European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VOICE of European TeacherS (VOICES) je partnerská síť, která spojuje akademické pracovníky, učitele z praxe, studenty učitelských oborů a instituce, které.
Advertisements

Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
OBLAST 4: SOUČASNÉ KULTURNÍ A UMĚLECKÉ PRAXE
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Co evropany rozděluje a co spojuje
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Projekt partnerství škol Comenius Comenius School Partnership Mezinárodní projekt spolupráce mateřských škol „Okno do světa“
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
DOTACE PROJEKTY STUDIE SEMINÁŘE Komunitární programy Ústí nad Labem Ing. František Jochman Datum:
Česká republika Demokratický stát.
COMENIUS Co si představit pod názvem projektu - A rainbow of cultures ? 2 roky rozvoje tvořivosti a myšlení žáků, prohlubování jazykových - IT.
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Mobility Project Cross Czech a.s.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Konference Nová adresa pro Vaše podnikání Strategická průmyslová zóna Holešov Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínský kraj.
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Jihlava, 18. prosince 2008.
PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA.
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
Olomouc Simona Rýcová.
Informační kulturní portál
Halma evropská síť literárních center Viktor Debnár Praha,
Program Culture Program Culture Viktor Debnár Liberec, 9. ledna 2008.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
KRIZE ČESKÉHO POPULÁRNĚ-VĚDECKÉHO FILMU ?! JAKUB KORDA Univerzita Palackého v Olomouci Mezinárodní festival populárně-vědeckého filmu AFO.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
People for Europe Národní muzeum (Praha, Česká republika) Slovenské národné múzeum (Bratislava, Slovensko) Nadace Romualda del Bianca (Florencie, Itálie)
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Central European Exchange Programme for University Studies
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Projekt ROSTISLAV - Routes and Stories of Slavs Slovácké muzeum v Uherském Hradišti.
VZDĚLÁVÁNÍ (BUDOUCÍCH) UČITELŮ ČEŠTINY JAKO CIZÍ JAZYKA
Podnikání a kulturní odlišnosti Region: Afrika Tento studijní materiál vznikl jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Podpora odborných praxí.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
Stáž na 8.6. – Jan Fric PřF KSGRR. Hlavní historické milníky SU 1878 – založení (Stockholms högskola) 1960 – transformace na VŠ univerzitního.
Strategická průmyslová zóna Holešov. lokalita v srdci Evropy.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
University of Central Lancashire Preston - England.
Středoevropská komparativní studia na IMS FSV UK kombinovaná forma studia Den otevřených dveří 2016 Tomáš Nigrin.
ČŠBH – HERITAGE SCHOOLS JEJICH PŘÍNOS, ÚSKALÍ JEJICH EXISTENCE KONFERENCE HERITAGE SCHOOLS AND DIASPORA SENÁT PČR, PRAHA TÝDEN ČEŠTINY VE SVĚTE,
Filozofická fakulta Univerzity v Lublani, Slovinsko  Originální název: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani,  Ústav: Oddelek za.
Lektorát češtiny Slezská univerzita Katowice - Polsko.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Z historie eTwinningu. Proč eTwinning? Součást Programu celoživotního učení (LLP) - Comenius součást KA2 Erasmus+ vznik 2005 fáze 2: září 2008 fáze 3:
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
LEKTORÁT GENT. OBSAH  Belgie  Čeština v Gentu (2 instituce)  Univerzita Gent  Studenti češtiny v Gentu  Spolupráce UGent  Užitečné odkazy.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Manuscriptorium Evropská digitální knihovna historických fondů.
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
MAPLIMAT Modernizace studia aplikované matematiky
NÁZEV PŘÍSPĚVKU Jméno a příjmení autora včetně titulů
TTnet (Training of Trainers Network)
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PSB_999 Seminář studentské psychologické organizace
Ústav světových dějin Historie – obecné dějiny
Mezinárodní projekt ARTISTIC
Transkript prezentace:

European Literature Heritage in Context Culture 2000 Doc. Dr. Wilken Engelbrecht (Univerzita Palackého v Olomouci)

Dvě fáze: 2002/3 a 2004/5 Hlavní koordinátor byla vídeňská nederlandistika Dále spolupracovali nederlandistiky v Bratislavě, Debrecínu, Lublani, Olomouci a Vratislavi

Co je nederlandistika? Nederlandistika – studium jazyka, literatury a kultury Nizozemí a Vlámska (Belgie) Obor vznikl v r v Leidenu Od r lze studovat v Čechách Od r v Olomouci Olomoucká katedra je třetí největší ve střední Evropě‚ ca. 150 studentů)

Proč nederlandisté? Malé národy s velkým kulturním dědictvím a tradičními vztahy se střední Evropou V současné době velcí investoři ve střední Evropě Úzká spolupráce mezi kolegy Díky kulturní tradici důležitý obor např. pro historii umění Někteří kolegové se od začátku velice angažovali na mezinárodním poli

Cíle obou projektů – souvislost literatur a ukázání vlivů mezi kulturami 2002/3 prezentace 210 středoevropských autorů z období /5 prezentace 270 středoevropských autorů z období Obě období byla historicky klíčová: –Těšně před a po konci rozdělení střední Evropy: tvoření moderní Evropy –Těšně před a po konci mocnářství: tvoření meziválečné Evropy

Finance – příspěvky Evropské unie Evropský literární odkaz v souvislostech (European Literature Heritage I) - € ,- Evropské literární dědictví v souvislostech II (European Literature Heritage II) - € ,- V druhém projektu nahradila olomoucká katedra původního spoluorganizátora University of Glasgow

Výsledky Sblížení partnerů Lepší ukotvení nederlandistiky na domácí univerzitě Funkční webová síť Větší porozumění pro vzájemné kulturní odlišnosti Startovní bod pro první jazykovědný vícediplomový studijní program Zkušenosti s evropskými projekty

Děkuji za pozornost