Půdní koloidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

BIOCHEMIE.
Půdy:.
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
REDOXNÍ DĚJ RZ
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Obecná limnologie - 07 Salinita, iontové složení sladkých vod
Tato prezentace byla vytvořena
Povrchové napětí kapalin
Elektrochemie.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Chemie technické lyceum 1. ročník
CHEMICKÁ VAZBA.
CHEMICKÉ REAKCE.
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
1 ÚVOD.
OBECNÁ CHEMIE KOLOIDNÍ SOUSTAVY Ing. Alena Hejtmánková, CSc.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Rostlinná produkce a prostředí
Salinita – iontové složení vody a
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Mezimolekulové síly.
Pedosféra Filip Bordovský.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
CHEMIE ATOM.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PŮDY.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
FS kombinované Mezimolekulové síly
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Soli - křížovka
PŮDOZNALSTVÍ.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Půdní reakce Půdní reakce patří k nejvýznamnějším charakteristikám půdy !!! Vyjádření  v hodnotách aktivity (koncentrace) hydroxoniových (H 3 O + ) iontů.
Hnojiva aneb přikrmování rostlin. Rozdělení hnojiv a) podle skupenství pevná hnojiva kapalná hnojiva b) podle působení na rostliny přímá hnojiva – obsahují.
Sorpční vlastnosti půdy Schopnost poutat různé látky z disperzního prostředí Polydisperzní soustava je směs částeček různého tvaru a velikosti s příměsí.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Půdní sorpce Sorpce zvýšení koncentrace látky na fázovém rozhraní ve srovnání s okolním prostředí Probíhá na pohyblivém f.r. (PLYN-KAPALINA, KAP-KAP) na.
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Pedosféra.
Stanovení půdní reakce, výměnné acidity
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Rozpustné soli v půdách
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Kationtová výměnná kapacita
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Vzdělávací akce s názvem
Jak zlepšit – jak změnit – lze vytvořit půdu „novou“?
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Stabilizace vápnem Lime Stabilization
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Elektrické vlastnosti fázových rozhraní
Půdy.
Transkript prezentace:

Půdní koloidy

Charakteristika půdních koloidů Půdní koloid je částici v půdě o určitém rozměru, která se vzhledem ke svému objemu vyznačuje velkým povrchem. Koloidy jsou nejmenší půdní částečky do velikosti 2 nm důležité svým dipólovým charakterem. Povrchy koloidů se vyznačují negativním nebo pozitivním nábojem. U většiny koloidů převládají elektronegativní náboje. Koloidy mají různý původ a mohou vytvářejí komplexy s různými látkami, např. minerální komplexy s ionty Fe, Al, Ca, Mg.

Rozdělení půdních koloidů podle původu Minerální (anorganické) a Organické koloidy K minerálním koloidům patří jílové minerály, amorfní gely kyseliny křemičité a hydratované oxidy železa a hliníku. Organické půdní koloidy jsou zastoupeny převážmě humusovými látkami, tedy huminovými kyselinami, fulvokyselinami, bílkovinami a ligninem.

Rozdělení koloidů podle tvaru a vztahu k disperznímu prostředí Koloidy izometrické - mají stejné rozměry jednotlivých stran (př. huminové kyseliny). Koloidy anizometrické - mají jednotlivé strany nestejné (př.jílovité minerály). Koloidy hydrofilní – obsahují molekuly vody (př. huminové kyseliny) Koloidy hydrofóbní – obsahují málo molekul vody, ve vodě se nerozpouští, snadno koagulují (př. jílové minerály)

Rozdělení podle prostředí a chování při adsorpci Acidoidy jsou koloidy, které při disociaci uvolňují H+a adsorbují kationty, např.jílovité minerály a huminové kyseliny, v půdě převažují. Bazoidy jsou koloidy, které při disociaci uvolňují OH- a adsorbují anionty, např. hydráty sesquioxidů. Amfolytoidy jsou koloidy, které v důsledku změny pH různě disociují, při zvyšování kyselosti se chovají spíše jako bazoidy,v alkalickém prostředí jako acidoidy.

Charakteristika koloidní micely Koloidní micela je pevného jádra a elektrického dvojvrství, které je tvořeno nabíjecí vrstvou (vrstvou určující potenciál - náboj koloidu) a kompenzační vrstvou opačně nabitých iontů.

Charakteristika koloidní micely Kompenzační vrstva má dvě části: vnější (difuzní) část - tvořena slabě poutanými, dobře uvolnitelné ionty vnitřní část - tvořenou ionty pevně poutanými k nabíjecí vrstvě, špatně uvolnitelnými koloidní micela je ve výsledku elektroneutrálním útvarem Může docházet ke ztrátě části iontů z difuzní vrstvy a získá tak náboj odpovídá charakteru nabíjecí vrstvy. Tento náboj je nazýván elektrokinetickým potenciálem (dzeta potenciál). Negativní náboj (záporná nabíjecí vrstva) je u acidoidů (např. jílové minerály, huminové kyseliny), Pozitivní (kladně nabitá nabíjecí vrstva) je u bazoidů (např. hydratované sesquioxidy).

Koagulace a peptizace Půdní koloidy se mohou vyskytovat ve dvou různých stavech: sol a gel. Ve stavu sol jsou rovnoměrně rozptýleny v disperzním prostředí. Ve stavu gel jsou koloidy koagulovány v určité shluky. Tyto shluky jsou buď hydrofilní nebo hydrofobní. Přeměny sólů v gel mohou být reversibilní (gelů kyseliny křemičité ) nebo ireverzibilní. Stabilita koloidního systému - stav sol, nesnadná koagulace –vysoký elektrokinetický potenciálu (koloidy s absorbovanými ionty Na+ a OH- ) Stabilní kolidní systémy jsou v půdě nežádoucí – snížení stabiltiy koagulátorem, tedy zvýšení koncentrace opačných iontů v půdě. např. zvýšení iontu Ca2+, který dodáváme do kyselých půd formou vápnění

Význam koloidů v půdě příznivý vliv humusových látek v půdě: poutání živin a přilnavost zemin zadržování vody v půdě (na povrchu koloidů ) detoxikace škodlivých sloučenin (částečné vázání i těžkých kovů Pokusy s mobilizací koloidů v souvislosti s transportem těžkých kovů: Byly zkoušeny na půdách, které obsahovaly jíl z 26%. Mobilizaci nejvíc ovlivňilo počet půdních pórů, přes které voda protekla a rychlost tekoucí vody (Levin a kol., 2006).

Význam koloidů v půdě Zjišťování vlivu promíchávání (turbation) a filtrace na transport těžkých kovů v povodňovích oblastech. Docházelo k přemísťování těžký kovů z horní vrstvy do nižších vrstev půdy po povodni (Wijnhoven a kol., 2006). Přemísťování koloidů lze rozdělit do tří částí: na mobilizaci, transport a depozici koloidů (Ranville a kol., 2005). Otázka transport patogenů koloidy - ohrožení spodní vody. Pro potlačení transportu kontaminantů pomocí koloidů je nutné způsobit demobilizaci půdních koloidů a tím i patogenů (Grolimund a Borkovec, 2005).

Zvýšení množství huminů v půdě při podzolizaci (vysoké koncentraci H+,pH pod 5, H + ionty vytěsňují kladné ionty z krystalické mřížky jílových minerálů,) a při illimerizaci (také Ph 5 – 7, nedochází k destrukci jílových minerálů, uvolněné kladné ionty jsou proplavovány) - dochází k ochuzování organických látek v půdě. podpora humifikace, prokypřování (težké podmáčené půdy) na lehkých půdách - organická hnojiva, jako kompost, rašelina, odleželá kůra, hnůj a kejda možnost aplikovat již vyrobený huminový preparát

Huminové preparáty huminových preparátů se vyrábí: uhlí a z uhelných odpadů, z rašeliny – problém s odlučování těžkých kovů Lignohumát - (technický lignosulfonát – odpad při výrobě papíru, čistá dřevní hmota) aplikace na list, použít společně s minerálními hnojivy, snižuje až o 25% dávky hnojiv např.u brambor, dávka na 1 hektar pro dvě aplikace je 300 gramů prášku (www.hnojivo-lignohumat.cz) Dalším přípravkem na bázi huminů je FORTEHUM L/K i FORTEHUM L/Na. Je možné míchat s pesticidy i kapalnými hnojivy. plošná aplikace – společně s listovými hnojivy u ozimých obiloviny (pšenice,ječmen): časně zjara hnojíme 3,5 l. 1ha, ke konci fáze odnožování až začátku sloupkování 3,5 l. 1ha, na začátku fáze metání 3,5 l. 1ha. (www.humatex.cz).

Závěr problematika funkce a využití půdních koloidů v zemědělské výrobě není ještě zcela dořešena koloidy mohou ovlivnit výskyt těžkých kovů a patogenů ve spodních vodách, je to dnes otázkou výzkumu Zda použít organická hnojiva (kompost, hnůj, kejdu) nebo vyrobené huminové preparáty (Lignosulfát, Fortehum) závisí na konkrétních podmínkách obhospodařované půdy a rozhodnutí každého vlastníka pozemku.

Děkuji za pozornost