F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Chemické reakce III. díl
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
D-prvky.
Tato prezentace byla vytvořena
Jak se atomy spojují.
Chemická vazba.
Chemická vazba, elektronegativita
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Chemická vazba VAZBA = VALENCE Atomy se sdružují do útvarů = MOLEKULY
Chemická vazba v látkách I
Chemie anorganická a organická Chemická vazba
Alkeny.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_33.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
elektronová konfigurace
CHEMICKÁ VAZBA.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
ŠablonaIII/2číslo materiálu392 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Fyzika + Elektřina.
Chemická vazba.
Skupenské stavy látek.
FLAMING GUMMY BEAR.
Sloučeniny Chemická vazba Názvosloví a tvorba vzorců
Chemická vazba v látkách III
ŠablonaIII/2číslo materiálu391 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Slabé vazebné interakce
Chemická vazba = soudržnost sloučených atomů v molekule
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Mezimolekulové síly.
Elektrotechnologie 1.
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Nekovalentní interakce
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Struktura atomu a chemická vazba
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Stavba látek.
Základní chemické pojmy
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_01 Název materiáluVazby v.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Typy vazeb.
Texas A&M University.
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2017
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2015
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2018
Mezimolekulové síly.
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2015
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2018
Fyzika kondenzovaného stavu
F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2018
Transkript prezentace:

F1190 Úvod do biofyziky Masarykova Univerzita Podzimní semestr 2014 Přednáška z 7.10.2014 Vyučující: Prof. Jiří Kozelka, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných látek, PřF MU, Kotlářská 2, kozelka.jiri@gmail.com, 720 379 379 Mgr. Karel Kubíček, Biofyzikální Laboratoř, Ústav fyziky kondenzovaných látek, PřF MU, karelk77@googlemail.com, 5449 49 3253

relativně slabými mezimolekulárními silami* mezimolekulární síly obsahují vždy složku disperzní, ale mohou být zesíleny, pokud mají molekuly dipólový moment, nebo, obzvlášť, pokud tvoří mezi sebou vodíkové můstky. Text z kurzu „Obecná Chemie“ (viz odkaz dole) bylo tedy nutno opravit. Covalent bonds http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/ChemieI/ChemieI_Obecna_Chemie.pdf http://wiki.one-school.net/index.php/Analysing_properties_of_ionic_and_covalent_compounds

Meziatomární síly, mezimolekulární síly, mřížky http://www.studopory.vsb.cz/studijnimaterialy/ChemieI/ChemieI_Obecna_Chemie.pdf

Kovová mřížka Schématický model mřížky trojmocného kovu Model kovové mřížky je založen na skutečnosti, že valenční elektrony, slabě k atomu vázané, nejsou vázány s žádným určitým atomem, ale jsou víceméně volné a pohybují se chaotickým pohybem v oblasti mezi kladnými ionty kovových atomů, které vznikly z neutrálních atomů poté, jak je valenční elektrony opustily. Volné elektrony, nacházející se mezi těmito kladnými ionty jednak odstiňují jejich elektrostatické odpudivé síly a zároveň působí jako „lepidlo“ (tzv. elektronový plyn) , které je váže dohromady. Nastíněný model kovové mřížky vysvětluje kvalitativně některé charakteristické vlastnosti kovů, jako je například velká tepelná a elektrická vodivost, apod. Vazebná energie kovové vazby může být jak poměrně nízká, např. 68 kJ.mol-1 (0,7 eV / atom) pro Hg (bod tání -39 0C), až po 850 kJ.mol-1 (8,8 eV / atom) pro wolfram (bod tání 3410 0C). Adaptace z http://www.ped.muni.cz/wphy/FyzVla/index.htm

Krystalové modifikace uhlíku Diamant Grafit mezimolekulární síly uvnitř vrstev: kovalentní vazby delokalizace elektronů dvojných vazeb přes celou vrstvu  Elektrická vodivost tvrdost: 10 bod tání = 4200 K nevede elektřinu  = 3.52 g/cm3 tvrdost: 1-2 bod tání = 3500 K vede elektřinu  = 2.25 g/cm3 http://www.daviddarling.info/encyclopedia/G/graphite.html http://mysite.du.edu/~jcalvert/phys/carbon.htm

Body tání a varu n-alkanů a lineárních karboxylových kyselin Body varu: pravidelný vzrůst: disperzní síly mezi molekulami vzrůstají se vzrůstající velikostí molekul Karboxylové kyseliny tají a vřou při vyšších teplotách, protože jejich molekuly na sebe působí polárními silami a vodíkovými vazbami, takže mají větší soudržnost. S rostoucí délkou řetězce se vlastnosti molekuly alkanu a karboxylové kyseliny se stejným počtem těžkých atomů čím dál tím více podobají, takže se rozdíl mezi body varu zmenšuje. Body tání vykazují nepravidelnosti způsobené různostmi seskupení molekul v krystalové mřížce.

Karboxylové kyseliny H-COOH kyselina mravenčí (n=3) vyšší kyseliny (n>4): CH3-COOH kyselina octová (n=4): Polymerní struktura spojená vodíkovými Dimerní struktury; každý pár je můstky držen vodíkovými můstky propionic acid acetic acid

Karboxylové kyseliny H-COOH kyselina mravenčí (n=3) vyšší kyseliny (n>4): CH3-COOH kyselina octová (n=4): Polymerní struktura spojená vodíkovými Dimerní struktury; každý pár je můstky držen vodíkovými můstky Kyselina octová Kyselina propionová

Why do even-numbered carboxylic acids melt higher than odd-numbered? odd number of C-atoms: zig-zag chains H-bonds Dispersion forces even number of C-atoms: linear chains denser 3D-packing  higher melting point! http://www.tomchemie.de/wbb2/thread.php?postid=36655

Why do even-numbered alkanes melt higher than odd-numbered? odd number of C-atoms: zig-zag chains held together by CH3-CH3 dispersion forces even number of C-atoms: linear chains held together by CH3-CH3 dispersion forces denser 3D-packing  higher melting point!

Melting points and solid-state densities of alkanes Melting points and solid-state densities of alkanes are mutually correlated.

Shrnutí Body varu jsou určeny soudržností molekul v kapalném stavu. V kapalině se molekuly pohybují a mění konformaci.V bodech varu se projevují síly mezi středními konformacemi molekul. Naproti tomu bod tání je funkcí sil mezi molekulami v krystalové mřížce a závisí tedy na struktuře mřížky a přesném uspořádání molekul v ní. U n-alkanů, kde prakticky jedinou soudržnou silou je disperze, koreluje bod varu téměř lineárně s hustotou v pevném stavu. U nerozvětvených nasycených karboxylových kyselin jsou molekuly drženy pohromadě jak vodíkovými můstky mezi karboxylovými skupinami, tak disperzními silami mezi alkylovými řetězci. Kyseliny mravenčí a octová tvoří v pevném stavu velmi stabilní polymerní struktury pospojované vodíkovými můstky, propůjčující jim vysoký bod tání. Tyto struktury by u delších molekul již nebyly tak výhodné; od 3 C-atomů výše nacházíme v mřížce dimerní struktury. Z geometrických důvodů dimerní molekuly s lichým počtem C-atomů tvoří klikaté řetězce, zatímco molekuly se sudým počtem C-atomů tvoří lineární řetězce, které se v třírozměrné mřížce lépe poskládají, což vede k vyšší hustotě a k vyššímu bodu tání. Lichopočtové karboxylové kyseliny mají tedy systematicky nižší body tání, podobně jako jsme to viděli u alkanů.

Lennard-Jonesův potenciál Cvičení 1: vyjádřete e a s pomocí parametrů A a B Cvičení 2: odvoďte vzorec pro V(r) pomocí parametrů e a rm vyjádřete A a B pomocí parametrů e a rm rm s : r(V = 0) rm : r(Vmin)

Výpočet oxidačních čísel z Lewisovské struktury Pokud známe Lewisovskou strukturu molekuly, můžeme jednoznačně určit oxidační stav atomů jako rozdíl mezi počtem valenčních elektronů neutrálního atomu a počtem elektronů, které atomu „patří“ ve vázaném stavu. Pro výpočet oxidačního stavu uvažujeme, že elektrony z vazby mezi dvěma různými prvky patří elektronegativnějšímu atomu a elektrony z vazby mezi stejnými atomy se dělí rovným dílem. Například kyselina octová: Uhlík z methylové skupiny má šest valenčních elektronů z vazeb k atomům vodíku, protože je více elektronegativní. Další elektron získá z vazby k atomu uhlíku karboxylové skupiny. Celkem mu tedy náleží sedm elektronů. Neutrální atom uhlíku má čtyři elektrony. Rozdíl, 4 − 7 = −3, je oxidační číslo atomu uhlíku. Pramen: Wikipedie

http://www. e-chembook http://www.e-chembook.eu/cz/obecna-chemie/chemicke-rovnice-vycislovani-a-vypocty

alkohol-dehydrogenázy podle následující reakční rovnice: Cvičení : Etanol je v lidském těle metabolizován pomocí NAD+ za účasti enzymu alkohol-dehydrogenázy podle následující reakční rovnice: Nicotinamide (reduced) Nicotinamide (oxidized) Garrett, Grisham: Biochemistry Které atomy nikotinamidu mění oxidační číslo a jak? Nakreslete elektronové vzorce etanolu a etanalu a určete oxidační čísla všech atomů. Napiště oxidačně-redukční rovnici pro atomy, které mění oxidační číslo.