Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOŘEŇ Česko.
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Vyhledávání informací na mapových serverech Ing. Zdeňka Javorková Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v prosinci.
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Zpracovala Barbora Plesníková
Typy krajiny podle vzhledu
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
Kartografie.
Registrační číslo projektu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Žák po zhlédnutí prezentace odpoví na zadané otázky, pracuje.
TOPOGRAFICKÉ ZNAČKY START
3.ročník Vypracovala: Mgr. Anna Emingerová
Kartografická generalizace
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Vrstevnice čára spojující místa se stejnou nadmořskou výškou
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ51 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Trasování lesních cest
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Kartografie a topografie
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Březen.
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Topografický náčrt 1. část VY_32_INOVACE_01 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Geografické informační systémy Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, B407
Povrch české republiky
Terénní cvičení Voda kolem nás Bc. Kateřina Smrčková.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Páteřní doprava ve městě Verze na web Město na zelné louce.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE Úkol 3 – zadání Z vrstev ArcCR 500 vytvořte mapu vybraného kraje v měřítku 1 : Výsledek porovnejte s Mapou.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_02_07_Česká Lípa.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
TOPOGRAFICKÉ ZNAČKY START
KŘIŽOVATKY. KŘIŽOVATKY místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují Křižovatka místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Topografické značky SDH Jednov.
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_04_07_mapy.
Ústecký kraj.
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
CHŘIBY.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
KARTOGRAFIE: MAPY A PLÁNY
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009 Turistická mapa Prezentaci spustíte klávesou F5 Autor: Petr Kinšt; Základní škola Školní, Chomutov 2009

Vrstevnice a kóty Vrstevnice – čáry, které spojují místa se stejnou nadmořskou výškou → „zobrazují kopce“ Čím jsou hustší, tím je kopec prudší. Kóty – body s vyznačenou nadmořskou výškou → „zobrazují vrcholy kopců“ Hlava/pata – číslo ve vrstevnici směřuje k vrcholu

Vrstevnice

Značky na mapě Liniové – tvoří je čáry Bodové – symboly Plošné – barvy vrstevnice, silnice, cesty, železnice, turistické značení, řeky, elektrické vedení, hranice, … Bodové – symboly domy, památky, hotely, restaurace, kempy, nádraží, … Plošné – barvy vodní plochy, lesy, louky a pole, …

Úkoly 1 http://napoveda.seznam.cz/cz/turisticka.html Ve spodní části stránky najdeš odkaz na úplnou legendu. Otevři ho. Pomocí legendy vyhledej na obrázku mapy a zapiš, co nejvíc zobrazených značek

Úkoly 2 Nakresli si do sešitu příklady čtyř liniových a čtyř bodových značek Silnice Železnice Lesní cesta Turistická trasa (4 barvy) Nádraží Zřícenina Kaple Restaurace

Úkoly 3 Na mapě vyhledej kótu Klenovec a vlakovou zastávku Křimov – Suchdol. Půjdeme-li ze zastávky ke kótě, budeme stoupat nebo klesat? Vrstevnice jsou po 10 m. Jaký výškový rozdíl překonáme? Jaká je nadmořská výška vlakové zastávky?