Život ve skupině Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Seznamuje žáka s předpoklady pro různá povolání. Druh učebního.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Jejich život ve smečkách
Sociální útvary a skupiny
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Strategický leadership
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Prosím nepodvádět a čestně odpovídat. Jinak podvádíš jenom sebe ! ! !
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní ekonomické pojmy
Konflikt sociálních rolí
Rozdíly mezi osobnostmi
Tržní hospodářství I. Petr Machala.
Pustit zvuk Každý si přeje dlouhý život, ale nikdo nechce být starý.
Jsme rozdílní II. Petr Machala. Nikdo z nás si nemohl vybrat, kdy, kde a komu se narodí. DISKRIMINACE.
Rodina jako vzor a příklad
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Vztahy ve třídě, sociální klima
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Úvod do učiva občanské výchovy
VY_32_INOVACE_PSYM23460ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Bezpečný internet Výpočetní technika.
VY_20_INOVACE_SVF20360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
První zaměstnání Petr Machala.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Sociální role Petr Machala.
Vrstevnické skupiny Vztahy ve školní třídě
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Sociální role Sociální pozice Sociální mobilita
Jsem občanem Evropské unie
Web Hanky Jahodové  …mé stránečky    Bc. Hana Jahodová, MZLU, PEF.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Aplikovaná sociální psychologie
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Aplikovaná sociální psychologie
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Horoskopy Markéta Vokurková.
Pedagogika a psychologie
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Transkript prezentace:

Život ve skupině Petr Machala

Od každého člena skupiny se vyžadují určité role: někdo vede a organizuje jiný baví a udržuje náladu

Koho považujete ve třídě za hlavního organizátora? Koho považujete ve třídě za hlavního baviče? Proč mají někteří jedinci potřebu se odlišovat? Podlehneš posměškům kamarádů a podřídíš se partě?

Sociální pozice ve skupině: Populární osoby (pro většinu přitažlivé) Oblíbené osoby (pro mnohé členy jsou přitažlivé) Akceptované osoby (část skupiny je preferuje) Trpěné osoby (malá část skupiny je preferuje) Mimostojící osoby (nikdo ze skupiny je nepreferuje)

Populární osoby Oblíbené osoby Akceptova-né osoby Trpěné osoby Mimostojící osoby pro většinu pro mnohé část je preferuje malá část je preferuje nikdo je nepreferuje

Zamysli se a napiš vlastnosti, pro které jsou někteří jedinci: Populární osoby Oblíbené osoby Akceptované osoby Trpěné osoby Mimostojící osoby

Vůdce skupiny: Může to být: Osoba s formálně vysokým postavením Osoba, která má na ostatní členy velký vliv Osoba s vysokou sociometrickou volbou

Vůdcové ostatní převyšují: inteligencí, vědomostmi, společenskou aktivitou a vytrvalostí Vůdce ve skupině musí být: pokládán „za jednoho z nás“ pokládán „za nejlepšího z nás“ musí plnit očekávání skupiny

Děkuji za pozornost