Přednáška 5. Dvojčata s úplným překryvem stop Meroedrie Základní podmínka: symetrie mřížky vyšší než bodová symetrie struktury, obě bodové grupy náleží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Maloúhlový rozptyl neutronů
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Monokrystalové difrakční metody
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Lekce 1 Modelování a simulace
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Fázová analýza kvalitativní kvantitativní Databáze práškových difrakčních dat ASTM – American Society for Testing of Materials, 1950 JCPDS – Joint Committee.
Lineární algebra.
FI-02 Fyzikální měření Hlavní body Fyzika je založena na experimentu. Plánování měření a zpracování dat. Chyby měření. Chyby.
Rozptyl na náhodném souboru atomů
Fyzika kondenzovaného stavu
CHYBY MĚŘENÍ.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Určování struktury krystalů
Určování struktury krystalů
Přednáška 6.
Přednáška 2.
Přednáška 7 1.Základní vztahy užívané pro upřesňování krystalové struktury metodou nejmenších čtverců 2.Diferenční Fourier a jeho použití pro kompletaci.
2.1 Difrakce na krystalu - geometrie
Krystaly Jaroslav Beran.
Přednáška 3.
1 Registrovaná (detekovaná) intenzita Polarizační faktor  22  z =  /2-2   y =  /2 x z Nepolarizované záření.
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
Přednáška 8 Úvodní poznámky
Přednáška 11 Práškové difrakční metody Profilové parametry
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Zpracování práškového difraktogramu konvenční difraktometry speciální goniometry (textury-napětí, tenké vrstvy,...) konvenční rtg lampy rotační anody synchrotronové.
Studium struktury amorfních látek
Difrakce na monokrystalech analýza intenzit
Fázová analýza Polymorfismus Izomorfismus Omezení na krystalické látky.
Funkce více proměnných.
Přednáška 8 1.Souměřitené struktury 2.Ukázka řešení modulované struktury.
Lineární regresní analýza
Ideální krystal:  je nekonečný  přesně periodický 2 přístupy lokální (Hauy,...)globální (Laue,...)  postupné vyplnění prostoru opakováním téhož elementu.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
Odhad metodou maximální věrohodnost
Experimentální fyzika I. 2
Vektorové prostory.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů
Profilové parametry Určení
Strukturní analýza proteinů pomocí rentgenové difrakce
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
2.2 Difrakční metody.
Vektorový součin a co dál?
Diference a diferenciál Způsoby vyčíslování termodynamických dat.
4.2. Aplikace elementární difúzní teorie
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
RTG fázová analýza Tomáš Vrba.
Gymnázium Jakuba Škody Septima A 2011/2012.  Cílem tohoto matematicko-fyzikálního projektu byla ukázka využití vektorů v praxi.  Základním úkolem projektu.
Funkce Funkce je zobrazení z jedné číselné množiny do druhé, nejčastěji Buď A a B množiny, f zobrazení. Potom definiční obor a obor hodnot nazveme množiny:
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
Monte Carlo Typy MC simulací
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
1 Lineární (vektorová) algebra
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

Přednáška 5

Dvojčata s úplným překryvem stop Meroedrie Základní podmínka: symetrie mřížky vyšší než bodová symetrie struktury, obě bodové grupy náleží stejné krystalové soustavě. Kubická soustava: Červené šipky indikují relace grupa → podgrupa, které nejsou indukovány pouze ztrátou středu souměrnosti.

Tetragonální systém

Bodová grupa struktury 4/m Bodová grupa mříže 4/mmm

Dvojčatění m x - 25%

Dvojčatění m x - 50%

Pseudo-meroedrie Základní podmínka: symetrie mřížky vyšší než bodová symetrie struktury, obě bodové grupy mohou náležet různým krystalovým soustavám. Dodatečná podmínka:Proto aby došlo k téměř uplnému překryvu je nutné splnit dodatečné geometrické podmínky. Například: monoklinní úhel je v rámci přesnosti roven 90 

Bodová grupa struktury 2/m Bodová grupa mříže mmm

Dvojčatění m x - 25%

Dvojčatění m x - 50%

Problém s určením struktury se projevuje až ve fázi řešení či dokonce upřesňování struktury. Možné operace dvojčatění se určí z relace grupa→podgrupa: G je bodová grupa struktury, H je bodová grupa mříže GT 2 GT 4 GT 3 G GT n GT 3

Jednotlivé podmnožiny jsou pravé třídy podle podgrupy G. Kterýkoliv prvek této třídy může být použit jako prvek dvojčatění. Množina operací dvojčatění : Operace dvojčatění dovoluje určit indexy vybraného bodu reciprokého prostoru vzhledem k i-té doméně Příklad: H = 4/mmm, G = mmm Řád H je 16, řád G je 8  index dvojčatění je 2 a prvek dvojčatěni může být zvolen jako jedna z následujících osmi operací symetrie H:

Daleko obtížnější úkol je určit jak daleko jít v relacích grupa→ podgrupa. Každá dodatečná informace může být cenná: Pseudo-meroedrie: možné odchylky od ideální mřížkové symetrie mohou být detekovány buď bodovým detektorem či z práškovou difrakcí. Ještě obtížnější může být určení skutečné prostorové grupy. Podmínky systematického vyhasínání mohou být díky překryvům porušeny:

Bodová grupa struktury mmm – space group Pmma Bodová grupa mříže 4/mmm

Dvojčatění 4 z - 25%

Dvojčatění 4 z - 50%

Strukturní faktor dvojčete kde je frakční objem i-té domény Jaká je skutečná bodová symetrie difrakčního obrazu dvojčete? V případě, že je bodová symetrie shodná se symetrií mříže. Jinak je nejvýše rovna budové symetrii struktury. Může být i nižší:

Aby platilo: musí operace symetrie splňovat podmínky: Symetrie difrakčního obrazu dvojčete je tedy dána množinou operací symerie invariantních vzhledem ke všem operacím dvojčatění.

Výběr vzorku twin ratio ~ 0.5twin ratio ~ 0.15

twin ratio ~ 0.5

Zpracování měřených dat – „data reduction“ 1.Integrace měřených profilů 2.LP korekce 3.Korekce na absorpci 4.Test symetrie a průměrování dle určené symetrie ad 1) Výsledkem měření na čtyřkruhovém difraktometru v případě bodového detektoru je jednorozměrné pole intenzit v okolí bodu, který odpovídá bodu reciproké mříže. K určení intenzity reflexe se užívá různých integračních technik. a) B-P-B odečetní průměru pravého a levého pozadí od „píkové“ intenzity. b) Metody využívající profilové analýzy

Při použití plošného detektoru (CCD a „Imaging plate“) se používají podobné metody avšak integrace se provádí ve třírozměrném prostoru. ad 2)Lp korekce plyne z výrazu pro integralní intenzitu reflexe: kde znamená Lorentzův faktor a je polarizační faktor. Toto je snad nejobecnější výraz, který byl pro polarizační efekt odvozen. Platí i pro případy, kdy záření je nejdříve monochromatizováno. Pro monochromátor vyrobený z ideálního krystalu: Pro monochromátor vyrobený z ideálně mozaikového krystalu: je úhel mezi dvěmi rovinami na monochromátoru a na krystalu. Pro monokrystalové difraktometry je obvykle 90 stupňů, pro práškové je tento úhel obvykle nulový.

ad 3)Absorpční korekce se provádí v zásadě dvěmi způsoby – numerická a analytická korekce. Numerickou korekci lze provést i když ještě neznáme přesně složení látky. Vychází z rozvoje korekční funkce do sférických harmonik. Koeficienty rozvoje se určují z násobně změřených reflexí a to i s ohledem na Laue symetrii. Tato metoda se stále více preferuje pro plošné detektory. Analytická korekce vychází z tvaru krystalu a známého složení krystalu. Lze použít přímo bez předpokladu symetrie. Je preferována hlavně při použití bodových detektorů.

ad 4) Test symetrie + průměrováníTest symetrie + průměrování

Fourierova metoda pro určení map elektronových hustot Základní vlastnost krystalu translační symetrie. To lze vyjádřit nám již známou známou rovnici: To však také znamená, že elektronovou hustotu lze vyjádřit Fourierovou řadou: Koeficienty této řady se nazývají strukturní faktory a jsou obecně komplexní čísla. Běžný experiment dává dobrý odhad jejich abslolutní hodnoty. Fáze, zde úhel komplecního čísla v komplexní rovině, je neznámou hodnotou a tuto neurčitost nazýváme fázovým problémem. V případě, že se nám podaří tyto fáze určit, Fourierova syntéza na základě strukturních faktorů nám dovolí zobrazit mapu elektronové hustoty a tím nás dovede k polohám atomů.

Effekt ukončení řady Sběr dat se obvyble provádí až do jisté velikosti difrakčního vektoru. V závislosti na této hodnotě ukazuje elektronová mapa více či méně detailů a proto již při volbě mezního difrakčního úhlu můžeme tušit jak kvalitní výsledek strukturní analýzy lze očekávat. Tento efekt lze odhadnout s tak zvané tvarové funkce, která je Fourierovou řadou složenou z jedniček pro pozorované reflexe a nul pro reflexe, které nebyly změřeny. Skutečná mapa je pak konvolucí ideální mapy s touto tvarovou funkcí. Čím větší je hodnota mezního sinθ/λ tím více se tvarová funkce podobá δ-funkci a tedy tím realističtější je Fourierova mapa. V následujícím jsou ukázány simulované mapy pro různé hodnoty (sinθ/λ) max. Simulace začíná pro (sinθ/λ) max =1.5 a v každé nasledují mapě je použita polovina reflexí než v předchozí mapě.

(sinθ/λ) max =1.5 Å -1, více než dovoluje Mo lampa

(sinθ/λ) max =1.191 Å -1, θ max =57.83 o

(sinθ/λ) max = Å -1, θmax=42.19 o

(sinθ/λ) max =0.75 Å -1, θ max =

(sinθ/λ) max = Å -1, θ max =

(sinθ/λ) max = Å -1, θ max =

(sinθ/λ) max =0.375 Å -1, θ max =

(sinθ/λ) max = Å -1, θ max =

Obrysy molekul jsou zřetelné až do nejnižšího stupně rozlišení lokalizace atomárních poloh je obtížná pro (sinθ/λ) max <0.3 Å -1 v mapách nejsou viditelné žádné falešná maxima Omezením výpočtu na data vyšší než určitá mez má odlišný efekt: vazebné efekty jsou silně potlačené v mamách se často vyskytují falešná maxima

(sinθ/λ) max > Å -1

Jiné problémy můžou vznikat v případech, kdy jistá skupina systematicky vybraných reflexí systematicky nemůže být změřená. To je příklad náročných experimentů pro určení struktury na vysokých tlaků, či velmi nízké teploty. V takových případech jistá část reciprokého prostoru může být experimentálně nedostupná. Příklad: všechny reflexe mající index l > 2 jsou stíněny kryostatem →

Pattersonova funkce a její vlastnosti Zvláštní význam má auto-konvoluce elektronové hustoty tak zvaná Pattersonova funkce: Z výrazu pro elektronovou hustotu plyne:

Integrál má vlastnosti δ funkce: for To znamená, že dvojitý součet se redukuje na: Příklad: Jednoduchá jednorozměná hustota

Základní vlastnosti Pattersonovy funkce: 1.Je nezávislá na modelu a lze ji počítat přímo z naměřených integrálních intenzit. 2.Prostorová group vždy obsahuje střed souměrnosti.. 3.Funkce vykazuje maxima v bodech, které odpovídají meziatomovým vektorům. Jejich počet je n(n-1)/2. 4.Nejsilnější maximum je počátkové maximum. 5.Maxima jsou širší než původní maxima elektronové hustoty. 6.Výška maxim je úměrná součinu lokálních hustot atomů vytvářejících meziatomový pár. Meziatomové vektory mohou být použity k řešení struktury, ale jen pro velmi jednoduché struktury.

Metoda těžkého atomu Pattersonovu mapu lze použít jen v případě, že počet atomů je malý a jednotlivé Pattersonova maxima jsou jasně oddělené. To platí jen pro jednoduché struktury, nebo pro struktury obsahující malý počet dominantních atomů. Pak lze z meziatomových vektorů určit polohy těžkých atomů a získat tak první fázovací model. Polohy lehkých atomů určíme z následné Fourierovy syntézy: