Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
MĚSÍC.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Ladislav Filipi Měsíční fáze.
ZEMĚ A MĚSÍC, TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Registrační číslo projektu
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Zatmění Slunce a Měsíce
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Planeta Země.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Měsíc Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Slapové jevy Igor Dostal.
Slapy Amálie Knotová 1.B.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 02 TEMA: Měsíc – přirozený satelit.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_31_ ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Měsíc Autor Mgr. Robert Jiran

ZEMĚPIS PRO 6.ROČNÍK Učebnice FRAUS MĚSÍC . Fraus str. 18 . Měsíc . Fáze Měsíce . Zatmění Měsíce . Mise Apollo . Měsíční moře . Příliv a odliv . Tajenka . Opakování

MĚSÍC Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země. Nemá jiné formální jméno než „Měsíc.“ Střední vzdálenost Měsíce od Země je 384 403 km. Měsíční rovníkový průměr činí 3 476 km. Měsíc je v synchronní rotaci se Zemí, což znamená, že jedna strana Měsíce („přivrácená strana“) je stále obrácená k Zemi. Druhou, „odvrácenou stranu,“ z větší části nelze ze Země vidět, kromě malých částí poblíž okraje disku, které mohou být příležitostně spatřeny. Měsíc obíhá v protisměru hodinových ručiček a trvá mu to 27 dní a 8 hodin. Opakování Roku 1969 přistáli Neil Armstrong a Edwin Aldrin v rámci programu Apollo jako první lidé na Měsíci, a tím se stali i prvními lidmi, kteří stanuli na povrchu jiného vesmírného tělesa než Země.

Fáze Měsíce Nakreslit do sešitu Nov Dorůstá Úplněk Couvá Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Označujeme čtyři měsíční fáze: Nov. Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. První čtvrť. Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. Úplněk. Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. Poslední čtvrť. Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

Zatmění Měsíce dělíme na tři druhy: Zatmění Měsíce je astronomický jev, kdy měsíční kotouč je zastíněn planetou Zemí. Nastává při úplňku, pokud se Slunce, Země a Měsíc ocitnou v jedné přímce. Druhy zatmění Měsíce Zatmění Měsíce dělíme na tři druhy: polostínové zatmění – žádná část Měsíce není zcela zastíněna Zemí, hypotetičtí pozorovatelé na povrchu Měsíce by viděli částečné, ale nikoliv úplné zatmění Slunce částečné zatmění – část povrchu Měsíce je zcela zastíněna Zemí úplné zatmění – celý Měsíc je zcela zastíněn Zemí I při úplném zatmění je Měsíc vidět. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí natolik, že je stále slabě vidět. Protože nejvíce se láme červené světlo, má Měsíc při zatmění narudlou barvu.                              

Zatmění Měsíce Nakreslit do sešitu

Apollo 7 - 1968

Apollo 12 - 1969

Apollo 15 - 1971

Velitel Apolla 17 Eugene A Velitel Apolla 17 Eugene A. Cernan se zapsal do historie jako poslední člověk, který zanechal své stopy na Měsíci. Během svých procházek po povrchu měl s sebou také československou vlajku , jako symbol svého vztahu k předkům, pocházejícím z Čech a ze Slovenska, kterou později věnoval Astronomickému ústavu AV ČR v Ondřejově. Apollo 17 - 1972

Kresba modulu Altair po přistání na Měsíci v roce 2020

Měsíční moře jsou opticky tmavší oblasti na povrchu Měsíce, které se nacházejí převážně na přivrácené stran Měsíce.    Kráter Tycho na zemském Měsíci

PŘÍLIV A ODLIV Slapové jevy zahrnují zvyšování a snižování hladiny moře (příliv a odliv) neboli dmutí mořské hladiny v důsledku působení slapových sil. Příčiny vzniku Slapové jevy jsou důsledkem deformace povrchu oceánu vlivem sil kterými na vodní masu působí nebeská tělesa, v případě Země především Měsíce a Slunce. Interval mezi přílivem a odlivem na stejném místě je tedy 6 hodin, 12 minut a 37 sekund. V Evropě je největší rozpětí přílivu a odlivu poblíž pobřeží Francie v zátoce Mont-Saint-Michel, kde dosahuje asi 13 m.

TAJENKA 1. Polský astronom 2. Italský astronom 3. Kosmický prostor jinak 4. Nejbližší hvězda 5. K čemu dochází při zastínění části zemského povrchu Měsícem. 6. Nejznámější kometa 1 K O P E R N Í K B R U N O 2 3 V E S M Í R 4 S L U N C E 5 Z A T M Ě N Í 6 H A L L E Y O V A První tři žáci s vyplněnou tajenkou mohou dostat jedničku

Opakování 1. Co je to Měsíc? Kdo první vstoupil na Měsíc? Je pravda, že při zatmění měsíce stíní Země? Byla někdy na měsíci československá vlajka? Přirozený satelit země Neil Armstrong a Edwin Aldrin Ano