Tlak záření Miroslav Šára a Lenka Ščepánková. Obsah 1. co to je 1. co to je 2. jak to funguje 2. jak to funguje 3. k čemu je to dobré 3. k čemu je to.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Advertisements

Sluneční soustava.
SLUNCE.
Merkur,Venuše,Země,Mar s
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
JO-JO Veronika Hadačová, Libuše Hrušková,
Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Země ve vesmíru.
Výzkumný úkol.  Litomyšl je nádherné město ve kterém se narodil Bedřich Smetana, nějaký čas zde i pobývala Božena Němcová a Alois Jirásek  V Litomyšli.
ŠKEBLOŇ 2010 Trip sluneční soustavou Díl první Merkur Škebloň 2010.
Přírodopis 9 3. hodina Vznik Země
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Zdroje energie.
Infračervené záření.
Elektromagnetické záření látek
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
 Téma:  ZDROJE ZÁŘENÍ  Pár obrázků  Studijní text  Něco z webu  Tajenka  Závěr.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Mechanické vlastnosti plynů
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Prezentace tepla Skupina A.
Jaderná energie.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Sluneční soustava Za předpokladu použití psacích potřeb.
Gravitační síla. Gravitační pole
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Gravitační síla, gravitační pole
1. Jaká nádherná zář to letí oblohou, jak se to světlo třpytí na zemi, na vodách, až rozezpívá svět. A byl večer, byla noc a byl den, Bůh viděl, že dobře.
Souhvězdí.
Atmosféra Země a její složení
Autor: Mgr. Martina Vaculová
ZDROJE SVĚTLA.
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
PŮVOD PLANET.
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Podnebí, podnebné pásy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Základy astronomie, Slunce
Název školy: ZŠ Netvořice
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
SLUNCE.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce.
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Tlak záření Miroslav Šára a Lenka Ščepánková

Obsah 1. co to je 1. co to je 2. jak to funguje 2. jak to funguje 3. k čemu je to dobré 3. k čemu je to dobré 4. co jsme s tím provedli 4. co jsme s tím provedli Tlak záření

Co je tlak záření Tlak záření je energie kterou předávají částice elektromagnetického záření s hybností nejlépe hmotným objektům se kterými se setkají. Tlak záření je energie kterou předávají částice elektromagnetického záření s hybností nejlépe hmotným objektům se kterými se setkají. Toto předání energie se projeví tlakem ve směru záření. Toto předání energie se projeví tlakem ve směru záření. Každé elektromagnetické záření působí tlakem na objekty. Každé elektromagnetické záření působí tlakem na objekty.

Jak funguje tlak záření Poměrně jednoduché : ozařujete objekt s hmotností. Poměrně jednoduché : ozařujete objekt s hmotností. Tlak kterým působí záření se zvyšuje s klesající teplotou objektu na který záříme a s rostoucí schopností našeho objektu odrážet naše záření (tedy záření kterým právě působíme) Tlak kterým působí záření se zvyšuje s klesající teplotou objektu na který záříme a s rostoucí schopností našeho objektu odrážet naše záření (tedy záření kterým právě působíme)

K čemu je dobrý tlak záření Vzhledem k tomu, že je tak maličký nelze ho použít k řezání nebo k pohybu přímo na planetě. Vzhledem k tomu, že je tak maličký nelze ho použít k řezání nebo k pohybu přímo na planetě. Lze ho použít k pohonu na sluneční vítr kdy slunce (nebo jiná hvězda která je zrovna poblíž) září zrovna i na náš objekt vybavený plachtou. Tato plachta bude,chytat´ náš tlak a tím se bude pohybovat směrem od slunce. Lze ho použít k pohonu na sluneční vítr kdy slunce (nebo jiná hvězda která je zrovna poblíž) září zrovna i na náš objekt vybavený plachtou. Tato plachta bude,chytat´ náš tlak a tím se bude pohybovat směrem od slunce.

Co jsme prováděli s tlakem záření Pokus Pokus Cílem našeho pokusu bylo ověřit zda-li tlak záření lze prokázat pomocí nám,dostupným´ materiálům a technice. Cílem našeho pokusu bylo ověřit zda-li tlak záření lze prokázat pomocí nám,dostupným´ materiálům a technice. Prozatím se to nepodařilo. Prozatím se to nepodařilo.

Co jsme zjistili Tlak záření existuje ale pro využití nemáme zatím dostatečně silné zdroje laserů a nebo je prostě pro běžné využití příliš slabý. Tlak záření existuje ale pro využití nemáme zatím dostatečně silné zdroje laserů a nebo je prostě pro běžné využití příliš slabý. Vyskytuje se naprosto všude kde je elektromagnetické záření a něco na co se září. Vyskytuje se naprosto všude kde je elektromagnetické záření a něco na co se září.

Jaký by byl svět kdyby … tlak záření byl dejme tomu 100x vyšší – tlak záření byl dejme tomu 100x vyšší – Odpoledne na rovníku by museli nosit deštníky, protože by je záření sráželo k zemi. Odpoledne na rovníku by museli nosit deštníky, protože by je záření sráželo k zemi. Byli by známi příběhy ze středověku jak byla nepřátelská flotila odvanuta božím světlem místo toho aby vzplála božím světlem. (Archimedes a Římané) Byli by známi příběhy ze středověku jak byla nepřátelská flotila odvanuta božím světlem místo toho aby vzplála božím světlem. (Archimedes a Římané) Planety by se vzdalovali od svých hvězd. Planety by se vzdalovali od svých hvězd. Atd. Atd.