ELEKTROMAGNET.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetická indukce
Advertisements

Elektromagnet a jeho užití - test
Elektromagnet a jeho užití
Magnetické pole elektrického proudu
Elektrický proud.
Magnetické pole cívky s proudem
Elektromotor poloprstence komutátoru kartáčky
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Využití elektromagnetu
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Mag. pole – opakování magnet – póly, netečné pásmo, magnetizace, domény, ferity, mag. pole, indukční čáry, Vodič s proudem = magnetické pole H. CH. Oersted.
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
Elektromagnetismus V./2./81.
Elektromagnetická indukce
zpracovaný v rámci projektu
33. Elektromagnetická indukce
Elektromagnetické jevy
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektromagnet a jeho užití
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Elektromagnetické jevy Elektromagnet
Elektromagnetická indukce
Elektromagnetická indukce
TRANSFORMÁTOR.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
37.1 Magnety a elektromagnety
Elektromagnetická indukce
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické materiály v technické praxi
Parametry střídavého napětí a proudu
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:září 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
Základní principy.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_07_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Stejnosměrný.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Bc. Karel Hrnčiřík Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
ELEKTROMAGNET Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrický obvod Název.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_03_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Elektromagnet.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Magnetické pole cívky.
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
Magnetické pole cívky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
AZ kvíz.
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektromagnetická indukce
Magnetické pole cívky s proudem
VY_32_INOVACE_B3 – 16 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetická indukce
Schéma zapojení: Spínač 2 Spínač 1 8V.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Elektromagnetické jevy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
Magnetické pole cívky Elektromagnet
Fyzika 2.D 5. hodina.
Transkript prezentace:

ELEKTROMAGNET

Co vzniká kolem vodiče, kterým prochází elektrický proud? Procvičení Co vzniká kolem vodiče, kterým prochází elektrický proud? Co znamená na cívce nápis 300 Z? Co vzniká kolem cívky, kterou prochází elektrický proud? 4. Překresli si do sešitu následující obrázek: N S N S Do obrázku nakresli: magnetické póly cívky směr elektrického proudu v každém závitu cívky kladný a záporný pól zdroje elektrického napětí - + 2

5. Překresli si do sešitu následující obrázek: Do obrázku nakresli: Procvičení 5. Překresli si do sešitu následující obrázek: Do obrázku nakresli: severní pól cívky závity cívky v každém závitu šipkou vyznač směr proudu N S N 6. Překresli si do sešitu obrázek: Do obrázku dokresli závity cívky tak, aby vlevo byl severní pól cívky. Šipkami vyznač směr proudu v každém závitu a na konci vodiče polohu kladného a záporného pólu zdroje. N 2

Na čem závisí magnetické účinky cívky s proudem? pokus s cívkou a hřebíčky Cívka s jádrem z magneticky měkké oceli se nazývá elektromagnet. N S + - Magnetické pole elektromagnetu je tím silnější, čím: má cívka více závitů b) větší proud cívkou prochází

Využití elektromagnetu zvedání železného šrotu elektrický zvonek – načrtni a popiš! kotva dotyková pružina elektromagnet palička zvonek vysvětlení principu činnosti 2

3. elektromagnetické relé elektromotor kotva elektromagnet řízený obvod řídící obvod 2

Otázky Z jakých hlavních částí se skládá elektromagnet? Čím je možno zesílit účinky magnetického pole cívky s proudem (3)? V čem se liší elektromagnet od trvalého magnetu? 4. Vysvětli, proč musí být jádro elektromagnetu z magneticky měkké oceli. 5. Proč je k přemísťování ocelových předmětů trvalý magnet nevhodný?