Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Advertisements

Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zahradnické plodiny květák
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Hořčice bílá
VIKEV PANONSKÁ (Vicia pannonica).
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Krmná řepa
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá I
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny kukuřice setá III
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý II
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma: Vybrané zemědělské plodiny Mák setý 1
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VIKEV HUŇATÁ (Vicia villosa Roth.).
Téma: Vybrané zemědělské plodiny škůdci olejnin
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zemědělské plodiny krmná řepa II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý II
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče II
Čeleď hvězdnicovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Téma: Vybrané zahradnické plodiny kapusta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Téma: Vybrané zemědělské plodiny oves setý I
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Zelenina – druhy, význam
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý Téma:Vybrané.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: druhý,třetí Téma:Vybrané.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název prezentace (DUMu): Trvalky kvetoucí v létě A - C
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název prezentace (DUMu):
Transkript prezentace:

Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát Obor: Zemědělec – farmář 41-51- H/01 Zahradník – 41-52-H/01 Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny listová zelenina, salát Vypracoval: Ing.Lenka Prokůpková Materiál: VY_32_INOVACE 235 Datum: 14.2.2013 Anotace: podskupiny, zástupci, salát- čeleď, význam, konzumní hodnota, biologické vlastnosti, rozdělení

LISTOVÁ ZELENINA Podskupiny: 1.Salátová 2.Špenátová křehké listy listy jednotlivě nebo hlávka, různé zbarvení – odstíny zelené , červeno - fialové Zástupci: salát hlávkový, salát ledový,salát listový, salát římský, salát k česání, salát novozélandský,štěrbák zahradní ( endivie), čekanka salátová, čekanka hlávková, řeřicha zahradní, kozlíček polníček 2.Špenátová větší množství zelené hmoty konzumace - kychyňsky zpracované Zástupci: špenát , mangold

Obrazová příloha salátové zeleniny: Zástupci: salát hlávkový salát k česání čekanka salátová štěrbák zahradní řeřicha zahradní kozlíček polníček mangold - endivie Štěrbák zahradní

Salát hlávkový ( Lactuca sativa var.capitata ) Čeleď - Hvězdnicové ( Asteracea ) Původ: - starý Egypt, Řecko, Řím - Evropa – rozšířen od 17.století Význam pěstování: nejoblíbenější zelenina, celoroční přímý konzum v čerstvém stavu Konzumní hodnota: provitamín A, vitamíny B1, B2, B6, C, E, PP, minerální látky Vlastnosti rostliny: jednoletá, samosprašná, dlouhodenní Biologická charakteristika: Kořen: mělký, kůlový 4 – 10 cm List – přízemní růžice listů, list – jemný, nahořklý, zkadeřený Lodyha – krátká, prorůstá lodyhou po 80 – 100 dnech Květ enství – 1 vegetační rok, vrcholičnaté , výška 80 – 120 cm květ – úbor, malý, žlutý Plod – ochmýřená žebernatá nažka

Rozdělení salátu: podle doby pěstování ( krátká vegetační doba ): rané pro rychlení - pěstují se ve sklenících nebo pařeništích - nelze je pěstovat v létě na záhonech - vybíhání do květu b) letní - nelze pěstovat ve skleníku c) ozimý ( pro přezimování ) salát hlávkový - zelený salát hlávkový - červený

Kontrolní otázky: Kteří zástupci patří do salátové zeleniny? 2. Co mají společného zástupci salátové zeleniny a v čem se naopak liší. Uveďte na příkladech. Zhodnoťte význam pěstování salátu. Jaká je konzumní hodnota salátu? Jaké jsou vlastnosti salátu? 5. Popište biologickou charakteristiku salátu hlávkového. 6. Jak se dělí salát podle doby pěstování? 7. Čím je specifický raný salát k rychlení?

Zdroj: http://im9.cz/iR/importprodukt-orig/035/035ab637cf7896f98255cc6e9398bb56--mmf150x150.jpg http://www.semenaonline.cz/3618-1211-large/salat-k-cesani-prodej-semen-salatu-lactusa-sativa-1-gr.jpg http://osiva-semena.cz/181-256-large/cekanka-salatova-chchorium-intybys-semena-cekanky-180-ks.jpg http://osiva-semena.cz/199-672-thickbox/sterbak-endivie-semena-sterbaku-250-ks.jpg http://www.garten.cz/images_data/5414-lepidum-sativum-rericha-zahradni.jpg http://biospotrebitel.cz/wp-content/uploads/2012/01/poln%C3%AD%C4%8Dek.jpg http://www.apetitonline.cz/images/articles/tips/3303.jpg http://www.ekofarma-redhost.cz/media/images/.thumbnails/sortiment-640x480/salat_hlavkovy_cerveny_640x640_1292618653.jpg Literatura: Malý I. a kolektiv: Polní zelinářství. Praha: Agrospoj, 1998. Pokorný Josef. Zelinářství pro OU. Praha:Septima, 2001. IBSN 80-7216-159-8