Sabina Adámková & Adéla Kusáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Advertisements

Honza Korba CZCH prosince 2006
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Bazilika svatého Václava
T ATO PREZENTACE JE HRAZENA Z PROJEKTU : Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Klenot Prahy … … Karlův most
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
VY_32_INOVACE_ 18_ Praha (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_402_KAREL IV. Téma: ČECHY ZA VLÁDY KARLA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Název: Jan Lucemburský Autor: Mgr. Eva Vondrková
PAMÁTKY PRAHA.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Anna Betuštiaková VI. Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Památky Prahy a královská cesta - test
Pražské kostely.
Ondřej Novák Lukáš Lugmajer Ladislav Motl
levá strana od Staroměstské mostecké věže
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Sochy vpravo od Staroměstské mostecké věže
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Karel IV. Tereza Šourková.
KARLŮV MOST.
Jan Nepomucký domácí úkol.
Karel IV. 7. ročník.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_14_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_KARLŮV MOST Název: KARLŮV MOST.
Karel IV. Jolana Muchová Obsah: Obecné informaceKarel IV. BylJeho StavbyManželkyDětiKvíz.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
MALÁ STRANA (PRAHA) - původně Nové Město, později Menší Město pražské - r Přemysl Otakar II. povýšil Malou Stranu na město - v době renesance a baroka.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
pol. 12. století - konec 15. stol.
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_12
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Sabina Adámková & Adéla Kusáková Karlův most

Obecné Vede přes řeku Vltavu Délka: 516 m Stáří: 702 let Spojuje Staré Město s Malou Stranou Délka: 516 m Stáří: 702 let Počet pilířů: 15 Na každém 2 sochy Vystavěn v gotickém slohu

Historie Předchůdce: Juditin most Karlův most 3. nejstarší kamenný most severní Evropy 1158 - otevřen 1172 - zničen povodní Karlův most Vybudován v roce 1402 Během vlády Karla IV. Navržen Petrem Parléřem Nejslavnější český gotický architekt 39 - Karel IV. stavitel - Dějiny udatného českého národa Roku 2008 byl naposledy rekonstruován

Památky na Mostě Na každém konci je hradební věž Sochy a sousoší Staroměstská mostecká věž Malostranská mostecká věž Sochy a sousoší

Levá strana (Ve směru od Starého Města) Pravá strana Svatý Ivo Madona se sv. Bernardem Svatá Barbora, Markéta a Alžběta Madona se sv. Dominikem a Tomášem Akvinským Pieta Svatý kříž s Kalvárií Svatý Josef Svatá Anna Svatý František Xaverský Svatý Cyril a Metoděj Svatý Kryštof Svatý Jan Křtitel Svatý František Borgiáš Svatý Norbert, Václav a Zikmund Svatá Ludmila Svatý Jan Nepomucký Svatý František Serafínský Svatý Antonín Paduánský Svatý Vincenc Ferrerský a Prokop Svatý Juda Tadeáš Svatý Mikuláš Tolentisnký Svatý Augustin Svatá Luitgarda Svatý Kajetán Svatý Vojtěch Svatý Filip Benicius Svatý Jan z Mathy, Felix z Valois, Svatý Vít Svatý Václav Svatý Salvátor, Kosma a Damián

Obrázky

Legenda o vejcích Do malty se prý přidávala vejce Kvůli pevnosti směsi Všechna města z Čech vejce posílala V jednom z měst vejce před odesláním uvařili Od té doby se město jmenuje Velvary Chemický rozbor Malta obsahovala mléko a víno, vejce však ne.

Legenda o neviňátku z Karlova mostu Poprava Jana z Nepomuku 1393 shozením z mostu Voda každou noc zničila pilíř Ďábel Stavitel Duše prvního, kdo most přejde Těhotná manželka stavitele Duši manželky si vzal ďábel Duch dítěte za chladných dnů kýchal v okolí mostu Vysvobodil ho venkovan slovy „S Pánem Bohem“

Děkujeme za pozornost

Otázky Kolik soch je na Karlově mostě? Co stojí na jeho koncích? Jak se jmenoval most, který stál na stejném místě před r. 1172? Jak se jmenoval architekt který ho postavil? Kolik metrů přibližně měří Karlův most//kolik metrů je most dlouhý?

Zápis Karlův most byl vystavěn za doby Karla IV Petrem Parléřem. Byl otevřen roku 1402, při stavbě se do malty přidávala vejce. Je postaven v gotickém slohu, zdobí ho 30 soch a chrání ho 2 věže.

Zdroje Petr Čornej – Dějiny českých zemí Vlastní hlavy http://www.fotopraha.com/karluv-most-sochy.html http://prirucka.ujc.cas.cz/ http://www.muzeumkarlovamostu.cz/cz/karluv-most/legenda-o- vejcich http://cs.wikipedia.org/ https://www.youtube.com/