Domácí barokní literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
Advertisements

BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
BAROKO V ČECHÁCH.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Hudba českého raného baroka (1620 – 1670). Společenská situace násilná katolizace Čech po Bílé hoře znamenala konec veřejného provozování nejrozvinutější.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Vzdělanost, literatura a hudba v 17. století
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Oficiální literatura českého baroka
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÁ BAROKNÍ LITERATURA
HEINRICH MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vývoj českého pravopisu
2/ Česká katolická literatura
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
(v českých zemích od první poloviny 17. st., vrchol v první polovině 18. st.)
KRÁLŮ KRÁLI, JÁ TĚ CHVÁLÍM, SRDCE MÉ TI DÁVÁ DÍK, PŘED TEBOU SE VŠECHNO SKLÁNÍ V POKOJI A RADOSTI. MRAČNA SMUTKU V TOBĚ MIZÍ, RADOST TVÁ MĚ NAPLNÍ. KRÁLŮ.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
1. Ó kéž bych tisíc jazyků měl | a tisícerá ústa k nim, | bych lépe než kdo jiný uměl | ze hloubi srdce s plesáním | vždy novou vynést píseň chval o tom,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1. Tebe, Boha otce věků, | Pána všeho chválíme. | Plna jesti všecka země | převelebně slávy tvé. | Vesmír vzdává chválu tobě, | cherubín a serafín | slavně.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Ročník: 4. Předmět: Hudební výchova.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
CHVÁLÍM DEN, KDY JSI PŘIŠEL K NÁM, PORAZIL SMRT, ZACHRÁNIL JSI NÁS, V RADOSTI TEĎ ŽIJEM V TOBĚ DÁL. PRÁZDNÝ KŘÍŽ A PRÁZDNÝ HROB, ŽIVOT VĚČNÝ PRO NÁS BYL.
NÁDHERNÝ 1. VE TVÉM SRDCI JE SOUCIT A SLITOVÁNÍ,
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Slovesná tvorba v době baroka 4. Svět ještě neumřel J. S. Bach: Matušovy pašije č. 20.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
1. Nalezen jsem, | nalezen, bludu jsem již prost, | mně spásy teď vzchází den, | s ním míru skvost. | Ježíš přišel hledat mne, | kam jsem zabloudil; |
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
1. Svatý, svatý, svatý | Pán Bůh všemohoucí
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1. Pán Bůh je láska, dal svého Syna, Pán Bůh je láska, miluje mne
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
1. Svou lásku, pramen vody čisté | Kristus mne právě zjevuje | a jeho odpuštění jisté | teď z kříže ke mně směřuje. | Já na Krista tak pamatuji, | když.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): České baroko: Oficiální katolická literatura Tematická oblast: Český jazyk.
Název:Jan Amos Komenský Autor: Mgr. Andrea Jílková Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:český jazyk a literatura Ročník:první Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Adam Václav Michna
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Dějiny hudby a její osobnosti
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BAROKO konec 16. století – začátek 18. století
Hudební renesance v Čechách
BAROKO sochařství, malířství, literatura
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Domácí barokní literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Domácí literatura (od 60. let 17. stol. do 70. let 18. stol.) Literární tvorbu nepříznivě ovlivnilo oslabené postavení češtiny. Ustupovala němčině (po bitvě na Bílé hoře byla němčina v úřední oblasti zrovnoprávněná, ve skutečnosti byla upřednostňovaná).   Bílá hora – vrchol návrší s památníkem

- důležitý nástroj rekatolizace Oficiální literatura - důležitý nástroj rekatolizace Bedřich Bridel (1619-1680) - člen jezuitského řádu - vyučoval poetiku a rétoriku - řídil jezuitskou tiskárnu v Klementinu - posledních 15 let svého života působil jako misionář na Čáslavsku - zemřel v Kutné Hoře na mor, pomáhal ošetřovat nemocné B. Bridel - misionář

Co Bůh? Člověk? Kdokolivěk? Co já? Co ty? Bože svatý? Já hřích, pych, lest: tys sláva, čest. Já hnis, vřed, puch: tys čistý duch. Tak, jak mohu, o mém Bohu zpívám, vzdychám i pospíchám k nohám padám, chvály skládám, jak i první, tak v poslední okamžení… Co Bůh? Člověk? - reflexivní básnická skladba - vrcholné dílo české barokní lyriky

Já jsem pařez, mech shnilý, všecken tvrdý a zdubělý, z hliny ruce slepily mě tvé, tupý, neumělý: tys pevnost hlubokosti, podpora, jsi země svatá, duch světa od věčnosti, všech všudy věcí podstata. Kapka rosy tekoucí, krůpěje ranní, jedinká, prázdný ořech padoucí, pomíjející bublinka: tys pak slunce bez rána, mou nádobu naplňuješ, jenž tebou bývá plná, s ní se sám obveseluješ. Já jsem bída neřestí, chudoba, samé žebrání: tys poklad, pouhé štěstí, všeho dobrého oplejvání, tys původ všeho dobrého, tys poklad velmi podivný. Já kořen všeho zlého, mrzký, nestálý, pochybný. Co teď, co budoucího, ty jsi všeho povědomý, já jsem srdce tupýho, sám svého nepovědomý. Tys smysl, rada všeho, neomylná prozřetelnost: já pak pychu zlostného všecka všudy ošemetnost… O čem skladba pojednává ? Jak vyznívá?

prvního v Čechách poustevníka - prozaicko-veršovaná legenda Život svatého Ivana, prvního v Čechách poustevníka - prozaicko-veršovaná legenda Ilustrace k Bridelově legendě

Adam Michna z Otradovic (1600?-1676?) - skladatel, autor písňových textů - varhaník v Jindřichově Hradci - inspiraci hledá v lidovém prostředí - láska k náboženským postavám vyjádřena tak, jako by se jednalo o obyčejné lidi Česká mariánská muzika, radostná i žalostná - kancionál - písně věnované Panně Marii - jedna z nejpůvabnějších písní Chtíc, aby spal - později zlidověla

Nynej, ta jest matky žádost, holubičko, nynej všech anjelů radost, Chtíc, aby spal Nynej, ta jest matky žádost, holubičko, nynej všech anjelů radost, má perličko: slávu, chválu vždy nabudeš od mamičky, když se vyspíš, jíst budeš med včeličky. Osladímť ním tvou kašičku k tvé libosti, otevřeš, vím, svou hubičku k té sladkosti. Nynej, ráje mého kvítku, rozmarýne: z tebeť sobě dělám kytku, jež nezhyne… Chtíc, aby spal, tak zpívala synáčkovi matka, jež ponocovala, miláčkovi: Nynej, rozkošné děťátko, synu boží, nynej, nynej, nemluvňátko, světa zboží! Tobě lůžko jsem ustlala, Spasiteli, tvory k tvé chvále svolala, Stvořiteli. Nynej, kráso a koruno svrchovaná, nynej, milující ceno vinšovaná! Objevuje se v písní kontrast, který je typický pro barokní literaturu?

Bohuslav Balbín (1621-1688) - stěžejní představitel pobělohorského dějepisectví - narodil se v Hradci Králové - byl členem jezuitského řádu - působil jako učitel na řádových školách - ve čtyřiceti letech byl nucen pedagogickou dráhu ukončit - odešel z Prahy, žil v různých jezuitských rezidencích v Čechách i na Moravě (pobýval i v Kostelci a Častolovicích), zůstal v Klatovech - pro své vlastenecké smýšlení byl podezírán z protivládních názorů

Rozmanitosti z historie Království českého - monumentální latinsky psané dílo (mělo mít 20 svazků, dopsáno bylo 10) - faktograficky bohatá vlastivěda - součástí je spis Učené Čechy - zachycení vývoje české vzdělanosti, zejména literární Alegorická mapa Čech v podobě růže

Rozprava na obranu jazyka slovanského, zvláště českého (Balbínova obrana) - nejslavnější, latinsky psané dílo - vyjadřuje myšlenku práva národa na vlastní jazyk - obhajuje češtinu jako kultivovaný jazyk využitelný ve všech oblastech písemnictví - dílo bylo vydáno až v době národního obrození F. M. Pelclem

- kazatel, misionář, jezuita Antonín Koniáš (1691-1760) - kazatel, misionář, jezuita Klíč kacířské bludy k rozeznání otevírající - soupis zakázaných knih; obsahuje 1233 titulů Sám Koniáš zlikvidoval asi 30 000 knih, asi polovina byla českých; jednalo se většinou o brakovou literaturu, dobovou pornografii, laciné mastičkářské sešitky. Spáleny byly i nekatolické postily, kancionály, bible. Bratrský kancionál

Domácí barokní literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Hánová, Eva a kol.: Odmaturuj z literatury. DIDAKTIS, Brno 2002 Prokop, Vladimír: Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. O.K.- Soft, Sokolov 2002 Soukal, Josef: Čítanka pro 1. ročník středních odborných škol. SPN, Praha 2000 Soukal, Josef a kol: Literatura pro 1. ročník SOŠ. SPN, Praha 2000 Soukal, Josef: Přehled dějin literatury 1. SPN, Praha 2006 Štemberková, Marie: Ilustrované dějiny, literatura v českých zemích. Fragment 2000 D:\eučebnice literatury\eul\baroko_cechy.html http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/