Zajištění bezpečnosti potravin v České republice Milena Vicenová Úřad pro potraviny Ministerstvo zemědělství Odborný seminář IPP
Bezpečnost potravin a krmiv Základní podmínkou fungování společného trhu EU Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA Nutnost jasně definovat požadavky všeobecného potravinového práva Přímo se dotýká každého spotřebitele i každého výrobce
Potravinářství v ČR Zaměstnává 10,3 % všech pracovních sil Podílí se 3,11 % na hrubé přidané hodnotě Vývoz 47 511 mil. Kč Dovoz 65 122 mil. Kč
Strategie bezpečnosti potravin Do vstupu ČR do EU Po vstupu ČR do EU Schválena vládou ČR Usnesení č. 1277 Revize do konce roku 2006
Klíčové instituce a systémy v ČR Koordinační skupina bezpečnosti potravin Vědecké výbory Systém rychlého varování RASFF Informační centrum bezpečnosti potravin
Koordinace bezpečnosti potravin Vláda ČR Ministr zemědělství Koordinační skupina (KS) Ministerstvo zemědělství Sekretariát KS Ministerstvo zdravotnictví Útvar hlavního hygienika Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo dopravy Státní úřad pro jadernou bezpečnost Ministerstvo průmyslu a obchodu Orgány ochrany veřejného zdraví Státní veterinární správa Státní zemědělská a potravinářská inspekce Národní kontaktní místo pro RASFF Státní rostlinolékařská správa Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Vědecké výbory pro potraviny .veterinární .výživy zvířat .fytosanitární a životní prostředí pro GMO Ústav zemědělských a potravinářských informací Informační centrum Ministerstvo vnitra Ministr zdravotnictví Ministerstvo obrany Ministerstvo spravedlnosti
Vědecké výbory Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí Vědecký výbor veterinární Vědecký výbor výživy zvířat Vědecký výbor pro potraviny Nově Vědecký výbor pro GMO
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva – RASSF Provozován od roku 1978 Členy jsou EK, EFSA a členské země EU Ohlašování rizikových potravin a krmiv za účelem omezení uvádění do oběhu za účelem stažení rizikových potravin a krmiv
Úřad pro potraviny Vznik 1. dubna 2005 Součástí Ministerstva zemědělství
Klíčové úkoly Celková koncepce potravinářství Návrhy legislativy, dodržování zákonů Koordinační místo pro státní zkušebnictví Zastupování v mezinárodních organizacích
Klíčové úkoly Informování zpracovatelů a prvovýrobců o nových požadavcích práva Evropského společenství Sledovatelnost Hygienický balíček
Co znamená sledovatelnost Provozovatelé musí být schopni: Zajistit dohledání potraviny, krmiva, zvířete, látky Identifikovat osobu – dodavatele potraviny, krmiva, zvířete nebo látky určené do potraviny nebo krmiva Zajistit označování výrobku.
Co je to hygienický balíček? Souhrnný název pro legislativu EU Nařízení č. 852/2004 Nařízení č. 853/2004 Nařízení č. 854/2004 Nařízení č. 882/2004
Hlavní prvky nové úpravy Koordinace – Národní kontrolní plán Důraz na systémové kontroly – audity Jednotný princip školení dozorových orgánů Důraz na zodpovědnost výrobců Financování dodatečných kontrol
Hlavní prvky nové úpravy Povinnost registrace/schválení provozovatelů potravinářských podniků podniku a hlášení změn Možnost podmínečného schválení podniku Informace o potravinovém řetězci Odpovědnost a četnost kontrol založena na riziku
Přípravy resortu zemědělství Výkonný výbor dozorových orgánů Pracovní skupina pro hygienický balíček Úzká spolupráce s Ministerstvem zdravotnictví Většina požadavků od 1. ledna 2006!
Podpora českých potravin Klasa – značka kvality Dosud 810 výrobků od 136 výrobců Operační program Zemědělství Opatření 1.2 Zlepšení zpracování zemědělských výrobků a jejich marketing Dotační titul 13. Podpora zpracování zemědělských produktů
Děkuji za pozornost. Milena.Vicenova@mze.cz