HEDVÁBÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída
Advertisements

Hospodářsky významní živočichové – přírodopis 7. třída
Hedvábí a jeho výroba :36:49.
Holandsko a jeho symboly.
STAROVĚKÁ ČÍNA. STAROVĚKÁ ČÍNA Sruktura hodiny 1. Poloha 2. Vznik státu 3. Velká čínská zeď 4. Náboženství 5. Písmo 6. Vynálezy 7. Shrnutí.
Starověká Čína.
Vznik státních útvarů I.
Vietnam.
TERAKOTOVÁ ARMÁDA Jedná se o monumentální hrobku prvního velkého čínského císaře označovaného Čhin Ši Huang („První císař dynastie Čchin“, př.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Oblast: Jižní Evropa Malta
Zakavkazsko Urči podle mapky na straně 104, které státy patří do oblasti Zakavkazska. Gruzie, Arménie, Azerbajdžán Doplň: Všechny tři státy byly do roku.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
STAROVĚKÁ INDIE Mgr. Lenka Venclová 2010.
Pří_082_Rozmanitost přírody_Noční motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
HOSPODÁŘSKY VÝZNAMNÉ ORGANISMY houby a hmyz.
Zemědělství – živočišná výroba
Společenské a hospodářské prostředí
CANNA INDICA DOSNA INDICKÁ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Čína autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Starověká Čína 6. ročník.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
VY_52_INOVACE_PŘ _Dvoukřídlí,motýli,prac
STAROVĚKÁ ČÍNA.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Charakteristika starověku
Polyestery Martin Pazdera 5.C.
Textilní materiály - vlákna
Geografické údaje Řecka
Motýli (Lepidoptera).
STAROVĚKÁ ČÍNA.
BLÍZKÝ VÝCHOD.
LÁTKY A TĚLESA.
52_INOVACE_ZBO2_3564Ho Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Hmyz s proměnou dokonalou
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_02_MOTÝL Autor:Mgr. Libuše Stonawská Předmět:Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO4 Vytvořeno:14.
Motýli Hmyz Holometabolia vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_INOVACE_Z7.03 Autor: Mgr.Marcela Daníčková Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Zeměpis.
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:6.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_06 TÉMA: VYNÁLEZY.
nepřístupné hory rozsáhlé pouště řeky Jang-c-tiang, Chuang-che.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Hedvábná cesta.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Klára hašlerová, adéla semecká
ČÍNA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_10
VY_32_INOVACE_40_Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_10 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_30DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
MOTÝLI VY_32_INOVACE_XVII-C-19.
ČÍNA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VÝZNAM MOTÝLŮ.
Transkript prezentace:

HEDVÁBÍ

HistoriE VýrobY

Původ Hedvábné vlákno pochází z Číny. Ale i v Indii a dalších zemích Dálného východu se vyrábělo před mnoho staletími.

Rok 2640 př.n.l. Císař Chuang-Ti žádá svou ženu Si Ling-Ši, aby zjistila, kdo škodí jeho moruším. Si Ling-Ši objeví bílé housenky, které se kuklí do lesklých zámotků. Jeden jí upadne do teplého čaje, a císařovna zjistí, že ze zámotku lze odvinout poměrně pevné vlákno.

období 2600 př.n.l. – 552 n.l Monopolním výrobcem hedvábí Čína, tajemství je střeženo císařským výnosem pod krutým trestem smrti. období 2600 př.n.l. – 552 n.l Tajemná příze je tak kvalitní a žádaná, že se se brzy stává obchodním artiklem, které se vyvažuje zlatem.

Okolo roku 650 n.l. Hotové hedvábné tkaniny vozily karavany z Číny do Evropy po tzv. hedvábných stezkách. Jedna vedla přes Kaspické moře do Chersonu, druhá přes Hamadan (Írán) - Bagdád (Írák) - Damašek (Sýrie) k pobřeží Středozemního moře, do Byzance a Evropy.

květen 1998, Cao Dai, Vietnam Přírodní hedvábí si udržuje nezastupitelné místo na oděvním trhu, a to hlavně pro své užitné vlastnosti – saje pot, v létě příjemně chladí a naopak v zimě hřeje.

PostuP VýrobY

Podle pověsti to měl být legendární císař Fuxi, který jako první přišel na myšlenku využívat housenky bource morušového, jež se živí listy morušovníku, k výrobě hedvábí. Bourec morušoví

1.Sběr listů morušovníku určených pro krmení housenek Hedvábné vlákno bylo od počátku získáváno tak, že se odvíjelo z kokonů, do nichž se bourec při své přeměně z housenky v motýla zakuklí.

2. Péče o housenky K chovu bource byl upřednostňován morušovník bílý pro své masité a široké listy. Z četných druhů bource morušového byl domestikován druh Bombyx mori. Jedná se o nemotorného motýla, který neumí létat.

4. Tkaní Části tzv. nekonečného vlákna, které jsou při odmotávání kokonů mechanicky narušeny, se zpracovávají předením na tzv. buretovou přízi. Právě tuto přízi, která se svým typickým, méně homogenním charakterem liší od tzv. pravého hedvábí.

HEDVÁBÍ První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př.n.l. Hedvábí bylo velmi cenným obchodním artiklem. Bylo z Číny dováženo až do Persie či Říma, kde bylo s oblibou používáno. Výrobní monopol na hedvábí si Čína udržela až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí.

3. Vybírání kokonů použitelných ke spřádání hedvábí 3. Vybírání kokonů použitelných ke spřádání hedvábí. Pracovní postupy výroby hedvábí a chovu housenek bource sledovaly přesný a pečlivě vypracovaný plán. Výrobě hedvábí byla proto věnována bohatá literatura a zachycují ji i četná vyobrazení, jako například proslulé dílo Geng Zhi Tu.

CO JE HEDVÁBÍ? Přírodní neboli pravé hedvábí je tvořeno výměšky žláz motýla bource morušového. Tyto výměšky na vzduchu rychle tuhnou a vytváří dvojice tenkých vláken spojených sericinem. Z nich si motýl vytváří kuklu. Hedvábné vlákno se získává následným rozvinutím této kukly. Průměrná délka dosahuje 3 až 4 km.

Malování hedvábí Hedvábí je velmi oblíbené nejenom pro krásu, ale zejména kvůli svým vynikajícím a mimořádným vlastnostem. Články o hedvábí se věnují různým technikám zpracování hedvábí - malbě, různým druhům barvení a batiky, hedvábí zdobenému nunofilcováním nebo výšivkou, ale i výrobkům u kterých je hedvábí použito jen jako doplněk.

↓Autoři↓ ↓ Vyrobeno↓ ↓Hudba↓ Petr Martinák Květen 2008 Nevíme Standa Viktora Ondra Sochůrek