ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Klára Svatoňová, 2.B
Advertisements

III/2 XV A
ŘÍMSKÉ LEGIE.
ROMÁNSKÝ SLOH Mgr. Lenka Venclová 2010.
ODÍVÁNÍ VE STAROVĚKÉM ŘECKU.
Klasicistní MÓDA VY_32_INOVACE_ 18 Klasicistní móda.
Identifikátor materiálu: VY_32_Inovace_ICT2.4_3-58
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Hynek Moliš Králík domácí
EGYPTSKÉ MALÍŘSTVÍ A SOCHÁŘSTVÍ.
Barvy mají přiblížit atmosféru jednotlivých svátků a slavností.
Výzbroj a výstroj našeho teamu.
Další nebezpečné úrazy
Liturgické předměty Václav Sojka Praha 2011.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_EVV2 Ročník: 1. Estetická a výtvarná výchova Vzdělávací oblast:
Egyptské umění.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_2D.6.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
VY_32_INOVACE_TVÚČH3B_4660_NES
ŽIVOT V EGYPTĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mgr. Michaela Psíková. Obsah DRUHY HER HRY CIRKOVÉ HRY SCÉNICKÉ HRY AMFITEATRÁLNÍ.
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NEJSTARŠÍ PSACÍ LÁTKY VOSKOVÉ DESKY PAPYRUS PERGAMEN PSACÍ NÁSTROJE KNIHOVNY.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Běžný život ve starověkém ŘECKU BYDLENÍ, BYDLENÍ, OBLEČENÍ OBLEČENÍ RODINA RODINA ÚČESY ÚČESY STOLOVÁNÍ STOLOVÁNÍ.
Design tužkou a ve 3D Design obuvi Hana Děcká
VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Renesanční móda VY_32_INOVACE_ 07 - Renesanční moda.
BAROKNÍ ODĚVY. šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na oblékání a plné detail ů : šaty bohatých ž en krásné a velmi zdobné, náro č né na.
Barokní móda.
Pravěk II - Věstonická venuše
KELTOVÉ II.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Státní symboly České republiky
Římský dům Michaela Psíková.
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Michelangelo Buonarroti architekt MgA. Lukáš Psík wikipedia
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_19 TÉMA: Renesanční.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
STAROVĚK. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_134 Jméno autora: Mgr. A. Miloslava.
Vývoj módy od A do Z Jana Vosátková Alina Sutulová.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3356 NázevLidské tělo Téma hodinyLidské tělo PředmětPřírodověda.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_177_Jak se lidé oblékali TÉMA: STŘEDOVĚK.
Zpracovala Irena Krištofová.  Typický oděv má …  Popis ženského oděvu  To co měli na hlavě bylo velice důležité  Co všechno museli nosit páni  Fotky.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.
Prodáváme obuv II. PIKTOGRAMY. STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Oděv, úprava hlavy a líčení Krátká sukně Dlouhé šaty z jemné látky Šperky a ozdoby.
VY_32_INOVACE_Lul_II_07 Život vězňů v Malé pevnosti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední škola uměleckořemeslná a oděvní.
Zpracovala: Barbora Brožíková IX. ročník 2012/2013
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Jak se lidé oblékali Zpracovala : Terezie Baková Magdaléna Machová
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
Počátky starověkého Říma
LIDSKÝ ORGANISMUS STAVBA TĚLA.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Novověk - Renesance.
HYGIENA A LÍČENÍ Hygiena byla samozřejmostí.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _7.ročník_16
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

ODÍVÁNÍ A OBUV VE STAROVĚKÉM ŘÍMĚ Mgr. Michaela Psíková

Obsah ODÍVÁNÍ - MUŽI Tunika Tóga Pallium Pláštíky ODÍVÁNÍ – ŽENY Stola Pala OBUV

ODÍVÁNÍ - MUŽI TUNIKA – nahradila prvotní oděv mužů (pruh látky ovinutý kolem beder), stala se spodním oděvem mužů, obdélný střih, na bocích sešitá a s krátkými rukávy, nosili ji dlouhou pod kolena a přepásanou, tuniky senátorů a jezdců byly dlouhé, bělené a zdobené nachovým pruhem, prostí obyvatelé Říma ji měli v přírodní režné nebo šedé barvě.

TUNIKA DALMATICA – v císařské době, jemný materiál, sahala po kotníky a měla dlouhé rukávy. TUNIKA PALMATA – vyšívaná zlatem, byla uložena v chrámu Jova na Kapitolu a byla zapůjčena triumfátorovi po dobu konání triumfu.

TÓGA – vrchní oděv, znak římského občanství, 2 – 3 metry široká a 3 – 5 metrů dlouhá. Visela na levém rameni přes hruď do poloviny lýtka, byla přetažena přes záda pod pravé rameno a následně byla obtočena kolem trupu. Cíp byl potom přehozen přes levou paži, nebo jej sponou připnuli na levé rameno. Pravá ruka byla vždy volná. TÓGA PULLA – oděv prostých občanů v přírodních barvách. TÓGA CANDIDA – oděv úředníků. TÓGA PRAETEXTA – nachově tmavá, nosili ji mladí chlapci.

TÓGA PURPUREA (PICTA) – nachové barvy a zlatem vyšívaná, původně byla určena jen pro triumfátora, ale v pozdějších dobách ji nosili i vysocí úředníci. PALLIUM – v běžném životě nahradilo tógu, bylo jednodušší, lehčí a volně řasené.

PLÁŠTÍKY – začaly se používat především v armádě, chránily před nepřízní počasí. CARACALLA – dlouhý galský plášť s kapucí. PAENULLA - plášť starých Římanů do zimní nepohody, z hrubé vlny nebo kůže, sahající až po kolena, kruhovitého nebo elipsovitého střihu bez rukávů, pouze s otvorem, jímž se prostrkovala hlava, opatřený kápí. LACERNA - cestovní plášť obdélníkového střihu s kapucí, spínaný na rameni sponou.

http://commons. wikimedia http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dr%C3%A4kt,_Romare,_Nordisk_familjebok.png

ODÍVÁNÍ - ŽENY STOLA – spodní ženský oděv košilovitého střihu, který byl pod prsy přepásán, podobná tunice a často v nenápadných barvách PALLA – vrchní oděv, který se dával přes stolu, také v přírodních barvách. V císařské době se užívaly jemné, hedvábné materiály, které se dovážely z Egypta a Orientu.

OBUV Byla zhotovována z kůže, která byla barvena na žlutou, bílou, černou a červenou. Podešev byla vykrojena každému zákazníkovi na míru a byla vyrobena z kůže, dřeva nebo korku. Obuv byla v podobě sandálů, kdy podešev byla k noze připevněna řemínky. K tóze se nosily i vysoké celokožené boty. CALIGA – vojenská bota, silná podešev. V době císařské v severních provinciích používali vojáci ovinky a kalhoty.

Seznam použitých zdrojů Encyklopedie antiky, Academia Praha, 1973. Liberati, A., M., Bourbon, F.: Starověký Řím, Rebo Productions CZ, 2006, ISBN 978-80-255-0021-7. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dr%C3%A4kt,_Romare,_Nordisk_familjebok.png