Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
EURES Evropské služby zaměstnanosti
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Jako příklad uznávání neformálního vzdělávání Ing. Petra Nakládalová, ČNA Mládež YOUTHPASS.
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
JAK NA STÁŽ DO EVROPSKÉ INSTITUCE?
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
Úřad práce České republiky
Co je program Mládež v akci?. Komunitární program Evropské unie na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
EURES – vaše práce v Evropě
Evropské příležitosti pro mladé lidi SYTYKIA Evropské příležitosti pro mladé lidi.
Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
YOUTHPASS Akce 1.1 – Výměny mládeže (účastníkům).
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
Personální strategie mezinárodní firmy
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Evropské služby zaměstnanosti EURopean Empolyment Services (EURES) Seminář Průvodce zdravotním a sociálním pojištěním v EU Hradec Králové,
Profesní inženýr nositel technických inovací Profesní titul euroinženýra a vedení registru jeho držitelů Ing. Zdenka Dahinterová EUR ING Praha
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Jan Lontschar, Iva Tesařová Diskusní.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Lenka Herčíková,
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Co je program Mládež v akci?
Transkript prezentace:

Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole Do zemí EU v rámci studia na vysoké škole Do zemí EU v rámci studia na vysoké škole Do zemí EU po vysoké škole Do zemí EU po vysoké škole

Možnosti pobytů v zemích EU Pracovní Pracovní Dobrovolná služba Dobrovolná služba Studijní Studijní Stáže v institucích EU Stáže v institucích EU

Kde hledat info o práci v EU?

Práce v institucích EU Kdo se může o práci ucházet? Výběrová řízení pro: zkušené odborníky absolventy VŠ pro uchazeče bez vysokoškolského vzdělání a bez rozsáhlé předchozí praxe.

Práce v institucích EU Co musíte udělat předem? Naučit se dobře cizí jazyk Sebrat odvahu Zvážit své schopnosti a dovednosti Obrnit se trpělivostí…

Práce v institucích EU Příležitosti pro absolventy středních škol U pozic pro uchazeče bez vysokoškolského vzdělání se vyžaduje dokončené středoškolské vzdělání nebo nástavbové studium. Uchazeči musí mít většinou alespoň dvouletou nebo tříletou praxi (do té mohou být započítána i odborná školení).

Práce v institucích EU EPSO EPSO - Evropský úřad pro výběr personálu

Práce (kdekoli) v EU Kam se obrátit v případě zájmu? Euroskop.cz Euroskop.cz EURES EURES Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Portál EURES Evropský portál pracovní mobility při Evropské komisi (EURES) poskytuje i v češtině následující služby : informace o volných místech v členských zemích, o přechodných obdobích a trzích práce v zemích EU asistenční služby při hledání zaměstnání - EURES pracuje s databází volných pracovních míst a životopisů uchazečů o zaměstnání poradenské služby při psaní žádostí o zaměstnání, poradenství pro klienty v příhraničních oblastech pro zaměstnavatele poskytuje pomoc při vyhledávání pracovníků ze zahraničí Přehled základních informací v českém jazyce o možnostech práce, povinnostech zaměstnance při přístupu na trh práce a dalších souvisejících otázkách v jednotlivých zemích EU/EHP a Švýcarsku je zveřejněn na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí v sekci EURES.

Práce v EU EURES EURES – Evropský portál pracovní mobility (EURES) nabízí databázi pracovních míst i příležitostí ke vzdělání v Evropě MPSV – Více informací k možnostem zaměstnání EuroBrussels EuroBrussels - Agentura nabízející databázi volných pracovních v AJ míst v mezinárodních organizacích – v AJ

DOBROVOLNÁ SLUŽBA

Evropská dobrovolná služba EVS (European Voluntary Service) - součást programu Evropské unie "Mládež v akci". Věková hranice 18 – 30 let. Program pro neformální výchovu a vzdělávání, otevřený všem mladým lidem bez nároku na: předchozí kvalifikaci, vzdělání, rasu, jazykové znalosti, pohlaví náboženství.

Mládež v akci

Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Mládež v akci Akce 2 - Evropská dobrovolná službawww.mladezvakci.cz Projekty - 2 až 12 měsíců Zaměření na: kulturu, děti a mládež, sport, sociální péči, umění, ekologii…

Mládež v akci Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Jak žádat Jak vytvořit dobrý projekt Jak najít partnera Jak vyúčtovat Školení pro dobrovolníky Chci být dobrovolník Dokumenty - formuláře, pojištění Ukázka projektů Pas mládeže

Role mentora v EDS Mentor dobrovolníka provází a instruuje, aby dosáhl jeho rozvoje.Mentor dobrovolníka provází a instruuje, aby dosáhl jeho rozvoje. Podle současné odborné literatury o mentoringu pro mládež je mentor někdo, kdo má větší zkušenosti i znalosti než jeho svěřenec – (v našem případě EDS dobrovolník).

EURODESK Evropská informační síť pro mládež

Studijní pobyty v EU Informace na

Studijní pobyty v EU Pobyt delší než 3 měsíce - obvykle nutné povolení k pobytu. K jeho udělení je třeba (kromě identifikačního dokladu): zapsat se na univerzitu disponovat dostatečnými finančními prostředky pro zabezpečení živobytí mít zařízené zdravotní pojištění

Studijní pobyty v EU - přehled

Práce při studiu v EU Pracovat při studiu je možné pouze v případě, že to umožňuje země, ve které studujete. Členské státy EU většinou povolují zahraničním studentům pracovat, ale často pouze na poloviční úvazek, případně je přesně určen rozsah možných odpracovaných hodin za sledované období.

Studijní pobyty v EU Formality pro studium v jiné zemi EU Školné v EU Uznávání kreditů Uznávání vzdělání a kvalifikací Jazykové certifikáty Vzdělávací programy EU Zdravotní a sociální pojištění při studiu v zahraničíZdravotní a sociální pojištění při studiu v zahraničí Práce při studiu v zahraničíPráce při studiu v zahraničí Portál Ploteus

Europass - první evropský souborný doklad o vzdělání a pracovních zkušenostech. - nejde o oficiální certifikát -souhrnný popis kvalifikace daného občana -usnadňuje komunikaci mezi zaměstnavateli a uchazeči o práci, nebo mezi studenty a vzdělávacími institucemi v celé EU i v dalších zemích. Váš průvodce Evropskou unií

Jednotný celoevropský soubor dokladů o: vzdělání osobních kompetencích jazykových dovednostech odborné kvalifikaci pracovních zkušenostech

Ve kterých zemích lze Europass uplatnit Cíl projektu Europass - pomoci lidem překonávat obtíže spojené s mobilitou v rámci zemí EU, EHP (Lichtenštejnsko, Norsko, Island) a ve Švýcarsku. Používá se také v kandidátských zemích – Chorvatsku a Turecku.

Stáže v institucích EU

Pro studenty a absolventy VŠ Obvykle 3 – 5 měsíců studijní stáže určené pro studenty VŠ studijní stáže určené pro studenty VŠ pracovní stáže pracovní stáže POZOR !!! Placené i neplacené

Příklad – stáže v EP

SOUHRN Kde najdete důležité informace?

Program EU (pro let) Program EU (pro let) Evropský portál pro mládež Evropská informační síť pro mládež Evropská informační síť pro mládež Internetový portál

TANDEM TANDEM Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Plzeň, Sedláčkova 31

TANDEM PLZEŇ Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Cestování, studium, práce v Německu Dobrovolnictví Závěrečné zprávy bývalých dobrovolníků Podrobné informace

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy

Národní agentura pro evropské vzdělávací programy

... a mnohem více např. na: