nebo kouřovými plyny – 4.) UVEĎ SUŠÁRNY Přírodní sušárna Nadpecní sušárna Komorová sušárna Parní sušárna
DĚKUJI ZA POZORNOST