Zajištění bezpečnosti potravin v České republice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Advertisements

Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Ochrana kritické infrastruktury
Potravinová politika.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
Bezpečnost potravin v ČR
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Tomáš Kubeša Sdružení obrany spotřebitelů
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa Petr Machala.
Státní správa.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Zajištění bezpečnosti potravin v České republice Milena Vicenová Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství Odborný seminář IPP

Bezpečnost potravin a krmiv Základní podmínkou fungování společného trhu EU Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA Nutnost jasně definovat požadavky všeobecného potravinového práva Přímo se dotýká každého spotřebitele i každého výrobce

Potravinářství v ČR Zaměstnává 10,3 % všech pracovních sil Podílí se 3,11 % na hrubé přidané hodnotě Vývoz 47 511 mil. Kč Dovoz 65 122 mil. Kč

Strategie bezpečnosti potravin Do vstupu ČR do EU Po vstupu ČR do EU Schválena vládou ČR Usnesení č. 1277 Revize do konce roku 2006

Klíčové instituce a systémy v ČR Koordinační skupina bezpečnosti potravin Vědecké výbory Systém rychlého varování RASFF Informační centrum bezpečnosti potravin

Koordinace bezpečnosti potravin Vláda ČR Ministr zemědělství Koordinační skupina (KS) Ministerstvo zemědělství Sekretariát KS Ministerstvo zdravotnictví Útvar hlavního hygienika Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo dopravy Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ministerstvo průmyslu a obchodu Orgány ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správa Státní zemědělská a potravinářská inspekce Národní kontaktní místo pro RASFF Státní rostlinolékařská správa Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Vědecké výbory pro potraviny .veterinární .výživy zvířat .fytosanitární a životní prostředí pro GMO Ústav zemědělských a potravinářských informací Informační centrum Ministerstvo vnitra Ministr zdravotnictví Ministerstvo obrany Ministerstvo spravedlnosti

Vědecké výbory Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí Vědecký výbor veterinární Vědecký výbor výživy zvířat Vědecký výbor pro potraviny Nově Vědecký výbor pro GMO

Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva – RASSF Provozován od roku 1978 Členy jsou EK, EFSA a členské země EU Ohlašování rizikových potravin a krmiv za účelem omezení uvádění do oběhu za účelem stažení rizikových potravin a krmiv

Úřad pro potraviny Vznik 1. dubna 2005 Součástí Ministerstva zemědělství

Klíčové úkoly Celková koncepce potravinářství Návrhy legislativy, dodržování zákonů Koordinační místo pro státní zkušebnictví Zastupování v mezinárodních organizacích

Klíčové úkoly Informování zpracovatelů a prvovýrobců o nových požadavcích práva Evropského společenství Sledovatelnost Hygienický balíček

Co znamená sledovatelnost Provozovatelé musí být schopni: Zajistit dohledání potraviny, krmiva, zvířete, látky Identifikovat osobu – dodavatele potraviny, krmiva, zvířete nebo látky určené do potraviny nebo krmiva Zajistit označování výrobku.

Co je to hygienický balíček? Souhrnný název pro legislativu EU Nařízení č. 852/2004 Nařízení č. 853/2004 Nařízení č. 854/2004 Nařízení č. 882/2004

Hlavní prvky nové úpravy Koordinace – Národní kontrolní plán Důraz na systémové kontroly – audity Jednotný princip školení dozorových orgánů Důraz na zodpovědnost výrobců Financování dodatečných kontrol

Hlavní prvky nové úpravy Povinnost registrace/schválení provozovatelů potravinářských podniků podniku a hlášení změn Možnost podmínečného schválení podniku Informace o potravinovém řetězci Odpovědnost a četnost kontrol založena na riziku

Přípravy resortu zemědělství Výkonný výbor dozorových orgánů Pracovní skupina pro hygienický balíček Úzká spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví Většina požadavků od 1. ledna 2006!

Podpora českých potravin Klasa – značka kvality Dosud 810 výrobků od 136 výrobců Operační program Zemědělství Opatření 1.2 Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing Dotační titul 13. Podpora zpracování zemědělských produktů

Děkuji za pozornost. Milena.Vicenova@mze.cz