12. října 2013.  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Advertisements

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Etika v podnikání Business Ethics
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
6. Je dobro dáno povinností?
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Podnikové hospodářství a jeho metody
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. Co je to dobro? Nonkognitivní teorie Kognitivní teorie
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Etika v práci s lidmi.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Kulhánková Adéla, C4A.  Ř ecké ethos = zvyk, oby č ej, charakter  Praktická filosofie – morální jevy  Deskriptivní etika – mravní jednání a hodnoty.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Norma, právo, forma zákonů
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Přednáška K čemu je právní filosofie
Sociologie ?.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Postavení pedagogiky mezi vědami
Profesní etické kodexy
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Etika II.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Pedagogika jako vědecká disciplína
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
POJEM A VÝZNAM PRÁVA.
Konfucianismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Základní filozofické otázky
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

12. října 2013

 z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života, počínání a usilování  původním zdrojem je každodenní zkušenost, ztráta pocitu samozřejmosti, údiv a pochybování

 filo s ofická disciplína,  praktická filo s ofie: cílem etiky není pouhá teoretická diskuse, ale správné jednání (teoretická řešení tedy musí vyústit do praxe),  je vědou o mravnosti,  předmětem jejího zkoumání je nejen zkoumání mravního chování jednotlivců i společnosti, ale také úvahy o změně hodnot a posuzování těchto změn

 o morálce se většinou mluví ve smyslu hodnocení konkrétního jednání,  představuje pravidla lidského jednání (zatímco etika zkoumá podstatu a původ těchto pravidel),  morálka reprezentuje popisovou a předpisovou stránku mravnosti

 deskriptivní etika (cílem je popis mravních rozhodnutí a hodnot),  normativní etika (zkoumá normy, jimiž se lidé ve svém mravním rozhodování řídí),  metaetika (cílem je diskuse o jazyce, kterým se o morálce hovoří),  aplikovaná etika (např. etika lékařská, novinářská, etika sociální práce; oblast aplikované etiky jednotlivých oborů bývá někdy označována jako etika profesní)

 dobro (etice jde především o dobro, od něhož lze pak odvodit, co bude dobré nebo správné jednání ),  svědomí (osobní přesvědčení založené na přijetí určitých morálních norem),  hodnota (obecný pojem pro všechno, čeho si ceníme nebo vážíme)

 reakce jednotlivce na mravní principy a normy  poznávací procesy (poznání původu a významu norem, kterými se člověk řídí)  hodnotící momenty (schopnost posuzovat vlastní činy i úmysly)  emocionální komponenty (vědomí povinnosti, lítosti, viny, snaha o nápravu apod.)