DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
Advertisements

Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výtvarné umění v 19. století II.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kubismus I. Polovina 20. století.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
VY_52_INOVACE_DEK_48 Futurismus
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Moderní umělecké směry KUBISMUS
VY_52_INOVACE_DEK_51 ABSTRAKCE PŘED 1. SVĚTOVOU VÁLKOU
LITERÁRNÍ SMĚRY 1. POL. 20. STOLETÍ
Poezie, próza a drama ve světové literatuře do II
VY_52_INOVACE_DEK_54 SURREALISMUS
Umělecké směry 20. století
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
FUTURISMUS Jiří Salajka.
Christian Morgenstern
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
SURREALISMUS Jana Bobčíková.
Albert Camus Barbora Vaňková.
‚,myšlení za absence jakékoli kontroly vykonávané rozumem a bez jakýchkoli morálních či estetických zřetelů‘‘ Tento směr patří k proudu imaginativního.
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
DADAISMUS Jana Bobčíková.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
Surrealismus Název školy
INFORMEL Jana Bobčíková.
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Surrealismus.
Výtvarné směry 2. poloviny 20. století
Malířství mezi válkami DADAISMUS
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
Futurismus.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
SURREALISMUS Mgr. Lucie Rusová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
FUTURISMUS Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kultura a věda v poválečném období
UMĚLECKÉ SMĚRY POČÁTKU 20. STOLETÍ I.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výtvarné umění I. Tematická oblast
AVANTGARDNÍ SMĚRY.
Dějiny umění Poznejte díla směrů první poloviny 20. století 4.
Kubismus Název školy: Zš Karla klíče Hostinné
AVANTGARDNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Světová literatura 2.pol.20.stol.
Česká meziválečná poezie
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Dějepis Tematický okruh Moderní dějiny ve 2. ročníku Téma Umění 20. století Označení DUMU VY_32_INOVACE_618 Jméno autora Petr Brož Datum vytvoření 8. června 2014 Anotace Materiál obsahuje přehled nejvýznamnějších uměleckých směrů 20. století. Představuje výrazné osobnosti zejména výtvarného umění. Součástí materiálu jsou i ukázky z uměleckých manifestů, určených k interpretaci.

Základní charakteristika Časté střídání směrů Abstraktní umění a jeho intelektualizace Tvorba většinou nezávisle na společnosti Centrem umění do druhé světové války Francie (Paříž) Ve 2. polovině 20.století USA.

Významné umělecké směry 1. poloviny 20. století Kubismus Futurismus Expresionismus Dadaismus Surrealismus Existencialismus

Kubismus Vznik v Paříži kolem roku 1910 Především v malířství a sochařství Autoři rozbíjejí přirozené tvary Skutečnost rozkládají na geometrické tvary Pablo Picasso Obraz Avignonské slečny (první obraz kubismu) Georges Braque. http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/g_u/10_6.htm, 8.6. 2014 http://cs.wikipedia.org/wiki/Pablo_Picasso, 8. 6.2014

Futurismus V Itálii V roce 1909 básník Filippo Tommaso Marinetti Manifest futurismu Zachycení rytmu moderního života Významný představitel malíř a sochař Umberto Boccioni. Na obrázcích portrét U. Boccioniho, jeho socha a obraz nazvaný Hluk ulice pronikl do domu http://cs.wikipedia.org/wiki/Umberto_Boccioni, 8. 6. 2014

Expresionismus Vyjádření vnitřních,většinou tragických nebo rozporuplných pocitů Využití nadsázky (deformace, karikatury) Představitel nizozemský malíř Vincent van Gogh. Na obrázcích portrét van Gogha a jeho slavný obraz Havrani nad obilným polem http://cs.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh, 8. 6. 2014 http://www.artchiv.info/GALERIE/OBRAZ/10830--Vincent-van-Gogh--Havrani-nad-obilnym-polem.html, 8. 6. 2014

Dadaismus Vznik v roce 1916 jako reakce na nesmyslnost válečného vraždění Záměrně antiumění Smysl v nesmyslu Důraz na maximální svobodu, ironii a mystifikaci Hlavním centrem kabaret Voltaire v Curychu Rumunský básník Tristan Tzara Tvorba koláží,plakátů… http://www.obrazky.cz/?q=Dadaismus&fulltext#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_term=Dadaismus&utm_content=obrazky, 8.6.2014

Surrealismus Znamená nadskutečno Čerpá z podvědomí (snová fantazie) Čistý psychický automatismus Velký vliv učení psychoanalytika Sigmunda Freuda. Nejvýznamnějšími představiteli surrealismu v malířství Salvador Dalí a Max Ernst V literatuře André Breton (Manifest surrealismu). http://cs.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD, 8. 6. 2014 http://cs.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A9_Breton, 8. 6. 2014

Dalího obrazy

Manifest surrealismu Žijeme stále pod vládou logiky. Ale logických postupů se dnes již užívá jenom na rozřešení problémů druhořadého významu. Absolutní racionalismus, který zůstává v módě, dovoluje zkoumat jenom činy bezprostředně závislé na naší zkušenosti. Logické cíle nám naopak unikají... Byla obrovská náhoda, zdánlivě, že byla nedávno vynesena na světlo část intelektuálního světa, a podle mého názoru část nesmírně důležitá, jež byla okázala zanedbávána. Za to je třeba poděkovat Freudovým objevům. Surrealismus je čistý psychický automatismus, jímž má být vyjádřen, ať slovně, ať písmem nebo jakýmkoli jiným způsobem, skutčný průběh myšlení. Diktát myšlení s vyloučením kontroly vykonávané rozumem mimo jakékoli estetické nebo mravní zaujetí. André Breton: Manifest surrealismu

Existencionalismus Zobrazení člověka jako osamoceného a odcizeného jedince Ve Francii například Albert Camuse (román Cizinec). http://cs.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus, 8. 6. 2014

Práce s texty Vezměte noviny. Vezměte nůžky. Najděte v novinách článek, aby měl délku, jakou počítáte dát své básni. Článek vystřihněte. Potom pečlivě rozstříhejte všechna slova, která tvoří tento článek, a vložte je do pytlíku. Skládejte pak jeden ústřižek za druhým přesně v pořádku, v jakém vyšly z pytlíku. Svědomitě opište. Báseň se vám bude podobat.A vězte, že jste spisovatel neskonale originální a okouzlující citlivosti, byť doposud nepochopen lidem. Chceme opěvovat lásku k nebezpečí, návyk na energii a smělost. Základními prvky naší poezie budou odvaha, zmužilost a revolta. Prohlašujeme, že nádhera světa byla obohacena o novou krásu: o krásu rychlosti.Závodní automobil se svou kapotou ozdobenou tlustými trubkami podobnými hadům s výbušným dechem..., řvoucí automobil, který jako by se řítil po kartáčových nábojích, je krásnější než Vítězství samothrácké. Budeme velebit válku – jedinou hygienu světa – militarismus, patriotismus, destruktivní gesto anarchistů, krásné myšlenky, které zabíjejí, opovržení ženou. Umělec nevidí, dívá se. Nevypravuje, žije. Nereprodukuje, přetváří.Nebere, hledá. Nepodává již zřetězená fakta – továrny, domy, nemoci, prostitutky, nářek a hlad. Nyní předkládá své vidění. Fakta nabudou významu teprve ve chvíli, kdy umělcova ruka, která sáhne skrze ně, se zavře a uchopí to, co je za nimi. Tento umělecký směr zdůrazňuje výrazovou stránku v obsahu i ve formě. O kterých uměleckých směrech první poloviny 20. století pojednávají jednotlivé úryvky?

Charakteristika umění 2. poloviny 20. století Odlišný charakter poválečného období umění Východu a Západu. V zemích sovětského bloku oficiální tvorba tzv. socialistického realismu slouží komunistické propagandě. Ve vývoji západního umění po druhé světové válce nejvýznamnější úlohu Spojené státy americké.

Výtvarné umění Ve výtvarném umění Spojených států: POP-ART ABSTRAKTNÍ EXPRESIONISMUS AKČNÍ UMĚNÍ POSTMODERNISMUS

Pop - art Populární umění těžící z reklamy, comicsů, neonů, mediální kultury a vůbec z reality současného velkoměst V 60. letech jako reakce na dlouhé období abstrakce Zejména tvorba Andy Warhola. http://cs.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol, 8. 6. 2014

Abstraktní expresionismus Jackson Pollock Tzv. drip painting (žádné zaměření na kompozici, barevná bujnost, jedinečný způsob tahů) „Action painting“ – definuje umění jako akci. http://cs.wikipedia.org/wiki/Jackson_Pollock, 8.6. 2014 http://www.obrazky.cz/?q=Jackson Pollock&fulltext#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_term=Jackson, 8.6. 2014

Literatura Existencionalismus Magický realismus Fantasy literatura Neorealismus Absurdní drama Postmodernismus Tvorba beatníků a další směry Více se dozvíte v hodinách literatury

Film Centrem světové kinematografie americký Hollywood Významní američtí režiséři například Steven Spielberg (Schindlerův seznam) nebo David Lynch Italský neorealismus - Vittori de Sica nebo Frederico Fellini (Sladký život) Zásadní vliv na utváření vkusu i životních postojů má v současnosti televize. http://cs.wikipedia.org/wiki/Steven_Spielberg, 8. 6. 2014 ttp://cs.wikipedia.org/wiki/Frederico_Fellini, 8. 6. 2014

Ukázky děl socialistického realismu Vladimir Gavrilovič Krichatskij – obraz První traktor. Ukázka oslavy mechanizace vesnice Stalinův pomník v Praze http://cs.wikipedia.org/wiki/Socialistick%C3%BD_realismus, 8. 6. 2014

Doporučené použité studijní materiály BROŽ, Petr – LABISCHOVÁ, Denisa: Dějepis světa, 1. vydání, Orlová 2007, ISBN 978-80-87113-44-8. ČORNEJ P. a kol.: Dějepis pro střední odborné školy, Praha, SPN 2002, ISBN 80-7235-194-X www.dejepis.com