Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rydlo M, Homza M, Kodajová M
Advertisements

Zahraniční stáže v oblasti péče o duševní zdraví.
Preventivní tělovýchovně-lékařské prohlídky sportovců a studentů TVS
FC Waterpipe SP tým Historie 14. Května 2005 Klub založen.
tělovýchovně-lékařské prohlídky studentů tělesné výchovy a sportu
LET EXISTENCE.  Zakládající členové oddílu :  Vyskočil st., Vondráček, Martínek, Lapčák, Zaplatílek, Holan  První zápas odehrálo toto.
FORMÁT SOUTĚŽÍ MUŽŮ ČSRU OBSAH: ZÁKLADNÍ PRINCIPY SOUTĚŽE SOUTĚŽNÍ CYKLUS VZHLEDEM K ROČNÍM OBDOBÍM TRÉNINKOVÁ ZÁTĚŽ HRÁČE V PRŮBĚHU ROKU NÁVRHY.
ČLENSKÁ SCHŮZE Plán činnosti sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty na rok 2009.
ČLENSKÁ SCHŮZE Plán činnosti sportovního klubu MAESTRO CLUB Kolovraty na rok 2010.
Ivo viktor. Kdo to je? (* 21. května 1942, Křelov) je bývalý československý fotbalista, dnes již legendární československý fotbalový brankář a současnýtrenér.
HOKEJOVÁ SOUČASNOST U NÁS
Program profesionalizace rozhodčích v ČSLH Vladimír Mana.
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Basketbal Basketbal, česky též košíková, je kolektivní míčový sport, ve kterém se dva týmy s pěti hráči na hřišti snaží získat co nejvíce bodů vhazováním.
Nejznámější klub ve Španělsku!
Neoficiální mistrovství fotbalových přípravek české republiky v kategorii U10 Ivančice – neděle 13.května 2012.
Benjamínci TJ SOKOL Dub nad Moravou
Alexander Ovechkin Navrátil Filip 8.A.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Podzimní a zimní měsíce
Jaroslav Plašil Jaroslav Plašil (* 5. ledna 1982, Opočno) je český fotbalový záložník. Profesionální kariéru začal v SK Hradec Králové, ale již v roce.
Kristina Zůbková Honza Smolík. Marek váží 65 kg a má spočítat, kolik energie vydal za 8 hodin spánku a za 90-ti minutový fotbalový zápas. Fotbal: Při.
Prezentace oddílu kopané Oslovení sponzorů
David Beckham -je anglický fotbalista hrající v současnosti za americký Los Angeles Galaxy v Major League Soccer a anglickou reprezentaci. 2-krát skončil.
EVROPSKÁ UNIE.
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Sportovní a podnikatelská střední škola, s.r.o.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Řízení sportovního tréninku
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Nejprestižnější soutěž Liga Mistrů Hrají ji jen nejlepší týmy z celé Evropy.
Technika řízení LH Přednáška 3
Máte se na co těšit.. Moje první prezentace
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Sady 5. května Plzeň
 kolektivní halový sport, který se hraje na hřišti o rozměrech 40x20 metrů a lehkým dutým míčkem z plastu. V jednu chvíli je z každého.
ROČNÍK 2002 A MLADŠÍ PROPOZICE TURNAJE 25. – Termín : 25. – Místo : Zimní stadión Valašské Meziříčí Počet mužstev : 8 Systém turnaje.
SNN v ČR Centrum denních služeb pro sluchově postižené, Brno AKCE 2015.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Regenerace ve sportu FUTSAL Vypracovala:Michala Klašková UČO:
ROZVOJ ŽENSKÉHO FOTBALU
Otakar Mestek, Michal Blažej
Sport, zdraví a kvalita života
České hokejové zlato v Naganu 1998
Nábor mladých fotbalistů
TJ Sokol Vikýřovice.
Slavní fotbalisti.
Prezentace Kristek Jakub
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Reorganizace mládežnických soutěží od sezony 2009/2010
VÁNOČNÍ HOKEJOVÝ TURNAJ
Autor: Mgr. Radana Marelová
Regenerace ve sportu fotbal
České hokejové zlato v Naganu 1998
Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích.
Rychlostní disciplíny - kraul Tereza Kousalová
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Vznik a vývoj moderního sportu a olympijského hnutí
VTM 2019/2020 Bedřich Ščerban.
Násilí a těžké úrazy ve fotbalu, ledním hokeji a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný.
Transkript prezentace:

Zdravotní rizika fotbalu, ledního hokeje a boxu pouze ilustrace pro výukovou přednášku J. Novotný Děkuji O.Rackovi za pomoc při hledání obrázků a informacích o úmrtí fotbalistů.

FOTBAL

zdroj: 4thegame.com

zdroj: img.thesun.co.uk

zdroj: bp1.blogger.com

zdroj: bp1.blogger.com

zdroj: gamblog.co.uk

zdroj: expressandstar.com

(Arytmogenní) Dilatační kardiomyopatie (dysplazie) pravé komory Dominantně dědičná dispozice s různým stupněm penetrace do fenotypu Spuštění maligní arytmie pohybovou aktivitou

Úmrtí fotbalistů 19. února 1998 - Při mistrovském zápase nižší skotské soutěže zkolaboval čtyřicetiletý Robbie James, hrající trenér klubu Llanelli a bývalý waleský reprezentant, kterému nepomohla ani okamžitá první pomoc. 24. dubna 1998 - Při tréninku německého klubu Carl Zeiss Jena zkolaboval německý fotbalista Axel Jüptner, o den později zemřel na selhání srdce. 25. července 1999 - Na zástavu srdce zemřel přímo na hřišti třiadvacetiletý rumunský fotbalista Stefan Vrabioru z prvoligového klubu Astra Ploješť. Později byl v jeho těle objeven anabolický steroid metandenon. 5. října 2000 - Catalin Haldan, čtyřiadvacetiletý hráč Dinama Bukurešť a rumunský reprezentant do 21 let, zkolaboval uprostřed přátelského zápasu a krátce po převozu do nemocnice zemřel. červen 2002 - Druholigový kyperský fotbalista Michael Michael zkolaboval po závěrečném hvizdu a po převozu do nemocnice zemřel. 28. října 2002 - Osmadvacetiletý brazilský fotbalista Marcio Dos Santos, hájící barvy peruánského klubu Deportivo Wanka, zemřel krátce po skončení ligového utkání na infarkt. prosinec 2002 - Makedonský obránce týmu Napredok Kičevo Stefan Toleski zkolaboval během utkání proti Kumanovu a po převozu do nemocnice zemřel. Příčinou bylo pravděpodobně srdeční selhání. 26. června 2003 - V 72. minutě semifinálového zápasu Poháru FIFA mezi  Kamerunem a Kolumbií se k zemi skácel Kamerunec Marc-Vivien Foé. Přes okamžitou první pomoc se lékařům nepodařilo přivést osmadvacetiletého hráče zpět k životu. Příčinou úmrtí byla zástava srdce, pitva ukázala, že Foé trpěl srdeční vadou.

Úmrtí fotbalistů 26. ledna 2004 - Čtyřiadvacetiletý maďarský fotbalový útočník Miklós Fehér, který hrál za Benfiku Lisabon, zemřel na infarkt jen necelé dvě hodiny poté, co se při prvoligovém zápasu zhroutil na hřišti. Později se prokázalo, že trpěl vrozenou srdeční vadou. 15. května 2004 - Osmnáctiletý Portugalec Bruno Baiao, kapitán mládežnického týmu Benfiky Lisabon, nepřežil zástavu srdce. 8. září 2004 - V noci po utkání zemřel na selhání srdce dvaadvacetiletý slovenský fotbalista prvoligové Dubnice nad Váhom Martin Doktor. 27. října 2004 - Během zápasu brazilské ligy zkolaboval třicetiletý obránce Serginho z týmu Sao Caetano a krátce po převozu do nemocnice zemřel. Příčinou byla zástava srdce. 5. prosince 2004 - Během finálového zápasu indického Poháru federace zkolaboval čtyřiadvacetiletý Brazilec Cristian De Lima Junior poté, co se střetl s brankářem soupeře. Po převozu do nemocnice zemřel, příčinou byl infarkt. 7. února 2005 - Slovinský brankář Nedzad Botonjič z klubu NK Lublaň zemřel při tréninku na selhání srdce. 29. listopadu 2005 - Šestadvacetiletý francouzský obránce Utrechtu David Di Tommaso zemřel dva dny po zápase ve spánku na zástavu srdce. 31. srpna 2006 - Během tréninku zemřel na infarkt egyptský fotbalový reprezentant Mohamed Abdelwahab. Dvaadvacetiletý obránce náhle zkolaboval během přípravy a lékařům už se nepodařilo ho zachránit. 19. září 2006 - Brazilský fotbalista Nilton Pereira Mendez ve službách kazašského klubu Šachťor Karaganda zemřel po tréninku na infarkt. 21. prosince 2006 - Brazilský fotbalista Ricardo da Costa Oliveira, hrající v makedonské lize za Škendiji Tetovo, zemřel na selhání srdce. 28. srpna 2007 - Dvaadvacetiletý španělský fotbalista klubu FC Sevilla Antonio Puerta podlehl po třech dnech srdečním problémům, kvůli nimž dvakrát zkolaboval během ligového utkání s Getafe

HOKEJ

BOX

Zhoršení mozkových funkcí u boxerů (20 profesionálů, 24 amatérů) U 75% (25% signif.) profesionálních boxerů byla zjištěna  celkový průtok krve mozkem, na rozdíl od amatérských boxerů a judistů. U 35% profesionálních a 29% amatérských boxerů bylo zjištěno  regionální prokrvení mozku (fronto-centrálně). U 12,5% amatérských boxerů byla zjištěno  celkové prokrvení mozku, ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých nesportovců. Nebyla zjištěna korelace mezi hodnotami prokrvení a počtem zápasů. U 15% profesionálních boxerů bylo zjištěno abnormální EEG. (G. Rodriguez et al. 1998)

SPORT – ZDRAVÍ – KVALITA ŽIVOTA Chronické poškození mozku u boxerů (CTBI – chronic traumatic brain injury) u 20% profesionálních boxerů CTBI má společné znaky s Alzheimerovou nemocí – neurofibrilární triangly, difusní amyloidní plaky, úbytek acetylcholinu, změnu imunoreaktivity (tau). (B.D. Jordan, 2000)