PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
PCI Express pro grafické karty. Jde o propustnost současné čipsety mají šířku pásma ca 5,96 GB/s AGP 8x dosahuje 1,99 GB/s PCIe x16 má dosahovat až 8.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
PC SÍTĚ I.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Protokol TCP/IP a OSI model
Universal Serial Bus Petr ChlumskýPZA 2007/2008. USB univerzální sériová sběrnice Plug&Play (bez restartu a instalace ovladačů) rychlost 1,5 a 12 až 480.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_HARDWARE_S1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
PCI Express PCI Express, PCIe ale také 3GIO (3rd Generation I/O) Interní lokální sběrnice založena na standardu starší PCI, komunikující na vetší přenosové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STRUKTURA POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. Co to je PC síť  PC síť - propojení dvou a více PC za účelem sdílení dat nebo komunikace.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Vytvořil: Petr Hruška G461
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Matherboard.
Druhy připojení k internetu
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Architektura počítače
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava.
Komunikace v PC.
Informační systémy v personálním řízení RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače © Milan Keršláger
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Počítačové sítě.
Základní deska počítače
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

PCI Express Pavel Stianko

2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování a zkvalitňování toku dat v aplikacích

3 Nevýhody PCI Malá přenosová rychlost rychlost MB/s

4 Nevýhody PCI Používá paralelní přenos dat = vždy spolu mohou komunikovat jen 2 zařízení najednou a ostatní musí „mlčet“ Ani 4.3GB/s, které nabízí nejrychlejší varianta PCI-X není příliš, pokud je na sběrnici připojeno více náročných zařízení – PCI-X je totiž také paralelní. Malá kvalita přenosu

5 Nevýhody PCI Složitý návrh plošných spojů Málo místa na spojích

6 PCI Express historie Dříve označována jako 3GIO (Third Generation Input and Output) Intelem v roce 2004 přejmenováno na PCI Express dnes nejrozšířenější

7 Novinky Sériová komunikace napětí 0.8V a frekvenci 2.5GHz (PCI 33Mhz) >> až 8GB/s jedním směrem v módu x32 100% zpětná softwarová kompatibilita s PCI. Hot Plug / Hot Swap Výrobní cena sběrnice je stejná jako u PCI PCI Express slot je schopen dodat 75W (PCI 40W)

8 Struktura Každý PCI Express slot je přímo připojen k jižnímu můstku základní desky >> menší zpoždění Výjimkou je PCI Express slot pro grafickou kartu, (severní můstek)

9 Lane, Link využívá dva vodiče v diferenciálním zapojení Link reprezentuje komunikační kanál mezi dvěma zařízeními sběrnice Lane dva nízkonapěťové diferenciální páry - přijímací a vysílací

10 Konektory Menší PCIe karty zapadnou do větších PCIe slots Počítač jednoduše ignoruje zbývající kontakty Například: x4 může být zapojena do x16 slotu x16 karty jsou příliš velké do x4 sloty.

11 PINNÁZEVPOPIS A1A1+12V Napájení +12V A2A2+12V Napájení +12V A3A3RSVDVyhrazeno pro budoucí použití A4A4GNDZem A5A5SMCLKSystem Managenet Bus Clock A6A6SMDATSystem Management Bus Data A7A7GNDZem A8A8+3,3V Napájení +3,3V A9A9JTAG1TRST, reset JTAGu A103,3Vaux Pomocné napájení 3,3V (wake-up) A11WAKE# Signál pro reaktivaci zařízení z PWD A12RSVDVyhrazeno pro budoucí použití A13GNDZem A14PETp0Vysílač - Lane 0 pozitivní A15PETn0Vysílač - Lane 0 negativní A16GNDZem A17PRSNT2# Detekce přítomnosti karty Hot-Plug

12

13 Konektory - porovnání PCI Express PCI AGP

14 Architektura podobnost v dělení vrstev se síťovým modelem ISO-OSI Architektura typu peer-to-peer umožňuje nezávislou komunikaci

15 Transakční vrstva Hlavička Vlastní data Kontrolní součet PCI-e packet

16 Linková vrstva zajišťování integrity dat - detekce a oprava chyb data přijatá z transakční vrstvy jsou opatřena kontrolním kódem, identifikačním číslem a poslána do fyzické vrstvy PCI-e packet

17 Fyzická vrstva veškeré obvody nutné pro připojení k linku komunikace mezi linkem a linkovou vrstvou Doplněno o kódy začátku a konce paketu podobně, jako je tomu u síťových paketů doplněny další informace zajišťující synchronizaci PCI-e packet

18 Shrnutí + zvýšení propustnosti dat 100% zpětná softwarová kompatibilita s PCI. + zmenšení rozměrů karet + zjednodušení návrhu plošných spojů + sjednocení různých platforem (síťové karty, grafické karty, komponenty PC, …) + připojovat zařízení pomocí kabelů - relativní složitost vlastního protokolu

19 Budoucnost leden 2007 – PCI Express 2.0 (z 2,5Gb/s > 5Gb/s) ~ PCI Express 3.0 (takt 8 GHz)

20 Konec! Děkuji za pozornost