GIMP : úpravy fotografií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor – GIMP Transformace
Advertisements

GIMP 3.L. Odkazy Zdrojů či návodů je na internetu téměř nekonečně, uvádím jen některé, které jsem zahlédl: • cafe.cz/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=53www.gimp.cz.
Zoner Callisto 4 II. Pracovní prostředí editoru Úpravy objektů Křivky Text Vkládání obrázku Barevná výplň VY_32_INOVACE_60_Zoner_Callisto4_II.
Změny rozměrů a otočení fotografie
MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.
Vzhled prezentace - šablony
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
GIMP - úvod. GIMP je aplikace pro vytváření a úpravu rastrové grafiky, zejména fotografií a webové grafiky vznikl v linuxovém prostředí, ale existuje.
VÝPOČTY V TISKOVÝCH SESTAVÁCH SESTAVÁCH Lenka Buchtová, 4. y.
Tvorba tiskové sestavy ve WinBase602 Přehled agentů pro PX50 (Veronika Krůtilová)
Grafický editor GIMP (11) Ještě jednou si pohrajeme s filtrem mapování na objekt. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Rovnání horizontu, úprava kolinearity a perspektivy
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Vypracoval: Petr Němeček
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zoner Callisto.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Grafický editor GIMP (6)
Barva popředí a pozadí Nastavení barev popředí/pozadí najdeme v Panelu nástrojů. Barvu popředí používáme především při kresleni s nástroji jako Tužka,
Grafický editor GIMP (7)
GIMP – úpravy fotografií. Příliš tmavá fotografie Někdy se nám podaří vyfotit snímek tak, že téměř není vidět, co jsme fotili.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA ÚPRAVA FOTOGRAFIÍ – ÚPRAVA KŘIVĚ NAFOCENÝCH FOTOGRAFIÍ ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
GIMP : úpravy fotografií
Úloha - tlačítko VY_32_INOVACE_GR_783. TLAČÍTKO Zadání - vytvořte obrázek tlačítka GIMP: Postup: 1. Vytvoříme nový soubor o velikosti 88 x 31 pixelů,
Vyrovnání horizontu VY_32_INOVACE_GR_794. Vyrovnání horizontu obrázku Pokud se nám při expozici snímku nepodařilo srovnat fotoaparát s vodorovnou linií.
Změna velikosti obrázku
VY_32_INOVACE_GR_789 CD- OBAL. Zadání: vytvořte obal na CD použijte 5 fotografií (každou v samostatné vrstvě) vložené obrázky upravte pomocí nástrojů.
Perspektiva VY_32_INOVACE_GR_790.
Grafický editor GIMP (3)  a zase vrstvy  použití masky Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Obrázky po stole VY_32_INOVACE_GR_790. OBRÁZKY ROZHÁZENÉ PO STOLE Zadání: Uspořádejte obrázky tak, aby působily jako náhodně rozházené po stole. Obrázkům.
Formátování dokumentu
Corel DRAW Úloha 1 Zpracovala: Mgr. Jitka Hot ařová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Tvorba prezentace na iPadu Co se.
Vektorové tutoriály Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Základy úpravy digitální fotografie Seznámení s program Zoner PhotoStudio.
CorelDRAW – vizitka (20). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z.
Grafický editor GIMP (7) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  úprava kácejících se linií, horizontu  klonovací razítko Dostupné z Metodického.
Základy úpravy digitální fotografie Základy úprav – úprava kolinearity, perspektiva.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Práce s grafickým programem GIMP
Grafický editor GIMP (3)
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Grafický editor GIMP (8)
Transformace obrazu v Adobe Photoshop
Grafický editor GIMP (10)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Počítačová grafika Zoner Callisto Efekty
Základy úpravy digitální fotografie
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Grafický editor GIMP (6)
Počítačová grafika Zoner Callisto geometrické tvary I. část
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Corel PHOTO-PAINT Úloha 0 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Rovnání horizontu, úprava kolinaerity a perspektivy
Obrazový materiál pro pracovní list – Transformace
Grafický editor GIMP (6)
Změny rozměrů a otočení fotografie
Tvorba webových stránek na google – Sites (10.)
Grafický editor – GIMP Transformace
Transkript prezentace:

GIMP : úpravy fotografií Rovnání křivě nafocených fotografií

Srovnání horizontu U režimu Rotace dochází k opačnému otočení, než které jsme nastavili. Nástroj je proto velmi dobrým pomocníkem při úpravě křivě nafocených fotografií. Bez náhledu bychom mohli zkoušet narovnat obrázek hodiny, ale pokud zaškrtneme ve vlastnostech nástroje volbu Zpět (Korektivní), jsme hotovi v podstatě ihned.

Rovnání křivě nafocených fotografií Vybereme nástroj Rotace, a u něho ve vlastnostech zaškrtneme volbu Zpět (Korektivní). Klikneme do obrázku a mříž natočíme do úhlu, ve kterém je obrázek křivě, mříž by tedy měla být rovnoběžná se šikmou linií obrázku, podle které chceme obrázek narovnat. Po zmáčknutí tlačítka Rotovat, se nám fotografie narovná. Teď už jen ořízneme fotografii, a práce je hotova.

Rovnání křivě nafocených fotografií Při použití popisované techniky narovnání, je třeba počítat s tím, že na výsledném obrázku bude chybět část okrajů z originálního obrázku. Ve většině případů to nevadí, protože na fotografii málo kdy zabírá focený objekt celou plochu.

Srovnání kácejících se linií (kolinearita) K vyrovnání této tzv. kolinearity, použijeme nástroj Perspektiva - režim Korektivní. Nejčastěji budeme tuto techniku používat k narovnání vyfocené architektonické památky. Ale nástroj je vhodný i pro pravoúhlé narovnání dokumentů focených z tištěných předloh. Vybereme nástroj Perspektiva a zapneme režim Zpět (Korektivní). Klikneme do obrázku a nakloníme mřížku, tak aby směřovala do stejného pomyslného bodu, jako budova na fotografii.

Použití obou nástrojů najednou

Použití obou nástrojů najednou Zkusme narovnat fotografii okna s kočkami. Nejprve srovnáme horizont (viz. výklad výše), a až poté použijeme nástroj Perspektiva - režim Korektivní. Objeví se nám známá mřížka, necháme dolní šířku mřížky stejnou, a pouze změníme její perspektivu pomocí bílých úchytků nahoře (měníme vertikální perspektivu). K dokončení zmáčkneme tlačítko Transformace a vidíme téměř dokonalé okno. Ovšem má to jeden háček, nahoře vidíme, že fotografie (okno) není rovná, proto musíme použít znovu nástroj perspektiva, ale napodruhé budeme měnit úhel horní linie (měníme horizontální perspektivu).Vše je zdokumentováno na obrázcích pod tímto odstavcem. Finální úpravou je oříznutí fotografie.