Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Aktuální Státní mapové dílo
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
Dopravní informace Plzeňského kraje Martin Schejbal Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Vypracoval: Ptáček Ondřej H2KNE1, L Digitální topografické mapy (Zabaged, DMÚ, internetové portály)
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Kristýna LEIMEROVÁ Katedra geoinformatiky
Zeměměřické a kartografické služby ČR – současná nabídka, řešení, cíle, problémy a výzvy ke spolupráci Michal Traurig
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Plzeňského a Karlovarského kraje
Geodatové zdroje (ve veřejné správě)
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Digitální mapa Prahy.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Kartografická generalizace
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Portál Jednotné digitální technické mapy
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
Seminární práce z předmětu SIPOL
InstantAtlas dynamické webové interaktivní atlasy.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Digitální forma státních mapových děl středních měřítek – díla ČÚZK
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Kartografie v ArcGIS.
Oddělení správy GIS RNDr. Jiří HIESS Ing. Lubomír JŮZL říjen 2005
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
GIS systémy a ArcGIS Engine
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
VOJENSKÉ DATABÁZE Mapové zdroje Milan Konečný, Tomáš Řezník.
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
Portál územního plánování v praxi
Seminář o datech a službách resortu zeměměřictví a katastru Jak Plzeňský kraj využívá data resortu ČÚZK Představení služeb Geoportálu Plzeňského kaje Plzeň.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
JDTM ZK – Využití ve Vodovodech a kanalizacích Vsetín, a.s. Vodovody a Kanalizace Vsetín, a.s. Ing. Vít Petřvalský.
ZÁKON O REGISTRU GEOGRAFICKÝCH INFORMACÍ & NOVÁ KONCEPCE ÚPP VE STAVEBNÍM ZÁKONU odpovídající smyslu VZSZ ÚP, schváleného Usnesení vlády ze dne 20. června.
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
14 let DTM Zlínského kraje Plzeň
Geografické informační systémy
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Editační principy a postupy Portálu ÚAP ZK
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Geografická kartografie
Společný pohled správců technické infrastruktury na projekty DTM – ČEZ Distribuce, CETIN, innogy Konference DTM Plzeň 14. –
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Územně analytické podklady
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Zkušenosti se ZABAGED 1 Zlínský kraj RNDr. Ivo Skrášek, GIS

ZABAGED 1 základní báze geografických dat digitálně topografický model území ČR odvozený z mapového obrazu ZM ČR 1:10 000, S-JTSK, výškový systém baltský po vyrovnání integruje prostorovou složku vektorové grafiky a složku atributovou garantem je ČÚZK organizován v kladu listů mapy ZM 1:10 000 pro Zlínský kraj zakoupen v roce 2001 (kompletní výškopis 3D, aktualizovaný polohopis 132 m.l., 127 neaktualizovaných, formát *.dgn, *.cit, bez atributů) v roce 2003 předáno kompletních 259 listů ve formátu *.mpd (komprimovaný projekt MGE) počátkem roku získána databáze GEONAMES, ve které jsou uložena všechna geografická jména k mapovým listům (názvy sídel, horstva, vodstva, pozemkových a lesních tratí, chráněných území přírody atd.), není součástí ZABAGED

ZABAGED 1 formát hledání vhodnějšího formátu pro technologii ESRI pilotní projekt Poskytování dat ZABAGED pro uživatele ESRI technologií (VARS Brno a.s., Zeměměřický úřad, data Zlínský kraj) cíle projektu Mapové služby ZABAGED IMS (vybudování distribučního datového skladu ArcSDE nad databází Oracle, data bude zprostředkovávat mapový server ArcIMS ), přístupné na http://podpora.vars.cz/ ZABAGED ve formátu ESRI shapefile ZABAGED 1 pro území Zlínského kraje v SHP souborech vizualizovaných v prostředí projektu *.mxd ArcGIS

ZABAGED 1 příklad vizualizace

ZABAGED 1 příklad vizualizace Data jsou vizualizována s využitím zjednodušeného datového modelu (je uživatelsky přívětivější). Ten je odvozen z MGE modelu, ale jsou vypuštěny některé účelově zavedené objekty (např. vodní tok jako hranice užívání atd.) Vzhledem k datovému obsahu jsou oba modely rovnocenné. 120 shapefilů pro Zlínský kraj,polohopis 220 MB,není použito ArcSDE Projekt je členěn do 8 kategorií: Sídla, hospodářské a kulturní objekty Komunikace Rozvodné sítě a produktovody Vodstvo Územní jednotky Vegetace a povrchy Terénní reliéf Geodetické body

ZABAGED 1 zkušenosti v prostředí ArcGIS Softwarové (ArcGIS 8.2, P IV, 1.8 GHz, 1 GB RAM) V ArcMapu lze bez problémů provádět základní manipulace s mapou, výběry atd. Problém nastává v režimu editace – mnohavteřinové odezvy při pokusu editovat i atributové hodnoty u jednoduchých prvků (problém je počet vrstev) Problém se zobrazováním některých rozsáhlých prvků

ZABAGED 1 řešení ? Možnost využít mapovou službu (nevýhoda: ztrácí se možnost snapování) Nová verze SW 8.3, ArcGIS 9 ? Využívání jen některých vrstev ?

ZABAGED 1 DGN ? Stále je potřeba předávat ZABAGED i pro zpracovatel pracující v MicroStationu (ÚPD, oborové studie), nutnost kreslit v CAD Nelze předávat původní dgn soubor, které je součástí MPD projektu Pro potřebu ZK vytvořeny DGN soubory odpovídající SHP souborům Jen objekty, ztráta atributových vlastností ZABAGED Vizualizace jako vArcGIS (CCA 50 výkresů, 270 MB) Je potřeba řešit řadu problémů s korektní vizualizací v prostředí MicroStationu (problémy způsobované velikostí souborů,nutnost vytvoření vlastního kladu)

ZABAGED 1 Problémy Naplněnost atributovými údaji Z hlediska přesnosti a aktuálnosti polohopisu je vynikající (např. komíny, rozvodné sítě jako podklad pro energetický generel) Naplnění atributy je neúplné, což stěžuje vyžití ZABAGED (jako podklad pro PRVKUC (2/3 ČOV) , podklad pro Studii rozvoje školství..) Daň za vedení rozsáhlých atributových souborů

ZABAGED 1 Závěr I přes některé problémy se jednoznačně potvrdilo, že ZABAGED 1 je kvalitní produkt, který lze v prostředí technologie ArcGIS SW ESRI efektivně používat jako základ GIS pro oblast středního měřítka Je potřeba posoudit, do jaké míry je dále potřebné a udržitelné sledování tak rozsáhlého souboru atributových informací v ZABAGED Je nutné zvážit, zda by Kraje nemohly ve spolupráci s ČÚZK sehrát aktivní roli při zajišťování některých atributových informací Pro Kraj je nutné, aby byl ZABAGED dostupný i pro obce, protože obce pořizují řadu dokumentů, kde vznikají geodata, která jsou předávána i na Kraj (ÚPD) Je potřeba věcně zhodnotit, jaké typy dokumentů jsou Kraje povinny ze zákona pro svá území zpracovat (Energetický generel, PRVKUC atd.) a jak v nich mohou být informace ze ZABAGED využity