Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
LIBERALIZACE TRHŮ S ENERGIEMI V ČR A V EVROPSKÉM KONTEXTU II. ročník konference Fungování energetických trhů v ČR a EU: Budoucnost české energetiky a její.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Implementace Evropské energetické legislativy
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.

Okolnosti vzniku legislativy Poloviční privatizace Boj na trhu „v mezích zákona“ Omezený státní vliv Samosprávná energetika ÚED Nedostatečné alibi pro stát Neakceschopná diskusní platforma Nejasné zadání cílů bez politické diskuse Zákon jako cíl, nikoliv prostředek Nebyl podniknut vážný pokus o nalezení politické shody v etapě přípravy legislativy

Okolnosti vzniku legislativy Neexistence koordinace Mezi jednotlivými legislativními normami (pouze formální dohled legislativní rady) Mezi vytvářením legislativy a budováním infrastruktury Urychlení přípravy legislativy Rychlost nad kvalitu Prosazování zájmů lobbystických skupin Spory o prosazení modelu trhu a tím i krajíce pro dodavatele infrastruktury

Okolnosti vzniku legislativy Příprava vyhlášek až po účinnosti zákona Chybějící zmocňovací ustanovení Absurdnosti některých povinností Ujasnění modelu trhu až po účinnosti zákona RDS vs. LDS Subjekty zúčtování Naprostý nezájem o prezentaci cílů a charakteristik nového prostředí Zákon pro výrobce, PDS, PPS a pak teprve zákazníky – „malé zákazníky až na konci“

Zákon 458/2000 Sb Energetika funguje Zatím jen „pootevřený“ trh Dosud státní vliv v energetice přes majetkové podíly Splnuje požadavky direktivy 96/92 Některé prvky chybí (veřejná služba) Potřeba zahrnutí nové direktivy

Zákon 458/2000 Sb Závazek veřejné služby (dle 96/92) Institut náhradní dodávky „supplier of the last resort“ Chybějící zmocňovací ustanovení !!! Pravidla trhu - v plném rozsahu jen pro obchodníky Nedostatečně definována práva a povinnosti ve vztahu na zúčtování Kompetence technických dispečinků

Zákon 458/2000 Sb „Rozdělená “ regulace MPO, ERÚ, (ÚOHS) Regulace podmínek v odvětví a vstupu do něj –Pravidla trhu vs. Pravidla pro OKO –Autorizace vs. Licence Nedostatečné kompetence při „kolapsu“ trhu –Správní řízení je pro řešení situací v ES nepoužitelné „Slabé“ postavení ERÚ Meritorní přezkoumatelnost rozhodnutí ERÚ Ochrana trhu pouze prostřednictvím cenové regulace (vs. ÚOHS) Rozpočet

Zákon 458/2000 Sb Vznik a postavení OTE –Ustavení a činnosti nekoordinovány s ostatními tržními instituty (PPS, PDS) –Vazba mezi trhem a provozem ES ( např. bilance, toky dat zahraničí, příprava provozu versus. trh) –Neregulovaný subjekt –Není držitelem licence –Není povinen řídit se pravidly trhu –Monopolní pozice omezitelná jedině soudem –Finanční zranitelnost –Nízké základní jmění –Vysoké investice

Zákon 458/2000 Sb Kompetence PPS jen pro dobré počasí Nedostatečně definovaný stav nouze Omezené kompetence při zajišťování bilanční rovnováhy –Schizofrenie mezi energií a PpS Rozpor mezi limitovanými zdroji na PpS a nulovou povinností na straně výroby –Může být smrtící v situaci dominantního poskytovatele Nedeklaruje manažerskou nezávislost PPS

Další vývoj otevírání Nefunkční systém zajištění výkonové rovnováhy Neexistují zábrany proti kolapsu trhu (výkon nechybí fyzicky ale obchodně, RS omezují spotřebitele a nikoliv výrobce a/nebo obchodníky) Nedostatečné kompetence PPS Možnost dalších regulačních stupňů Nepřipravenost na Intraday trh Ihned je možno otevřít Intraday bez změny výroby – neplnohodnotný Pro úplný trh je zapotřebí vybudovat informační toky v přípravě a řízení provozu mezi PPS, PDS a OTE – nejméně 8 měsíců

Novelizace Oddělení PDS a obchodu Odlišení RDS a LDS Povinnosti a práva při řízení soustavy Poskytování PpS Zajištění elektřiny pro krytí bilance Stavy nouze Doplnění zmocňovacích ustanovení Pravidla trhu Dispečerský řád Kompetence ERÚ Řešení sporů Kodex obchodu

Novelizace - vyhlášky Provázanost vyhlášek ERÚ a MPO –Sjednocení terminologie a definic –Rozšíření ve vazbě na novelu zákona –Sjednocení pravidel trhu –Měření ve vazbě na vztah PDS a OTE a přípravu TDD

Další vývoj Koordinovaná příprava nového zákona před otevřením trhu pro zákazníky nn, Problémové okruhy –Zákon pouze pro elektroenergetiku –Závazek veřejné služby –TDD a měření a agregace dat –Provázanost tržních institucí OTE, PPS, PDS –Finanční toky a garance Fakturace a evidence Výběr poplatků za síťové služby

A co rok 2003? Mírný pokrok v mezích zákona –Změna mechanismu zúčtování –Vnitrodenní trh –Vyrovnávací trh PPS pro subjekty zúčtování –Zavedení společných aukcí na všech profilech –Možnost nákupu regulační energie ze zahraničí (novelizace vyhl. 373/01 Sb) –Zvýšení počtu poskytovatelů PpS (9 až 11)

Co nás tedy také čeká? Větší dynamika trhu „dražší odchylky“ a „spravedlivější“ systém Snadnější přes-hraniční přenosy Flexibilita trhů Menší rizika RS