Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.13 Název pro školu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.06 Název pro školu:
Advertisements

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.04 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.01 Název pro školu:
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.19 Název pro školu:
Subtropické rostliny I.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.16 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.12 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.11 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_249_Rostlinná výroba na Zemi AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK,
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.18 Název pro školu:EU CH 18 Název materiálu:Sacharidy Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.05 Název pro školu:EU CH 05 Název materiálu:Směsi Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.16 Název pro školu:
Pole.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.07 Název pro školu:EU CH 07 Název materiálu:Směsi různorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
TROPICKÉ A SUBTROPICKÉ OVOCE A PLODY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.02 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 02 Název materiálu:Fruit Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_PR_II.C.03
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.06 Název pro školu:EU CH 06 Název materiálu:Směsi stejnorodé Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.01 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 01 Název materiálu:Colours Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
2 Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.19 Název pro školu:EU CH 19 Název materiálu:Anorganické kyseliny Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.C.15 Název pro školu:
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
VY_32_INOVACE_04_Tropické a subtropické ovoce Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.12 Název pro školu:EU CH 12 Název materiálu:Ochranné pomůcky Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_05.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_223_Tropické lesy AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM: 6.,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.14 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 14 Název materiálu:Easter Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací obor:Anglický.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.03 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 03 Název materiálu:Face Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
Smyslová ústrojí člověka
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.08 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 08 Název materiálu:Domestic animals Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací.
Rostliny Soutěž RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:
Transkript prezentace:

Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.13 Název pro školu: EU PŘ 13 Název materiálu: Rostliny tropických a subtropických oblastí Autor: Mgr. Petra Bainarová Vzdělávací obor: Přírodopis Anotace: Prezentace slouží jako doplněk k výkladu učiva. V prezentaci jsou vypsány běžné druhy tropických a subtropických rostlin, které jsou pro člověka hospodářsky významné. Žáci se seznámí se správnými názvy těchto rostlin a jejich významem pro člověka. Klíčová slova: Užitková rostlina, tropické ovoce, plod Druh učebního materiálu: Výuková prezentace v aplikaci PowerPoint Očekávaný výstup: Žák se orientuje v klíčových slovech, zná názvy tropického ovoce a uvědomuje si jeho význam. Věková skupina: 12-13 let Ověřeno dne: 4.2.2013 Třída: VII. B, 19 žáků, 13 chlapců, 6 dívek, SVP 0, 0 chlapci, 0 dívky

Rostliny tropických a subtropických oblastí Obr.1 banánová plantáž

Často se pěstují jako monokultury na plantážích nebo polích V tropech a subtropech se hojně pěstují různé hospodářsky významné = užitkové rostliny a plodiny Často se pěstují jako monokultury na plantážích nebo polích K nám se dovážejí nejčastěji plody těchto tropických rostlin - tropické ovoce, ořechy nebo koření Tropické ovoce je důležitým zdrojem vitamínů (např. vitamínu C), vody a vlákniny Obr.2 Ananasovník chocholatý

Citroník Citroník pravý plodí citróny, citroník rajský plodí grapefruity, citroník pomerančový plodí pomeranče a citroník mandarinkový plodí mandarinky Jsou to dřeviny, které se také pěstují u nás ve sklenících Plody obsahují velké množství vitamínu C Obr. 4 citroník rajský Obr. 3 strom citroníku pravého

Ananasovník chocholatý Plod (plodenství) - ananas Ananasovníky se pěstují obvykle na plantážích Sklizeň se provádí v okamžiku, kdy plody začínají žloutnout Vylisované zbytky po sklizni plodů, tzv. ananasové otruby, se používají jako krmivo pro domácí zvířectvo Plody obsahují velké procento vody – až 90% Obr. 5

Banánovník ovocný Plody – banány Pěstuje se na plantážích Listy se používají jako krytina na střechu nebo krmivo pro zvířata Banány rostou v trsech, které mohou dosahovat váhy až 60 kg Největšími vývozci banánů jsou Ekvádor, Kostarika, Kolumbie a Filipíny Obr. 6

Aktinidie ovocná - Plody – kiwi - Popínavá rostlina z Číny - Plody obsahují velké množství vitamínu C - Z jednoho stromku se sklidí až 200 kg plodů - Tradiční zelená kiwi jsou oválná, existují i kiwi zlatá Obr. 7 keře aktinidie ovocné

Kokosovník ořechoplodý - Plody – ořechy kokosy - Až 25m vysoká palma - kokosu se získává kokosový olej a kokosová moučka - ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí lihovina zvaná arak - listy se používají k pokrytí střech Obr. 8, 9

Podzemnice olejná - Plody – ořechy arašídy (buráky) - Lusky rostou v půdě - Arašídový olej se používá k výrobě stolních pokrmových tuků arašídové máslo - ve farmaceutickém průmyslu se používá k výrobě kosmetických výrobků Obr. 10

Poznáš tyto užitkové rostliny? Obr. 12 Obr. 12

Poznáš tyto Tropické plody? Obr. 13 Obr. 14

Řešení Rýže setá Kakaovník pravý

Řešení Mango Avokádo

Opakování – vyplň tabulku: Plod Název rostliny Grapefruit Kiwi Arašíd Citrón Ananas Banán Obr. 15

Ananasovník chocholatý Správné řešení: Plod Název rostliny Grapefruit Citroník rajský Kiwi Aktinidie ovocná Arašíd Podzemnice olejná Citrón Citroník pravý Ananas Ananasovník chocholatý Banán Banánovník ovocný Obr. 16

Použitá literatura a internetové zdroje: Obr.1: RAMCHANDRAN. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Banana_farm.jpg?uselang=cs Obr.2: JMESSERLY. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ananas_comosus_Rondon_Brazil_4427.jpg?uselang=cs Obr.3: GRANDMONT, Jean-Paul. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citrus_x_Limon_JPG1.jpg?uselang=cs Obr.4: NOVA. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Owoce_Grejpfrut.jpg Obr.5: FVELASQUEZ, Ramov. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iba,Zambalesjf9268_13.JPG?uselang=cs Obr.6: PINGSTONE, Adrian. Wikipedie [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Banana.plant.kewgardens.arp.jpg Obr.7: SHOOK, James. Wikipedie [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kiwi_Fruit_Orchard_n.jpg Obr.8: DILMEN, Nevit. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maldives_09970.JPG Obr.9: SÁINZ, Carlos. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sayulita_nayarit_mexico_playa_pintura.jpg Obr.10: POLLINATOR. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Svobodná licence GNU na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Peanut_9417.jpg Obr.11: SPALT, Olive. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rice_02.jpg?uselang=cs Obr.12: STARR, Forest & Kim. Wikipedie [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Starr_070321-6121_Theobroma_cacao.jpg Obr.13: WIE146. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mangga_gedong_gincu_071021-0845_tmo.jpg Obr.14: FINKE, Marco. wikimedia commons [online]. [cit. 1.2.2013]. Dostupný pod licencí Creative commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Persea_americana_2.jpg Obr. 15, 16: [cit. 1.2.2013]. Sada klipartů Microsoft Office