Kontakt: Petr Baldrian,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Christina Bočáková 3. ročník
Advertisements

Půdy:.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
BIOLOGICKÉ SANAČNÍ METODY
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
EKOSYSTÉM Základní funkční jednotka přírody
PEDOSFÉRA.
Vznik půd.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Význam hub a mechů v ekosystému
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Planeta Země – Pedosféra
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Charakteristika ekosystému
Biodegradovatelné polymery
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Pedosféra.
Znečištění půdy a potravin
MIKROBIOLOGIE PŮDY   Úvod Hlavní skupiny mikroorganismů
PEDOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
5. Poškození dřeva houbami
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
LESNÍ PATRA.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Metabolismus bakterií
Laboratoř Fermentačních technologií Biotechnologická hala Laboratory of Fermentation Technologies Institute of Microbiology ASCR Prague ALEŠ PRELL Mikrobiologický.
Pedosféra.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
PŮDA Půda zabírá jen malé množství na povrchu Země.
Cesta k JETE Měření v terénu Návštěva informačního centra v JETE
PŘÍRODNÍ POLYMERY POLYSACHARIDY III KYSELINA HYALURONOVÁ
Hodnocení vlivu minerálního hnojení na mikrobiální společenstva v dlouhodobém polním pokusu na trvalém travním porostu Stanislav Malý Národní referenční.
Potravní pyramida, potravní řetězec
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_567 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Mikroorganismy v životním prostředí
Doc. RNDr. Zbyněk Prokop, Ph.D. Ústav experimentální biologie, obor Mikrobiologie Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Brno MODERNÍ BIOTECHNOLOGIE.
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Biodegradabilní materiály Doc. Mgr. Marek Koutný, Ph.D. Universita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta technologická Ústav inženýrství ochrany životního prostředí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
PEDOSFÉRA.
Nabídka zaměstnání výzkumné pracovníky v oboru řasové biotechnologie
Pedosféra.
26 let Inženýrství ochrany životního prostředí
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Vojta pouchlý Houby(fungi).
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Metody analýzy mikroorganismů II
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Vzdělávací akce s názvem
Chemické látky v ekosystémech
Půdy.
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
KRAJINNÁ SFÉRA Pedosféra. půdní obal Země důležitá pro růst rostlin a fotosyntézu (výroba kyslíku)
Půdy.
Transkript prezentace:

Kontakt: Petr Baldrian, baldrian@biomed.cas.cz Mikrobiální společenstvo v lesní půdě a jeho podíl na transformaci organických látek Laboratoř biochemie dřevokazných hub Kontakt: Petr Baldrian, baldrian@biomed.cas.cz

Laboratoř biochemie dřevokazných hub Další spolupracovníci: Tomáš Cajthaml, Veronika Strnadová, Martin Pospíšek (PřF UK), Kari Steffen (University of Helsinki), Martin Hofrichter (IHI Zittau), Wietse de Boer (NIOO KNAW Heteren) Grantová agentura ČR Grantová agentura AV ČR DAAD-PPP program ČR - SRN MŠMT - Centrum environmentální mikrobiologie Hledáme nové spolupracovníky – studenty !!!

Rozkladači opadu: půdní basidiomycety rozkládající lignocelulózu Saprotrofní houby, rozkládající odumřelý lignocelulózní materiál v kontaktu s půdou. Fysiologicky snad podobné houbám bílé hniloby, rozkládají polysacharidy i lignin. Mycena sp. Byla potvrzena produkce ligninolytických enzymů lakázy a Mn-peroxidázy a také hydroláz, štěpících polysacharidy. Přirozeným prostředím pro tyto houby je svrchní vrstva lesní půdy s opadankou, popřípadě svrchní vrstvy luční půdy. Collybia sp.

Saprotrofní houby v půdě… Jaké jsou vlastnosti saprotrofních basidiomycet isolovaných z lesní půdy? Jaké je složení společenstva hub v půdě a jak významné zastoupení mají houby rozkládající lignocelulózu? Jak se houby podílejí na rozkladu humusových látek a opadanky? Mohou se saprotrofní houby uplatnit v biotechnologiích? … a jejich extracelulární enzymy, štěpící lignocelulózu Které metody pro extrakci a stanovení ligninolytických enzymů jsou nejvhodnější pro půdní prostředí? Které enzymové aktivity jsou v půdě přítomny? Jaká je prostorová a časová variabilita aktivity enzymů v půdním prostředí? Jaké vlastnosti mají enzymy přítomné v půdě? Jsou enzymy z půdních mikroorganismů biotechnologicky využitelné?

Zastoupení extracelulárních enzymů rozkládajících lignocelulózu Lepista nebularis Mycena inclinata Marasmius quercophilus Pholiota lenta

Kolonizace půdního profilu / Sukcese při degradaci opadanky Sledování změn enzymové aktivity a složení mikrobiálního společenstva v průběhu kolonizace nesterilního půdního profilu saprotrofní houbou a pátrání po bakteriích asociovaných s myceliam saprotrofních basidiomycetů. Sledování změn enzymové aktivity, složení mikrobiálního společenstva a vlastností opadanky v průběhu degradace čerstvě opadaného listí in situ.

Nabídka diplomových či disertačních prací pro studenty VŠCHT 1) Využití kultur půdních saprotrofních hub pro degradaci organopolutantů Cílem práce je ověřit využitelnost saprofytních hub, vyskytujících se v lesní půdě pro biodegradaci organopolutantů v laboratorních kulturách i za přirozených podmínek. Saprofytní houby budou isolovány z prostředí, charakterizovány a použity pro rozklad vybraných organopolutantů, například textilních barviv či polycyklických aromatických uhlovodíků. 2) Enzymy v půdním prostředí a jejich biodegradační potenciál Rozklad dřevní hmoty a huminových látek v půdním prostředí je zprostředkován extracelulárními enzymy typu celuláz, hemiceluláz, peroxidáz a oxidáz. Cílem je ověřit produkci těchto enzymů v půdě a jejich potenciální využití při rozkladu organických látek včetně látek znečišťujících životní prostředí. 3) Charakterizace enzymového aparátu pro roklad lignocelulózy u vybraného druhu saprotrofní houuby a využití isolovaných enzymů v biotechnologii Cílem práce je charakterizovat vybraný druh saprotrofní půdní houby z hlediska produkce enzymů, podílejících se na rozkladu lignocelulózní složky půdní organické hmoty. Zahrnuje purifikaci vybraných enzymů pro rozklad celulózy a ligninu. Isolované enzymy budou testovány pro biotechnologické využití např. v textilním průmyslu – modifikaci textilních vláken či degradaci textilních barviv. Kontakt: RNDr. Petr Baldrian Ph.D. tel. 723770570, e-mail: baldrian@biomed.cas.cz