Co jsou asistivní technologie?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Tomáš Dupal Lukáš Toman Garant: Marcela Fejtová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Počítačové technologie ve službách dopravy Sledování vozidel off a on-line.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Augmented reality applications in embedded navigation devices Semestrální práce Martin Jaroš.
Koncepce péče o staré občany
Elektrotechnika v hodinách anglického jazyka
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Converged Communications Friday, April 10, 2015 Telekomunikační technologie jako nástroj pro optimalizaci chodu zdravotnického zařízení.
Představení informativní analýzy? Jaké jsou aktivity v ČR
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
CleverTech Výzkum, vývoj a aplikace mobilních dohledových a asistenčních systémů. moderní spojení medicíny a techniky Spin-off firma (transfer a aplikace.
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Informační podpora při krizovém řízení
Operační systém Windows Mobile
Dohledová aplikace Nature Inspired Technologies Group (NIT) - Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Project BOS Low-cost InDoor Localization System Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
Návrh navigačního a komunikačního MFD (zobrazení a ovládání navigačních, komunikačních a identifikačních zařízení na palubě letounu) České vysoké učení.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
Operační systémy Název a adresa školy
Využití mobilních geoinformačních technologií v záchranných službách
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
COGAIN 2009 Možnosti řízení invalidního vozíku. Systém řízení vozíku  Rozdělen do několika částí  Část pohonu Motor pohonu Senzory ujeté vzdálenosti.
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group (NIT) - Katedra kybernetiky Fakulta elektrotechnická ČVUT.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Výuka základů algoritmického myšlení na prvním stupni základních škol
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Alternativní ovládání PC a okolí Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Asistivní technologie v péči o seniory Lenka Lhotská České vysoké učení technické.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
…evoluce v podpoře seniorů Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt: Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského.
Humanitární aplikace informatiky Jaromír Plhák. Organizace hodin Jedno vybrané téma. Obecné informace k danému tématu studenti představí vlastní.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Internet věcí (IoT) v síti SIGFOX
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích
Sociální šetření a legislativa
Operační systémy.
VYUŽITÍ PŘÍSTUPU EHEALTH V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Co jsou asistivní technologie? České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Co jsou asistivní technologie? Lenka Lhotská lhotska@fel.cvut.cz http://cyber.felk.cvut.cz http://biomedicina.fel.cvut.cz

Přehled Co se skrývá za pojmy: Asistivní technologie Ambient assisted living eHealth a telemedicína

Úvod Rozvoj oblasti Rozšíření možností díky novým technologiím Terminologické nejasnosti a nepřesnosti Asistenční versus asistivní Zaměňování pojmů asistivní technologie, telemedicína a eHealth

Definice asistivních technologií V literatuře a na webu – řada velmi rozličných definic Asistivní technologie (AT) jakýkoliv nástroj, zařízení, software nebo systém, využívající zpravidla moderní technologie (zejména senzory, aktuátory, informační a komunikační technologie) s cílem posílit, udržet nebo zlepšit funkční schopnosti jedinců se speciálními potřebami, a tím jim usnadnit každodenní život a zlepšit kvalitu jejich života, samostatnost a soběstačnost. Osobami se speciálními potřebami rozumíme seniory, zdravotně postižené a chronicky nemocné lidi.

Kritéria rozdělení asistivních technologií podle hendikepu podle účelu podle povahy fixní u příslušného zařízení mobilní u zařízení fixní u člověka mobilní u člověka pasivní x aktivní podle fyzikální podstaty podle stupně nebezpečnosti - ovlivnění zdravotního stavu člověka -> zdravotnický prostředek

Asistivní technologie a telemedicína telemedicína - souhrnné označení pro zdravotnické aktivity, služby a systémy, provozované na dálku cestou informačních a komunikačních technologií za účelem podpory globálního zdraví, prevence a zdravotní péče, stejně jako vzdělávání, řízení zdravotnictví a zdravotnického výzkumu eHealth (elektronické zdravotnictví) - elektronické zdravotní záznamy, zdravotnickou informatiku, eLearning ve zdravotnictví, virtuální zdravotnické týmy, počítačové sítě pro medicínský výzkum a přenos dat či zdravotní informační systémy pro objednávání pacientů a související administrativu ve zdravotnictví

Příklady programů a projektů v EU EASTIN – evropská informační síť AAL (Ambient Assisted Living) – evropský program financování výzkumných a vývojových projektů Rámcové programy EU Horizon 2020 (od 2014) Řada projektů – pro podporu samostatného života ve vlastní domácnosti – technická řešení

Příklady domácích zařízení 1/2 „inteligentní“ zásuvka = bezpečná zásuvka detekce otevřených oken detekce tekoucí vody detekce kvality ovzduší v místnostech dálkové ovládání domácí elektroniky, osvětlení, žaluzií… detekce pohybu, pádu různé „připomínací vychytávky“ – léky, klíče, brýle … …

Příklady domácích zařízení 2/2 Uzpůsobená rozhraní podle hendikepu: mluvicí zařízení pro zrakově postižené (např. řada aplikací pro chytré telefony) světelná informace pro sluchově postižené ergonomicky upravené ovládání pro různé motorické hendikepy zjednodušené ovládání možnost komunikace např. s call-centrem nebo dohledovým pultem

Monitorování v domácím prostředí a přenos telekomunikační sítí

Alternativní ovládání PC Many input devices connected to PC via USB / ZigBee + application in background to avoid trembling of hands .., combination of inputs, new commands Output: mouse / keyboard emulation, special output channel (to simplify control) Applications: Text writing, Jabber client, mail, cell phone control, dedicated game framework with selected games + solution for creation of games with specific control features

Alternativní ovládání domácích zařízení Control of home appliances (TV, radio, lights, windows, fans), personalized GUI configuration (map of flat, icons, listing of items), USB modules Intelligent wheelchair (localization, map of flat, obstacle detection, …), types of control: direct, step-vice, goal indication on indoor / outdoor map 12

Asistivní technologie - příklady jejich aplikace: Navigační systém pro nevidomé Cíle: Ověření aplikace stávajícího GPS pro lokalizaci nevidomých Výběr a implementace hardwaru a softwaru Test reálných přenosových vlastností GSM a LTE sítí Vytvoření lokalizačního call centra SONS DOC. CHOD Realizace RDC kombinace GPS přijímače, přenos dat (GSM/GPRS, …, (inteligentní) mapy a lokalizačního centra BEZPEČNOST UŽIVATELE !!!!

Lokalizace a navigace nevidomých Každá společnost je tak dobrá, jak se dokáže postarat o své (handicapované) občany Typickým příkladem je skupina nevidomých, která postrádá základní zrakovou orientaci Proto jako vzorový projekt moderních technologií usnadňujících život jsme realizovali aplikaci určení polohy pomocí kombinace GSM/ GPS a informační technologie - inteligentní mapa 14 14

Asistivní technologie - příklady jejich aplikace: Projekt HeRo HeRo - Health Robot Realizace ČVUT FEL v Praze a ICE v letech 2010-12 jako grant MPO ČR č. FR-TI2/662 Cíl - zpracovat návrh a realizovat terminál – robota - dohlížejícího na člověka zařízení samostatně kontrolující životní funkce a v budoucnu komunikující s domácím centrem, lékařským centrem a nouzovým centrem první pomoci. terminál - všechny ostatní standardní prvky současné mobilní komunikace Nebezpečí – Orwellovský svět !!! – nutno mít na vědomí při realizaci

HeRo – cílový návrh (příklad pro variantu „A“):

HeRo – výsledné řešení (varianta „A“) Obr 1.: Pohled na komplet s procesorem ATOP shora Obr 2.: Pohled na komplet s procesorem ATOP zdola

HeRo – Celková konstrukce (varianta „A“)

Závěr Pokročilé technologie umožňují pestrou škálu řešení ALE Řada problémů čeká na vyřešení Standardy a interoperabilita Legislativa Financování (zdravotní vs sociální služby a péče) Uživatelská přívětivost Přístupnost

Děkuji za pozornost