Tenké střevo. Tlusté střevo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Trávicí soustava II. Hltan (pharynx)
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí trakt II. Morfologie
Trávicí soustava.
Systema digestorium Zpracovala: Mgr. Dominika Babáková
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
TLUSTÉ STŘEVO.
Trávicí soustava.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Vyprazdňování nemocných
Trávicí soustava.
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava- funkce+popis
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
INTESTINUM CRASSUM SZŠ A VOŠZ PŘÍBRAM.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
Trávící soustava – 2.část
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Střevo - střevo je nejdelší úsek trávící trubice, končí řitním otvorem - tráví a vstřebává potravu - rozdělujeme ho na dvě části: tenké a tlusté.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
ANOTACE Prezentace navazuje na probranou látku z kapitoly Trávicí soustava Seznamuje žáky s uvedenými pojmy V poslední části u onemocnění trávicí soustavy.
Trávicí soustava.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_583_Trávící soustava_3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Eprojekt CH/Bi Pavlíková, Suchoňová, Chytil, Stolár, Bil, Dostál
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Tenké střevo. Tlusté střevo. Somatologie

Tenké střevo – intestinum tenue Dlouhé 3-5 metrů Probíhá zde hlavní část trávení a vstřebávání živin Části: Duodenum – dvanáctník – navazuje na pylorus, obkružuje hlavu pankreatu, ústí zde přes papillu Vateri vývody žlučových cest a pankreatu, je zde svalový svěrač – Odiho svěrač Jejunum – lačník – část střeva spíše vlevo nahoře Ileum – kyčelník – spíše vpravo dole, ústí do slepého střeva přes Bauhimskou chlopeň, nachází se zde Meckelův divertikl – výchlipka tenkého střeva (zbytek embryonální tkáně) – sídlo patologických změn, podobně jako apendix

Tenké střevo – intestinum tenue Stavba stěny: 1. sliznice – vybíhá v řasy a klky (villi) – hlavní štěpení a resorpce potravy, velká plocha – asi 40 m2, pohyby klků – účinkem hladké svaloviny se smršťují – rychlejší cirkulace krve a lymfy – bohaté pleteně kapilár a začátek lymfatických cév - v duodenu a 1.části jejuna jsou řasy kruhovité, otáčí obsahem a dokonale jej promíchají – hlavní štěpení potravin - v 2.části jejuna a v ileu – nižší řasy – resorpce rozštěpených látek do krevního a lymfatického oběhu

Tenké střevo – intestinum tenue Sliznice – pokračování: Obsahuje žlázky – produkce střevní šťávy Složení: Voda Proteáza – enzym erepsin – štěpí bílkoviny na aminokyseliny Střevní amyláza – štěpí cukry na jednoduché – glukóza, fruktóza, galaktóza Střevní lipáza – štěpí tuky na glycerol a MK 1 – 3 litry/den Slabě zásaditá Produkce je řízena reflexně Dokončuje štěpení B, C, T za pomoci pankreatické šťávy a žluče

Tenké střevo – intestinum tenue 2. podslizniční vazivo – řídké, bohaté na cévní a mízní pleteně 3. svalovina – hladká, 2 vrstvy – vnitřní kruhová, zevní podélná – peristaltické a kývavé pohyby – za 1 minutu 10 peristaltických vln 4. peritoneum – kryje jejunum i ileum, vytváří závěs – mesenterium – fixace střeva k zadní stěně břišní Ileus – neprůchodnost střev – onemocnění – akutní a nebezpečné

Tlusté střevo – colon, intestinum crassum konečný, asi 1,5 metru dlouhý úsek GIT Dokončuje se zde zpracování chymu – vstřebávání vody, kvasné a hnilobné procesy – vytváří se stolice (faeces)

Části tlustého střeva: 1. Caecum – slepé střevo Nejobjemnější část tlustého střeva, začátek Ileocekální – Bauhimská chlopeň – slizniční řasa v místě přechodu tenkého střeva do tlustého Červovitý výběžek – appendix vermiformis – výchlipka caeca, délka 10 – 15 cm, velké množství mízní tkáně = záněty, jeho poloha i délka jsou variabilní – McBurneyův bod – na spojnici pupku a pravého trnu kyčelního – asi 4cm od trnu – při zánětu bolestivost

Části tlustého střeva: 2. colon ascendens – vzestupný tračník – vpravo, přirostlý k zadní stěně břišní, vstřebává se zde nejvíce vody 3. colon transversum – příčný tračník – pohyblivý, kříží dutinu břišní zprava doleva 4. colon descendens – sestupný tračník – vlevo, přirostlý k zadní stěně břišní 5. colon sigmoideum – esovitá klička – v levé jámě kyčelní, pohyblivá, připomíná písmeno S 6. rectum – konečník – probíhá před kostí křížovou, na povrch těla ústí análním otvorem – anus – řitní otvor, sliznice složená do 3 řas – střední řasa – tvořená hladkou svalovinou – přídatný svěrač rekta – není ovládaný vůlí; zevní ústí – 2 svěrače – vnitřní – hladká svalovina – neovládán, zevní – příčně pruhovaná svalovina – ovládán vůlí - v podkoží – hodně žilních pletení - Hemoroidy

Stavba stěny tlustého střeva: 1. sliznice – tvoří poloměsíčité řasy, nevybíhá v klky 2. podslizniční vazivo – řídké, obsahuje cévní a nervové pleteně 3. svalovina – teniae – pruhovité zesílení podélné vrstvy svaloviny, haustra – polokruhovité výdutě mezi teniemi 4. seróza- peritoneum (viscerale, parietale) – kryje tlusté střevo až ke konečníku

Funkce tlustého střeva: Posun chymu pomocí peristaltických a propulzních pohybů Zahuštění – resorpcí vody a anorganických látek Střevní baktérie – Escherichia coli, produkují vitamín K a některé vitamíny skupiny B – kvasné bakterie – C, T, celulóza (vzniká alkohol a plyny – vodík, methan, oxid uhličitý); hnilobné procesy – hlavně bílkoviny – vytváří jedovaté látky (fenol, sirovodík, MK a tzv. mrtvolné jedy) – sliznice je chráněna hlenem Tvorba plynů

Stolice: Obsah – nestrávené zbytky potravy, hlen, voda, mrtvé bakterie a odloučené epitelové buňky – záleží na skladbě potravy Barva – podmiňují žlučová barviva Zápach – způsobuje indol, skatol, a sirovodík

Vyprazdňování stolice – defekace: Reflexní děj Souvisí s činností recta a análního otvoru Obvykle 1x za 24 hod. Nahromadění stolice v ampuli konečníku – zvýšení tlaku – pocit nucení na stolici – ochabují svěrače – napínání břišních svalů a bránice – zvýšení tlaku na anální otvor – vyprázdnění Množství – 150 až 300 g Defekační reflex lze potlačit vůlí – opakovaně vede k zácpě Holzknechtovy pohyby – velké pohyby tlustého střeva – 1 – 3x denně – posun 5cm za hodinu