Pojmy Typy hybridizace Tvary molekul

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

Struktura molekul s jedním centrálním atomem
V S E P R VSEPR = Valence-shell electron-pair repulsion
Hybridizace sp s + pz  h1 s – pz  h2 } sp, sp BeH2.
Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
VODA Praha – město našeho života
V. CHEMICKÁ VAZBA a mezimolekulární síly
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU II
Chemická vazba v látkách II
Periodická soustava prvků
kovalentní koordinačně - kovalentní polarita vazby iontová vazba
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba v látkách I
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Brönstedovo-Lowryho pojetí kyselin a zásad
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemická vazba Podmínky vzniku:
TVAR MOLEKUL.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově. Základní pojmy: Molekula – částice složená ze dvou a více atomů vázaných chemickou vazbou (H 2, O 2,
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
FLAMING GUMMY BEAR.
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba v látkách III
V S E P R VSEPR = Valence-Shell Electron-Pair Repulsion
Geometrické uspořádání molekuly je charakterizováno:
PaedDr. Ivana Töpferová
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
Teorie valenčních vazeb (VB)
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.r.
„RISKUJ “ CHEMICKÁ VAZBA
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Komplexní sloučeniny.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Prostorové tvary molekul
Metoda pro určení tvaru kovalentních molekul nepřechodných prvků -
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_31.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
P ODMÍNKY VZNIKU CHEMICKÉ VAZBY Mgr. Jaroslav Najbert.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Typy vazeb.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Tvar molekuly je dán polohou všech atomů molekulu tvořících
Organická chemie Pojem „organická chemie“ pochází z doby, kdy panovala tzv. „vitalistická teorie“ – domněnka, že organické látky vznikají v živém organismu.
Chemická vazba. Chemická vazba Chemická vazba Spojování atomů Změna stavu valenčních elektronů Teorie chemické vazby: 1. Klasické elektrovalence- Kossel.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Mezimolekulové síly.
Tvary molekul Mezimolekulové síly.
Jak se atomy spojují.
Transkript prezentace:

Pojmy Typy hybridizace Tvary molekul

HYBRIDIZACE = sjednocování atom. orbitalů s blízkými hodnotami energie teorie hybridizace umožňuje: 1) objasnit vazebné úhly v molekulách sloučenin, na základě toho lze určit prostorovou strukturu molekuly sloučeniny 2) vysvětlit vznik energeticky rovnocenných kovalentních vazeb mezi atomy v molekule sloučeniny, ikdyž orbitaly, které se při vzniku těchto vazeb překrývají mají různou energii

Opakování pojmů chemická vazba vazebný úhel – spojnice vázaných atomů svírají tzv. vazebný úhel základní stav atomu excitovaný stav atomu

Hybridizace - sp 1) sp BeF2 Z(Be) = 4  základní stav: 1s2 2s2 …….plný valenční orbital excitov. stav: nákres: do uvolněnýchorbitalů s a p se mohou navázat atomy fluoru vznikají ………………. společné elektrony označujeme: elektron.rovnice:…………………………………………………………… ………

Vznik kovalentních vazeb v molekule BeF2 atomu beryllia dodáme energii, dojde tak k „ přeskoku „ elektronu z orbitalu 2s do orbitalu s vyšší energií (2p) poté se orbitaly energeticky sjednotí – vznikají tak hybridizované orbitaly 2s 2px – hybridizace sp hybridizované orbitaly leží v přímce, molekula má lineární tvar vazebný úhel =………… dále např. i v molekule ethynu: (viz. obrázek)

Prostorová orientace valenčních orbitalů s elektrony podílejících se na vzniku kovalentních vazeb signa a pí mezi atomy v molekule ethynu pyorbital pzorbital sp orbital H H C C vazba SIGMA vazby PÍ

Hybridizace – sp2 2) sp2 BCl3 Z(B) = 5 základní stav: 1s2 2s2 2p1 …….plný valenční orbital excitov. stav: nákres: do uvolněnýchorbitalů s a p se mohou navázat atomy chloru vznikají…................................... elektron.rovnice:……………………………………………………………

Vznik kovalentních vazeb v molekule BCl3 atomu boru dodáme energii, dojde tak k „ přeskoku „ elektronu z orbitalu do orbitalu s vyšší energií (2p) poté se orbitaly energeticky sjednotí – vznikají tak hybridizované orbitaly 2s 2px 2py – hybridizace sp2 molekula má tvar rovnostranného trojuhelníku vazebný úhel = dále např. molekula ethenu má tvar rovinného trojúhelníku (viz. obrázek)

Prostorová orientace valenčních orbitalů s elektrony podílejících se na vzniku kovalentních vazeb signa a pí mezi atomy v molekule etHENU H H pzorbital vazba SIGMA sp2 orbital C C vazba PÍ H H

Hybridizace – sp3 3) sp3 CH4 Z(C) = 6 základní stav: 1s2 2s2 2p2 …….plný valenční orbital excitov. stav: nákres: do uvolněnýchorbitalů s a p se mohou navázat atomy vodíku vznikají ……………………. elektron. rovnice:……………………………………………………………………………………..

Vznik kovalentních vazeb sigma mezi atomy v molekule CH4 atomu uhlíku dodáme energii, dojde tak k „ přeskoku „ elektronu z orbitalu 2s do orbitalu s vyšší energii (2p) poté se orbitaly energeticky sjednotí – vznikají tak hybridizované orbitaly 2s 2px 2py 2pz – hybridizace sp3 molekula methanu má tvar tetraedru vazebný úhel = 109° dále např. NH3 (vaz. úhel 107°), H2O (vaz. úhel 105°)

PROSTOROVÁ ORIENTACE HYBRIDIZOVANÝCH VALENČNÍCH ORBITALŮ S ELEKTRONY PODÍLEJÍCÍCH SE NA VZNIKU KOVALENTNÍCH VAZEB SIGMA MEZI ATOMY V MOLEKULE METHANU C H

SLOŽENÁ HYBRIDIZACE dochází k hybridizaci i orbitalů d hybridizace sp2d hybridizace sp3d PCl5 , PF5 : pravidelný trojboký dvojjehlan hybridizace sp3d2 (neekvivalentní hybridizace) – dochází k hybridizaci také orbitalů s volnými elektronovými páry SF6: osmistěn / oktaedr

Autor DUM: Kateřina Kleslová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Kateřina Kleslová