ROZHLAS v 19. st. J JJ James Clerk Maxwell V roce 1865 vznikly jeho geniální práce, kde svými výpočty předpověděl, že z místa elektrického vzruchu (např.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

záznam a reprodukce zvuku
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_605_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Název úlohy: 6.17 Chladniho obrazce.
Elektromagnetické vlny a záření
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test - vlastnosti elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-10.
Elektromagnetické vlnění
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Elektromagnetické záření a vlnění
Elektromagnetické vlny
Tato prezentace byla vytvořena
37. Elekromagnetické vlny
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
17. Elektromagnetické vlnění a kmitání
Elektronické dálkoměry
Elektromagnetické vlnění
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Antény a laděné obvody pro kmitočty AM
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Vlastnosti vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Vlastnosti vedení
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
ELEKTROMAGNET.
Elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické záření 2. část
Jan Břečka, Lukáš Folwarczný, Eduard Šubert Garant: František Batysta
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Rozhlas AM - používané kmitočty
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní parametry kabelů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_6C-7 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Vlastnosti elektromagnetické vlny Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Elektromagnetické vlny a záření
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Šíření zvukového rozruchu prostředím (Učebnice strana 169) Prostředí, kterým se šíří zvukový rozruch od chvějícího se tělesa k našemu uchu, je nejčastěji.
mons/thumb/7/77/Volksempfaenger_01_KM J.jpg/220px-Volksempfaenger_01_KMJ.jpg
Zapalování – 11 Stupně odrušení Ing. Jiří Špička.
Rádio aspx?q= &id=1a408c.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM VLNĚNÍ Příčné a podélné.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Geometrická optika
OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-3-007
Elektromagnetické vlnění
Elektromagnetická slučitelnost
Vznik a šíření elektromagnetického vlnění
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_07
Název školy Základní škola ,Jičín, Husova 170 Číslo projektu
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

ROZHLAS v 19. st.

J JJ James Clerk Maxwell V roce 1865 vznikly jeho geniální práce, kde svými výpočty předpověděl, že z místa elektrického vzruchu (např. z jiskrového oscilačního výboje), se musí všemi směry šířit elektromagnetické vlny, které jsou ve své podstatě totožné se světelnými vlnami, a proto se šíří i stejnou rychlostí jako světlo.

Heinrich Rudolf Hertz V roce 1886 se rozhodl Heinrich Rudolf Hertz, že prokáže platnost Maxvellových rovnic. "Pokud nějaké elektromagnetické vlny jsou," řekl si, "musí se chovat jako vlny zvukové nebo světelné. Proč je tedy nevrhnout na nějaké zrcadlo a nezkoumat, odrazí-li se či nikoliv." Hertz byl dlouho bezradný. Pak si uvědomil, že chvějící se ladička rozezvučí vždy jen tu strunu piána, která je naladěna na shodný tón. Navíc, pokud by tón ležel mimo rozsah piána, nerozezvučela by se struna žádná. Protože znal Thompsonův vzorec věděl, že délka elektromagnetických vln závisí na tvaru a délce vodičů (kapacitě kondenzátoru a na indukčnosti). Vzal 2 rovné, 40 cm dlouhé měděné tyče a izolovaně je upevnil tak, aby byly v jedné přímce. Vzdálenost mezi nimi byla 5 mm. Tím vlastně vytvořil dipólovou anténu (podobnou, jakou známe z televizních vysílačů). Když tento obvod připojil k induktoru, mezi dipóly přeskočila elektrická jiskra. Aby existenci elektromagnetické vlny dokázal, stočil do kruhu drát, jehož konce tvořily nepatrné jiskřiště. Tím vytvořil elektromagnetický rezonátor. Při vhodné poloze rezonátoru pak skutečně pod lupou uviděl v místě jiskřiště drobounkou jiskřičku. Mohlo by se říci, že v tomto okamžiku se zrodila bezdrátová telegrafie, rozhlas, televize.

Další pokusy Anglický fyzik Sir Oliver Joseph Lodge to zkusil se slabým drátkem dotýkajícím se kovové desky. Jejich vzámemný kontakt se skutečně velmi zlepšoval, kdykoliv dopadly na anténu elektromagnetické vlny. Sir Oliver dal tomuto přístroji název "coaherer" - koherer. Nejlepší koherer sestrojil a vymyslel pařížský profesor Édouard Branly. V roce 1890 vyšel ze zásady "čím více, tím lépe" a mezi 2 elektrody ve skleněné rource uzavřel niklové piliny, které tak tvořily velké množství jemných doteků. Tento výborný koherer však měl jednu nevýhodu. Ta zněla: "Před použitím zatřepat!". Vlivem nepatrných elektrických výbojů se totiž vždy "zapekl". Tuto nevýhodu později automaticky odstraňovala palička připevněná ke kotvě relé.

Popovův přijímač Na vojenské škole v Kronštadtu působil v té době profesor fyziky Alexander Štěpanovič Popov. Ukázalo se, že Popovův "bleskojev" dobře fungoval nejen na přirozené blesky, ale i na umělé, krátké a dlouhé - tečky a čárky. Dne 7. května 1895 Popov předvedl svůj přístroj: hromosvod coby anténa, koherer, telegrafní relé a zvonek. To byla první telegrafní stanice na světě, která fungovala úplně bez drátů. V prosinci téhož roku oznámil, že se mu podařilo dosáhnout pravidelného spojení a 21. března 1896 to veřejně předvedl na petrohradské univerzitě mezi budovami, vzdálenými od sebe 250 metrů.

Guglielmo Marchese Marconi Když šestatřicetiletý Popov poprvé předváděl svůj ”bleskojev”, prováděl 21- letý Ital Guglielmo Marchese Marconi již několik let podobné pokusy s elektromagnetickými vlnami. Dospěl k názoru, že pro vysílání zcela stačí jen polovina Herttzovy antény, pokud se druhá část jiskřiště ve vysílači a kohereru v přijímači dobře uzemní. Tento svislý čtvrtvlný unipól se pod názvem Marconiho anténa používá dodnes. 2. října 1896, když se mu podařilo telegrafovat na vzdálenost 3 km, přihlásil své zařízení k patentování a když se mu o rok později podařilo překonat vzdálenost pěti kilometrů, byl mu patent na zařízení pro bezdrátovou telegrafii udělen. V roce 1909 mu byla udělena Nobelova cena.