MAPA A JEJÍ OBSAH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Geometrická podstata map
KARTOGRAFIE.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Stará vs. nová tvář Moravských Budějovic
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Vrstevnice čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se způsobem zaznamenávání nadmořské.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY.
Kartografie Název školy
MAPY (uč.14-15).
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Kótované promítání nad(před) průmětnou pod(za) průmětnou
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Mapování a kartografie
Kartografie Láďa Mráz.
Povrch české republiky
Elektronická učebnice - I
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Metody hydrogeologického výzkumu Konstrukce hydroizohyps
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
Fenomén – Google Maps Secret Places
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

MAPA A JEJÍ OBSAH

Mapa je znázornění zemského povrchu v rovině Při jejich tvorbě dochází ke zkreslení (čím menší území mapa znázorňuje, tím menší je zkreslení) Zobrazení na mapě je zmenšeno proti skutečnosti – měřítko mapy Všechny mapy jsou orientovány k severu

Na mapách znázorňujeme terén (povrch) se vším, co kolem sebe vidíme: VÝŠKOPIS POLOHOPIS POPIS OBSAH MAPY

VÝŠKOPIS Základem pro určování výškopisu je NADMOŘSKÁ VÝŠKA Znázorňujeme pomocí: Barev (čím vyšší tím tmavší) Kóty (výškový bod označený tečkou s popisem) Vrstevnice (čára spojující místa se stejnou výškou)

POLOHOPIS Znázorní co vidíme v terénu (toky, silnice, sídla, lesy atd.) Podrobné mapy – zobrazeno vše Přehledné mapy (světadíly) – důležité Vyjádřen pomocí SMLUVENÝCH ZNAČEK (legenda)

POPIS Bez něj by jsme se v mapách nevyznali Názvy se rozlišují: Velikostí písma Tvarem písma Barvou písma Důležitá je čitelnost a přehlednost!!!

MAPA A JEJÍ OBSAH Mapa je zmenšené znázornění zemského povrchu v rovině. Na mapách rozlišujeme: 1) Výškopis (barvy, kóty, vrstevnice) (Vrstevnice je myšlená čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou) 2) Polohopis (zakreslení toho co vidíme pomocí smluvených značek – legenda) 3) Popis (názvy) Mapami se zabývá - KARTOGRAFIE